Σε διεργασίες ανανέωσης και ισχυροποίησης κόμματος και κυβέρνησης, προκειμένου να ανταποκριθούν στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό στα αυξημένα καθήκοντα, προκλήσεις και αναγκαιότητες της νέας περιόδου, προχωρά από σήμερα ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, αρχής γενομένης με τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στη σημερινή συνεδρίαση μεταξύ άλλων αναμένεται να εισηγηθεί εκλογή νέου Γραμματέα της ΚΕ και να παρουσιάσει την πρότασή του. Έπειτα από την κομματική διαδικασία, προ των πυλών τίθεται και ο ανασχηματισμός. Υπενθυμίζεται ότι τις προηγούμενες ημέρες ανώτατη κυβερνητική πηγή έδειχνε να μεταθέτει στην τρέχουσα εβδομάδα τις ανακοινώσεις για αλλαγές στη σύνθεση της κυβέρνησης.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Αλέξης Τσίπρας έχει αποφασίσει να προτείνει για τη θέση του Γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ τον Πάνο Σκουρλέτη, με τον οποίο έχει συζητήσει διεξοδικά το θέμα σε περισσότερες από δύο συναντήσεις το τελευταίο χρονικό διάστημα.
Στην προοπτική αυτή αντιδρούν στελέχη της προεδρικής πτέρυγας, με το επιχείρημα ότι η πρόταση δεν είναι συνθετική. Η συγκεκριμένη τάση συνεδρίαζε χθες βράδυ για να αποφασίσει τη στάση της. Όλα δείχνουν ότι δεν θα καταψηφίσουν για να μην αμφισβητηθεί η πρόταση Τσίπρα, αλλά στην κάλπη αναμένεται να βρεθούν πολλά λευκά.
Αντιθέτως, την υποψηφιότητα Σκουρλέτη στηρίζουν ο Νίκος Φίλης, ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, αλλά και η τάση των «53» στην οποία ηγείται ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.
Με την ολοκλήρωση των αλλαγών στο κόμμα, αρχίζει να μετράει ο χρόνος και για τον ανασχηματισμό της κυβέρνησης που εικάζεται ότι θα πραγματοποιηθεί τις επόμενες μέρες ώστε ο Αλέξης Τσίπρας να μιλήσει στη ΔΕΘ με νέο υπουργικό συμβούλιο.
Έπειτα από την έξοδο από τα μνημόνια στις 20 Αυγούστου, ο πρωθυπουργός θέλει να παρουσιάσει κεντρικά σημεία του κυβερνητικού σχεδίου τα οποία επιπλέον θα δίνουν και το στίγμα της κυβερνητικής πολιτικής μέσα στις νέες συνθήκες. Βασικός σταθμός για αυτό αποτελεί η ΔΕΘ. Όπως προαναγγέλλουν κυβερνητικοί αξιωματούχοι, από τη Θεσσαλονίκη ο Αλέξης Τσίπρας θα περιγράψει ένα «συνολικό πολιτικό και οικονομικό σχέδιο για την πρώτη περίοδο της εξόδου από τα μνημόνια». Αυτό περιλαμβάνει «μέτρα κοινωνικής στήριξης και ελάφρυνσης κοινωνικών κατηγοριών που έχουν πληγεί ιδιαίτερα από την κρίση, μέτρα στήριξης και προστασίας της μισθωτής εργασίας που βρίσκεται στο επίκεντρο του αναπτυξιακού σχεδίου της κυβέρνησης, πρωτοβουλίες για την βελτίωση του επενδυτικού περιβάλλοντος αλλά και θεσμικές τομές», κορυφαία εξ αυτών και η συνταγματική αναθεώρηση.