Παρέμβαση για το Σκοπιανό σύμφωνα με την εφημερίδα Real News φέρεται να έκανε και ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής.
Σε συνομιλητές του ο Κώστας Καραμανλής εμφανίζεται να τονίζει σύμφωνα την εφημερίδα πως «Δεν υφίσταται μακεδονικό έθνος» και «Αυτό πρέπει να γίνει καθαρό και επισήμως απολύτως αποδεκτό».
Σε πολιτικό ναρκοπέδιο για τον Τσίπρα εξελίσσεται το Σκοπιανό
Οι τακτικισμοί του Πάνου Καμμένου που τώρα ζητεί «να αποφασίσει ο λαός» για το θέμα του ονόματος των Σκοπίων χωρίς να διευκρινίζει αν προκρίνει δημοψήφισμα ή και εκλογές (!) ίσως να είναι είναι το μικρότερο εμπόδιο στην επιδίωξη του Αλέξη Τσίπρα να λύσει το Σκοπιανό μέχρι τον Ιούνιο όπως απαιτεί και ο διεθνής παράγοντας.
Η κοινή γνώμη περιλαμβανομένης και της πλειοψηφίας των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζεται κατηγορηματικά αντίθετη στο να συναινέσει η Ελλάδα να περιληφθεί στο νέο όνομα της ΠΓΔΜ ο όρος Μακεδονία.
Επτά στους δέκα σε έρευνα της Marc για το Πρώτο Θέμα λένε «Οχι» σε σύνθετη ονομασία που θα περιλαμβάνει τον όρο «Μακεδονία» την στιγμή που Αθήνα και Σκόπια ετοιμάζονται να μπουν σε απευθείας «διαπραγμάτευση» για το όνομα και στις 17 του μηνός ο διαμεσολαβητής του ΟΗΕ για το θέμα του ονόματος, Μάθιου Νίμιτς, συναντάται στη Ν.Υόρκη με τους διαπραγματευτές της Ελλάδας και της πΓΔΜ.
Η «βόμβα» του Σκοπιανού πριν από την «έξοδο» από τα μνημόνια
Τα ευρήματα της έρευνας της Marc συνηγορούν στην εκτίμηση ότι ο δρόμος για την επίλυση του Σκοπιανού έχει πολλές παγίδες για την κυβέρνηση η οποία κινδυνεύει να βρεθεί σε «πολιτικό ναρκοπέδιο» λίγο πριν επιτύχει θεωρητικά τον στόχο της για έξοδο από το μνημόνιο.
Οι όποιες αποφάσεις για το Σκοπιανό και η λύση θα προηγηθεί χρονικά του Αυγούστου του 2018 καθώς τα Σκόπια και όσοι προκρίνουν τη λύση τώρα θέλουν τον Ιούνιο να προσδιοριστεί ημερομηνία έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων στην ΕΕ και μια πρόσκληση για ένταξη στο ΝΑΤΟ.
Το 68% λέει ΟΧΙ στον όρο Μακεδονία
Οπως προκύπτει από δημοσκόπηση της Marc για το Πρώτο Θέμα το 68% των πολιτών και το 63,8% όσων ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ τον Σεπτέμβριο του 2015 θεωρούν ότι η Ελλάδα δεν πρέπει να συμφωνήσει σε σύνθετη ονομασία που θα περιλαμβάνει τον όρο Μακεδονία. Ανάμεσα στους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ μόνον το 25,2% δηλαδή ένας στους 4 θεωρεί πως θα πρέπει να συμφωνήσει η Ελλάδα σε σύνθετη ονομασία με τον όρο Μακεδονία.
Τα αντίστοιχα ποσοστά ανάμεσα στους ψηφοφόρους της ΝΔ είναι: 67 % ΟΧΙ και 21,4 ΝΑΙ.
Γυναίκες, Βορειοελλαδίτες και νέοι πρωτοστατούν στο ΟΧΙ
Από τα στοιχεία της ίδιας δημοσκόπησης προκύπτει πως οι γυναίκες, οι νεώτεροι και φυσικά οι κάτοικοι της Βόρειας Ελλάδας είναι οι περισσότερο αρνητικοί στο να δοθεί αυτή η λύση.
Στις ηλικίες από 35-54 ετών και από 18-34 ετών συναντώνται οι πιο σκληρές απόψεις με ποσοστό 73% και 70,8% αντίστοιχα να λένε ΟΧΙ στο όνομα Μακεδονία.
Αντιθέτως οι άνθρωποι από 55 ετών και άνω εμφανίζονται λιγότερο σκληροί με το ποσοστό να πέφτει στο 62%.
Ως προς τη γεωγραφική ταυτότητα των επιλογών σε Μακεδονία, Θράκη, Κρήτη και Αιγαίο, Ηπειρο και Θεσσαλία εμφανίζονται τα υψηλότερα ποσοστά άρνησης στον συμβιβασμό με όρο Μακεδονία.
Ο Καμμένος θέλει να αποφασίσει ο ελληνικός λαός
«Ο ελληνικός λαός θα πρέπει να αποφασίσει για την πρωτοφανή, στην ιστορία της ανθρωπότητας, εκχώρηση της ιστορίας και του πολιτισμού του σε άλλον λαό» αναφέρει ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ σε άρθρο του στην Κυριακάτικη Δημοκρατία χωρίς να προσδιορίζει αν αυτό θα πρέπει να γίνει με δημοψήφισμα ή εκλογές!
Ο Πάνος Καμμένος επισημαίνει ότι «συμπερίληψη του όρου «Μακεδονία» στην ονομασία θα σημάνει τη συρρίκνωση του Ελληνικού πολιτισμού για τους αιώνες που ακολουθούν».
Πηγές των Ανεξάρτητων Ελλήνων αναφερόμενες σε πληροφορίες ότι δήθεν ο Π. Καμμένος προτίθεται να ζητήσει την Δευτέρα ,κατά τη συζήτηση στη Βουλή του πολυνομοσχεδίου, δημοψήφισμα απέφευγαν οποιαδήποτε αναφορά.
« Οι Ανεξάρτητοι Ελληνες έχουμε εκφράσει τις θέσεις μας, έχουμε εκφράσει την εμπιστοσύνη μας στον υπουργό Εξωτερικών κ. Νίκο Κοτζιά και δεν προκαταλαμβάνουμε οτιδήποτε πριν τελειώσει η διαπραγμάτευση» έλεγαν.
Κοτζιάς: Δεν κάναμε δημοψήφισμα το ’95 όταν συμπεριελήφθη το «Μακεδονία» στο ΠΓΔΜ
Καμιά χρεία δημοψηφίσματος ή άλλης έκφρασης του ελληνικού λαού δεν υπάρχει σύμφωνα με τη θέση του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά.
«Όσον αφορά τα δημοψηφίσματα στην Ελλάδα, δεν υπάρχει κανένας λόγος, υπάρχει υπεύθυνη κυβέρνηση, υπάρχει η πλειοψηφία στην ελληνική Βουλή και η συμφωνία θα περάσει, όπως προβλέπεται, από εκεί. Σας θυμίζω, για όσους λένε περί δημοψηφίσματος σήμερα, ότι η Ενδιάμεση Συμφωνία του 1995, η οποία έδωσε και τη σύνθετη ονομασία στην οποία συμπεριλαμβάνεται και ο όρος «Μακεδονία», δηλαδή πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας -και όπου έγινε και το κατά τη γνώμη μου λάθος, το «πρώην Γιουγκοσλαβική» να μπει μπροστά από το «Δημοκρατία», δηλαδή στο χαρακτήρα του καθεστώτος και όχι να βρεθεί άλλη λέξη μπροστά από τον όρο «Μακεδονία»- ότι αυτή η λέξη έγινε αποδεκτή από την πλειοψηφία του κόσμου χωρίς δημοψηφίσματα, αλλά και χωρίς καν να περάσει από τη Βουλή» θύμισε ο κ. Κοτζιάς σε πρόσφατη συνέντευξή του στον Ant1.