Back to top

Κοτζιάς: «Με την Τουρκία κάνουμε πολιτική υπευθυνότητας και όχι αδυναμίας»

01/12/2017 - 17:27

Με την Τουρκία κάνουμε πολιτική υπευθυνότητας και όχι αδυναμίας είναι το μήνυμα που εξέπεμψε ο υπουργός Εξωτερικών κ.Νίκος Κοτζιάς ενόψει της επίσκεψης του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα. 

«Το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε, είναι να συζητάμε. Να συζητάμε αυστηρά. [...] Εμείς κάνουμε πολιτική υπευθυνότητας, πολιτική, η οποία δεν είναι προϊόν αδυναμίας, αλλά είναι προϊόν υπευθυνότητας» τόνισε για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις στην τηλεφωνική συνέντευξη που παραχώρησε σήμερα το πρωί στο ρ/σ του Alpha από την Κορέα, όπου βρισκεται σε επίσημη επίσκεψη.

«Για μένα το κυριότερο απ' όλα είναι ότι πρέπει να έχουμε ανοιχτά τα κανάλια επικοινωνίας και να συζητάμε τα προβλήματα μας» υπογράμμισε ο κ. Κοτζιάς αποσαφηνίζοντας ότι είναι αντίθετος στην αντίληψη μιας πολιτικής απομονωτισμού, όταν υπάρχουν προβλήματα με την Τουρκία και μάλιστα σε μία εποχή ανοιχτών οριζόντων και παγκοσμιοποίησης.

Σημείωσε, δε, ότι τις τελευταίες 25 ημέρες μετά την επίσκεψή του στην Τουρκία, με εξαίρεση δύο ημέρες, ήταν πολύ περιορισμένος ο αριθμος των παραβιάσεων, ενώ για ένα 10ήμερο από αυτές δεν υπήρχε καμία παραβίαση, «πρώτη φορά μετά από πάρα πολλά χρόνια και ουδείς το σημειώνει αυτό».

«Εγώ έχω συζητήσει αρκετές φορές με τον Πρόεδρο της Τουρκίας. Έχει πει τις δικές του απόψεις και έχω απαντήσει, επίσης, με αυστηρό και διπλωματικό τρόπο πάνω στις απόψεις που εκφράζει και στις οποίες εμείς έχουμε διαφωνίες» ανέφερε επισημαίνοντας ότι «ταυτόχρονα, αναζητούσαμε τρόπους να αυξηθούν οι επαφές ανάμεσα στις δύο χώρες και στις δύο κοινωνίες».

Και πρόσθεσε: «Εγώ θεωρώ καλό ότι ένα εκατομμύριο Τούρκοι έκαναν διακοπές στην Ελλάδα. Θεωρώ καλό να ανοίξουμε τη γραμμή Σμύρνης - Θεσσαλονίκης» σημειώνοντας ότι θα ήταν επίσης καλό πράγμα η ταχεία σιδηροδρομική σύνδεση της Θεσσαλονίκης με την Κωνσταντινούπολη ώστε -όπως είπε «να συνδεθούμε εμείς με όλη την αχανή αγορά που αρχίζει από την Τουρκία». 

«Εμείς δεν είμαστε πεισματάρηδες, μας εγκατέλειψε ο φίλος, είναι η φιλενάδα μας και δεν της μιλάμε. Εμείς κάνουμε πολιτική υπευθυνότητας, πολιτική η οποία δεν είναι προϊόν αδυναμίας, αλλά είναι προϊόν υπευθυνότητας» σημείωσε ο υπουργός.

Σε ερώτηση αν δημιουργεί κάποια νευρικότητα η επίσκεψη Ερντογάν στη Θράκη, ο κ. Κοτζιάς τόνισε πρωτίστως την ανάγκη κοινωνικής και οικονομικής ανάπτυξης της Θράκης από την Ελλάδα και πρόσθεσε: «Να μη τους αντιμετωπίζουμε όλους σαν να είναι το ίδιο και το αυτό, είναι πάνω απ' όλα Έλληνες πολίτες και με τα μέτρα της οικονομικής πολιτικής ανάπτυξης της Θράκης θα διασφαλίσουμε να βλέπουν το μέλλον τους μέσα σ' αυτή την περιοχή, σε αυτή τη χώρα».

Σχετικά με την επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου στη Θράκη ο κ. Κοτζιάς είπε ότι «θα θελήσει να ανεβεί, είναι ολοφάνερο» σημειώνοντας παράλληλα ότι και ο ίδιος όταν πηγαίνει στην Κωνσταντινούπολη πηγαίνει και βλέπει τον Πατριάρχη. «Αλλά αν πάει και εφόσον συμφωνηθεί να πάει» -πρόσθεσε- «θα πάει με τρόπο -που του εξήγησα και του ίδιου- να μην βλάπτει τις σχέσεις Ελλάδος - Τουρκίας, γιατί πρέπει να γίνει ένα ταξίδι που να ωφελήσει αυτές τις σχέσεις. Να μη βλάψει την εικόνα της Τουρκίας στην Ευρώπη, αλλά η συμπεριφορά και οι συμφωνίες να είναι τέτοιες που να φτιάχνει την δική του εικόνα στην Ευρώπη. Είναι ένα θέμα που ο ίδιος θα επιλέξει και ελπίζω να επιλέξει με σωστό τρόπο».

Ερωτηθείς περαιτέρω για τον κ. Ερντογάν, ο υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε την άποψη ότι πρόκειται για έναν «έξυπνο άνθρωπο» και ότι «για τη χώρα του είναι ένας μεγάλος ηγέτης που (σσ. κατά την άποψη του Έλληνα υπουργού) βρίσκεται σε φάση αναστοχασμού. Έχει καταλάβει επιτέλους να δείξει μεγαλύτερο ορθολογισμό, να μειώσει τη νευρικότητα που επιδεικνύει η χώρα του και στην εξωτερική πολιτική. Σε ποιο βαθμό θα το κάνει, εδώ είμαστε να το δούμε, να το φροντίσουμε, αλλά και να το διαπιστώσουμε».