O Σύριζα συνεχίζει με αμείωτο ρυθμό την άσκηση πίεσης στο Ιεροσπουδαστήριο Κομοτηνής, στοχεύοντας εμφανώς στην αλλοίωση του χαρακτήρα του και στην απαξίωσή του ως θεσμού και δομής εν πρώτοις, και τελικά στον τερματισμό της λειτουργίας του. Με αυτόν τον τρόπο θα υλοποιηθεί η προεκλογική δέσμευση των μελών του Σύριζα Θράκης που πριν τις εκλογές του 2015 διένειμαν προεκλογικό υλικό σύμφωνα με το οποίο τα ιεροσπουδαστήρια Ξάνθης και Κομοτηνής θα έκλειναν, μετατρεπόμενα σε ΕΠΑΛ, πριν τη λήξη της κυβερνητικής θητείας.
Το κλείσιμο των δύο διδακτηρίων είναι πάγιο αίτημα της τουρκικής πλευράς, καθόσον αποτελούν ισχυρό ανάχωμα στη φυγή μαθητών από τη Θράκη για τα γνωστά «ιμάμ χατίπ» της γείτονος. Ήταν χαρακτηριστική η ανακοίνωση των τουρκομουφτήδων ήδη το 2000, με την οποίαν ζητούσαν να παύσει η λειτουργία τους. Το αν υπάρχουν ευθύνες και στην πλευρά των διδασκόντων είναι ένα καίριο ερώτημα, όμως το ψάρι βρωμάει από το κεφάλι.
Είδαμε λοιπόν την Γ.Γ. Θρησκευμάτων του Υπουργείου Παιδείας να αλλάζει (μετά από ποιος ξέρει τίνος "εκπαιδευτικό" αίτημα...) το πρόγραμμα του Ιεροσπουδαστηρίου, με αποτέλεσμα την άμεση αντίδραση γονέων και μαθητών, που κορυφώθηκε με κατάληψη που κράτησε πάνω από δύο μήνες. Η Άγκυρα φυσικά έσπευσε να εκμεταλλευτεί την κατάσταση, προβάλλοντάς την τηλεοπτικά, στηλιτεύοντας τη στάση της ελληνικής πολιτείας και στέλνοντας τον τουρκομουφτή Ιμπραήμ Σερήφ μεταξύ των αρμοδίων και των βουλευτών για να κλείσει το θέμα, δείχνοντας καθαρά ποιος είναι το αφεντικό.
Ακολούθησε η συνάντηση μιας αντιπροσωπείας γονέων και μαθητών με τον υπουργό Κ. Γαβρόγλου, με στόχο την εκτόνωση της κατάστασης. Κι όμως, αμέσως μετά, η Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης ΑΜ-Θ στέλνει ένα έγγραφο σε ιταμό ύφος, ζητώντας πληροφορίες για την λειτουργία του Ιεροσπουδαστηρίου, όλες γνωστές από τον διοικητικό έλεγχο που είχε διενεργηθεί ήδη το 2017 και μάλιστα είχε εκδοθεί σχετικό πόρισμα.
Τα ερωτήματα δεν περιορίζονται στα οικονομικά στοιχεία αλλά και αφορούν και την σύνολη λειτουργία των οικοτροφείων που εξυπηρετούν άριστα μαθητές απομακρυσμένων χωριών. Άραγε έχει γίνει ποτέ κάτι ανάλογο για το «Μειονοτικό Γυμνάσιο - Λύκειο» (πρώην «Τζελάλ Μπαγιάρ»), όπου ο τουρκικός έλεγχος είναι απόλυτος; Για το οικοτροφείο του που λειτουργεί απρόσκοπτα και μάλιστα σε ακίνητο της Διαχειριστικής που η τελευταία το ζητά πίσω;
Και τώρα έχουμε την ανέγερση πενταόροφης Εστίας για το μαθητικό δυναμικό του ίδιου σχολείου, σε οικόπεδο της οδού Τυρολόης που αγοράστηκε για να χτιστεί επ΄ αυτού πενταόροφη οικοδομή. Αρμόδιος μηχανικός ο αντιδήμαρχος Κομοτηνής Μολλά Ισά Ριτβάν και ιδιοκτήτης ένας μειονοτικός σύλλογος (ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΣΥΝΑΔΕΛΦΙΚΟΤΗΤΑΣ, ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΚΑΙ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΝΕΩΝ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ). Θα είχε ενδιαφέρον να γνωρίζαμε την προέλευση των εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ που απαιτούνται για την ανέγερσή του, τι λένε επ΄ αυτού το Υπουργείο και η Περιφερειακή Διεύθυνση; Ζήτησαν τις δέουσες ενέργειες από τις αρμόδιες υπηρεσίες; Και ποιους ελέγχους διεξήγαγε στα δύο «ιδιωτικά» μειονοτικά σχολεία Κομοτηνής και Ξάνθης αυτά τα χρόνια;