Με την πρόσθετη επισήμανση ότι δεν είναι, όπως είπε, επαγγελματίας πολιτικός και δεν είναι προσκολλημένος στην καρέκλα του, ένιωσε ότι υπήρξε ανακολουθία, όπως δήλωσε, για αυτό και επέλεξε να αποχωρήσει από το κυβερνητικό σχήμα. Χαρακτήρισε μάλιστα, έντιμο μέτρο την παραίτηση. Ερωτηθείς εξάλλου για τους λόγους που τον οδήγησαν σε αυτήν, παρέπεμψε στην 9σέλιδη επιστολή παραίτησής του, η οποία βρίσκεται, όπως είπε, στη διάθεση του πρωθυπουργού.
Στην ερώτηση για τις απόρρητες δαπάνες του ΥΠΕΞ, ο κ. Κοτζιάς απάντησε ως εξής: «Δεν υπάρχει θέμα με τις απόρρητες (δαπάνες) […] το ξεκαθάρισε πάρα πολύ καλά ο πρόεδρος της Βουλής». Επικαλούμενος το νόμο που κατέθεσε για τον έλεγχο των σχετικών κονδυλίων του ΥΠΕΞ από το Κοινοβούλιο, είπε πως ζήτησε να επεκταθεί ο έλεγχος και στα υπόλοιπα Υπουργεία που έχουν απόρρητες δαπάνες. «Η χώρα έχει ανάγκη σοβαρότητας, νηφαλιότητας, ηθικής και στρατηγικής μακρόχρονης σκέψης», παρατήρησε επίσης.
Για τη Συμφωνία των Πρεσπών εξέφρασε την ελπίδα του, «η Συμφωνία να πάει καλά (γιατί) αν δεν πάει θα δουν πόσο πιο δύσκολα είναι τα πράγματα», επαναλαμβάνοντας ότι την εξωτερική πολιτική την ασκεί ο πρωθυπουργός και το Υπουργείο Εξωτερικών. Το Υπουργείο Εθνικής 'Αμυνας δεν είναι ΥΠΕΞ νο2, είπε ακόμη και υποστήριξε ότι οι σχετικές αποφάσεις είχαν ληφθεί σε τέσσερις συνεδριάσεις, δύο Υπουργικά Συμβούλια και σε δύο κυβερνητικές επιτροπές. Επικαλούμενος δε, τη «δύσκολη διεθνή συγκυρία», επεσήμανε ότι απαιτείται προσοχή στις κινήσεις, μακριά από τυχοδιωκτισμούς.
Τέλος, ο κ. Κοτζιάς μίλησε και για τον πολιτικό σχεδιασμό του ΠΡΑΤΤΩ, με την προετοιμασία πανελλαδικής διάσκεψης για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, υπενθυμίζοντας πως το ΠΡΑΤΤΩ έχει 130 δημοτικές κινήσεις και θα συμμετάσχει σε συμμαχικά σχήματα στις επικείμενες εκλογές.