
Συνεχίζεται η σεισμική δραστηριότητα στις Κυκλάδες. Οι κάτοικοι που έχουν αποφασίσει να μείνουν στα σπίτια τους, ανησυχούν για ισχυρό «χτύπημα» του Εγκέλαδου, ενώ, οι ειδικοί αναφέρουν ότι το ρήγμα μπορεί να επιφυλάσσει σεισμό μεγέθους ακόμη και άνω των 6 Ρίχτερ. Νέα έκτακτη σύσκεψη για το φαινόμενο θα πραγματοποιηθεί σήμερα το μεσημέρι (05/02), υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη.
Για «φαινόμενο διαρκείας» κάνουν λόγο οι σεισμολόγοι στη θαλάσσια περιοχή της Ανύδρου, στις νοτιοανατολικές Κυκλάδες και συγκεκριμένα ανάμεσα σε Σαντορίνη και Αμοργό, όπου καταγράφεται τουλάχιστον ένας σεισμός κάθε 5 λεπτά, προκαλώντας αναστάτωση στους κατοίκους των νησιών. Σήμερα το πρωί (05/02), συνεδριάζουν για μία ακόμα φορά οι Επιτροπές των επιστημόνων για το ζήτημα της σεισμικής δραστηριότητας στις νοτιοανατολικές Κυκλάδες, ταυτόχρονα σχεδόν με την πρώτη από τις δύο διυπουργικές που θα λάβουν χώρα στην Αθήνα. Η πρώτη υπό τον Υπουργό Πολιτικής Προστασίας, Βασίλη Κικίλια και η δεύτερη –αργά το μεσημέρι– υπό τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη. Ο Πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας, χαρακτήρισε ως «υπαρκτό» το σενάριο για σεισμό εντάσεως πάνω από 6 Ρίχτερ στις νοτιοανατολικές Κυκλάδες, εκτιμώντας ότι το μεγάλο ρήγμα της Αμοργού, που είχε δώσει τον σεισμό των 7,6 Ρίχτερ το 1956, δεν έχει ενεργοποιηθεί. «Αυτό το ρήγμα χρειάζεται χιλιάδες χρόνια για να γεμίσει ξανά ενέργεια, έχουν περάσει μόλις 70 έτη από τον προηγούμενο σεισμό. Συνεπώς, αποκλείεται να ενεργοποιηθεί», ανέφερε.
«Η αρχική εκτίμηση της Επιτροπής Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου ήταν ότι η σεισμική δραστηριότητα (σ.σ. στις Κυκλάδες) θα είναι ιδιαίτερα έντονη, και αυτό εξακολουθεί να ισχύει, παρά τις διακυμάνσεις που παρουσιάζει. Συνολικά, η δραστηριότητα παραμένει σε υψηλά επίπεδα. Βλέπουμε μία σμηνοσειρά, δηλαδή σειρά σεισμών με μεγέθη έως 5 Ρίχτερκαι κυρίως κάτω από τη θάλασσα, που δεν έχουμε άμεση οπτική επαφή», υπογράμμισε, , που κατεγράφη στους 5 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ, ανάμεσα σε Σαντορίνη και Αμοργό. Μία δόνηση που σύμφωνα με τον Ευθύμη Λέκκα, ήταν πολύ μικρή για να είναι ο κύριος σεισμός.