Back to top

Κίνδυνος-θάνατος: Πόσο εκτεθειμένη είναι η Ακρόπολη στους κεραυνούς

18/04/2019 - 08:54

Στην αρχαιότητα οι κεραυνοί σήμαιναν την έκφραση οργής του Δία. 

Για τους σύγχρονους ανθρώπους οι κεραυνοί είναι μια εντυπωσιακή εκδήλωση της δύναμης που έχει η φύση. Δεν παύει όμως να είναι και ένα από πλέον επικίνδυνα φαινόμενα, όπως αποδείχθηκε το μεσημέρι της Τετάρτης, όταν κεραυνός τραυμάτισε τέσσερις ανθρώπους στην Ακρόπολη. 

Ήταν τριάντα λεπτά μετά τις 4 το απόγευμα όταν μια ομοβροντία κεραυνών έπληξε τον αρχαιολογικό χώρο της Ακρόπολης. Ένας κεραυνός έπεσε στο σημείο που βρίσκεται το κουβούκλιο των εκδοτηρίων, στην περιοχή του Ερεχθείου. Αποτέλεσμα ήταν να καταστραφεί το αλεξικέραυνο και να τραυματιστούν δυο υπάλληλοι και δυο τουρίστες. 

Σύμφωνα με επιστήμονες ο κεραυνός είναι μια ηλεκτρική εκκένωση εκατοντάδων χιλιάδων ή και εκατομμυρίων βολτ φτάνουν στη γη από τον ουρανό. Όπως επισήμανε στο «protothema.gr» o κ. Γιάννης Καλλιάνος στην περιοχή της Αττικής υπήρξαν αυξημένοι δείκτες στην αστάθεια, «αυτό σημαίνει ότι οι καταιγίδες οι οποίες προφανώς εκδηλώθηκαν και θα εκδηλώνονταν, φαινόντουσαν στα πρόσκαιρα στοιχεία. Άρα λοιπόν το αποτέλεσμα είναι ότι θα είχαμε και έντονη ηλεκτρική δραστηριότητα δηλαδή θα είχαμε αρκετούς κεραυνούς οι οποίοι θα επηρέαζαν αρκετές περιοχές στο νομό Αττικής. Για το που θα έπεφταν οι κεραυνοί αυτοί δηλαδή για το που θα είχαμε την πιο έντονη ηλεκτρική δραστηριότητα δεν μπορούσε να το ξέρει κανείς. Έτυχε και έπεσαν σε αυτή την περιοχή και είχαμε το ξέσπασμα της κεραυνικής δραστηριότητας στην Ακρόπολη». 

Για πιο λόγο όμως ο κεραυνός που χτύπησε στην Ακρόπολη είχε ως αποτέλεσμα να καταστρέψει το κουβούκλιο στα εκδοτήρια και να τραυματίσει τέσσερα άτομα; Όπως λένε ειδικοί ένας κεραυνός μπορεί να σκοτώσει άνθρωπο ακόμη και αν χτυπήσει 100 μέτρα μακριά από αυτόν ή ακόμη και ένα κοπάδι ζώων που βρίσκονται σε λιβάδι, ενώ μπορεί να κάνει τεράστιες καταστροφές εάν δεν υπάρχει η κατάλληλη προστασία σε κτίρια. 

Αυτό που θα πρέπει να αναζητήσουν οι αρμόδιοι του υπουργείου Πολιτισμού σχετικά με το χθεσινό περιστατικό είναι κατά πόσο τα αλεξικέραυνα που υπάρχουν στην Ακρόπολη συντηρούνται και αν θα πρέπει να αντικατασταθούν με νέα συστήματα ασφαλείας. Και επειδή η αγωγιμότητα του αέρα αυξάνει σε σχέση με το ύψος θα πρέπει να υπολογιστεί και αυτό το πολύ σημαντικό στοιχείο για την προστασία από κεραυνούς. 

Όπως επισήμανε ο μετεωρολόγος κ. Καλλιάνος τα στοιχεία που υπήρχαν από τους προγνωστικούς δείκτες έδειχναν τεράστια ηλεκτρική δραστηριότητα. Και από τους περίπου 100 κεραυνούς που έπεσαν χθες στην Αττική όπως καταγράφηκαν από το σύστημα Zeus του Αστεροσκοπείου της Αθήνας, ένας ήταν εκείνος που προκάλεσε τον τραυματισμό των τεσσάρων ατόμων και τις καταστροφές στην Ακρόπολη.