Με τον καύσωνα να είναι προ των πυλών στην Ελλάδα και να αναμένεται από την Τετάρτη 12 Ιουλίου μέχρι και την επόμενη εβδομάδα, οι φόβοι για το τι μπορεί να επιφέρει η κλιματική κρίση και μέχρι που θα μπορέσουν να φτάσουν οι θερμοκρασίες, τρομάζει.
Η αγωνία για το περιβάλλον κορυφώνεται με τους ειδικούς να κρούουν το καμπανάκι κινδύνου για τις συνέπειες που μπορεί να επιφέρουν οι ανθρώπινες ενέργειες στο περιβάλλον τα επόμενα χρόνια. Η Κωνσταντίνα Σκαναβή Καθηγήτρια περιβαλλοντικής εκπαίδευσης αγωγής και επικοινωνίας Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής μίλησε για τις κλιματικές αλλαγές στην πρωινή ενημερωτική εκπομπή του OPEN, «Τώρα Μαζί».
Σύμφωνα με την ειδικό ο πλανήτης κατά διαστήματα έχει υποστεί αλλαγές στη θερμοκρασία. Από την άλλη δεν μπορεί να παραβλέψει τον τρόπο σκέψης πολλών ανθρώπων ότι δεν πρόκειται για μια κλιματική κρίση αλλά για μια «φούσκα» θεωριών που έχουν ως στόχο την οικονομική εκμετάλλευση σε σχέση με το περιβάλλον. Η αλήθεια όμως είναι ότι ο Ιούνιος δεν ήταν ο κλασσικός που έχουμε συνηθίσει αφού πλέον μέσα σε μια ημέρα μπορούμε να βιώσουμε τις τέσσερις εποχές.
«Πρέπει να εστιάσουμε στην ευθύνη του καθενός για το τι να κάνουμε στην καθημερινότητά μας», τόνισε η κ. Σκαναβή δίνοντας βαρύτητα στην ευαισθητοποίηση για το πώς πρέπει να συμβιώνουμε με τον πλανήτη και να είμαστε χαρούμενοι που βρισκόμαστε σε αρμονία με το περιβάλλον. Η Ελλάδα σύμφωνα με την ειδικό δεν ευαισθητοποιείται από την ομορφιά του τοπίου αλλά μόνο αν δει την καταστροφή με τα μάτια της.
Ο καθηγητής Μ. Πετράκης μιλώντας στην εκπομπή του ΣΚΑΪ «Οι Δεκατιανοί» εξέτασε την αύξηση της θερμοκρασίας και των ακραίων καιρικών φαινομένων.
Πλέον υπάρχουν πλημμύρες, ξηρασία και ερημοποίηση με τα συγκεκριμένα φαινόμενα να μην είναι πλέον έως σήμερα στη χώρα μας.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες τα ακραία αυτά φαινόμενα θα έχουν πλέον διάρκεια η οποία κάθε φορά θα αυξάνεται σταδιακά. Έτσι σε 4 με 5 χρόνια θα εμφανίζονται φαινόμενα με αύξηση της θερμοκρασίας που θα κρατούν μέρες, ώσπου να έχουμε μια κατάσταση κατά την οποία η Αθήνα θα μοιάζει σαν τη Λιβύη.