Back to top

Κέρκυρα: Η αρχόντισσα του Ιονίου

19/04/2019 - 15:01

Χρυσοκέντητες αμμουδιές, κρυστάλλινα νερά σε παραλίες που κλέβουν την ανάσα, καταπράσινοι λόφοι και βλάστηση που πλημμυρίζει το μάτι, γραφικά σοκάκια, βενετσιάνικη αρχιτεκτονική και πολιτιστικά αξιοθέατα, τοπικές γεύσεις, μια ιστορική πόλη-κόσμημα αλλά και δεκάδες παραδοσιακά χωριά. Η κοσμοπολίτικη Κέρκυρα, το πιο γνωστό νησί του Ιονίου και ένα από τα δημοφιλέστερα στη Μεσόγειο, με την τεράστια πολιτιστική κληρονομιά και την πανέμορφη φυσική της ομορφιά αποτελεί αέναη πηγή έμπνευσης,.

Είναι πόλος έλξης εκατοντάδων χιλιάδων Ελλήνων και ξένων επισκεπτών κάθε χρόνο, με τις οικογένειες να την επιλέγουν για τη φιλοξενία και τη ζεστασιά των ντόπιων, τα ζευγάρια για τη ρομαντική, παραμυθένια πρωτεύουσά της και οι «εξερευνητές», για τα μαγευτικά τοπία και την ποικιλία δραστηριοτήτων που προσφέρει.

Το όνομα της, σύμφωνα με τη μυθολογία, προήλθε από την κόρη του θεού ποταμού Ασωπού, Κόρκυρα, την οποία απήγαγε και έφερε στο νησί ο θεός Ποσειδώνας, όπου γεννήθηκε ο καρπός της ένωσης τους, Φαίακας, και εκεί που έζησαν αργότερα οι γνωστοί από την Οδύσσεια Φαίακες -για αυτό έχει και το όνομα νησί των Φαιάκων ή Φαιακία. Οι ξένοι την αποκαλούν Κορφού, κατά παραφθορά του βυζαντινού της ονόματος Κορυφώ, από τις δύο κορυφές που φαίνονται καθώς πλησιάζει ο επισκέπτης στο νησί.

 

 

Πολιτιστικά η Κέρκυρα διαφέρει πολύ από την υπόλοιπη Ελλάδα, καθώς δε γνώρισε την Τουρκική κατοχή αφού εκείνη την περίοδο αποτελούσε τμήμα του πανίσχυρου ναυτικού κράτους της Βενετίας, γεγονός που διαμόρφωσε και επηρέασε ριζικά τον πολιτιστικό και πολιτισμικό χαρακτήρα τόσο του νησιού όσο και των κατοίκων του. Από τη μία, η απολυταρχική στάση της άρχουσας φεουδαρχικής τάξης των ευγενών πυροδοτούσε συνεχώς λαϊκές αντιδράσεις και κινήματα και, από την άλλη, η παράλληλη ανάπτυξη των τεχνών και του πολιτισμού διαφοροποιούσε εντελώς το τοπίο σε σχέση με την κατάσταση της υπόλοιπης τουρκοκρατούμενης Ελλάδας.

Τη Βενετοκρατία ακολούθησαν περίοδοι εξαρτήσεων από Γάλλους -πρώτα δημοκρατικούς και έπειτα αυτοκρατορικούς του Ναπολέοντα- Ρώσους και τέλος Άγγλους, μέχρι το 1864, όταν μαζί με όλα τα Επτάνησα, η Κέρκυρα ενώθηκε οριστικά με την Ελλάδα. Το εντυπωσιακό παρελθόν της αποτυπώνεται ανάγλυφα στα σημαντικά αξιοθέατα της πόλης που αντικρίζει ο επισκέπτης όπου και να γυρίσει το βλέμμα του. Κτίρια και μνημεία από τον μεσαίωνα αλλά και μεταγενέστερα μοναδικής ομορφιάς συνέθεταν και ακόμα συνθέτουν μια μικρογραφία της Βενετίας.

 

 

Η Παλιά Πόλη με το παλιό και το νέο φρούριο είναι μια πόλη-μουσείο, ένας τόπος με μεγάλη καλλιτεχνική παράδοση και πλήθος ευρωπαϊκών επιρροών που αποτελεί το πιο επιτυχημένο παράδειγμα συνένωσης ελληνικής και δυτικής αρχιτεκτονικής. Στην Πλατεία Σπιανάδα με το Λιστόν -ένα συγκρότημα κτηρίων γαλλικής αρχιτεκτονικής με τις χαρακτηριστικές τοξοστοιχίες και τη μεγαλύτερη πλατεία ίσως της Ευρώπης, τόπος κατά το παρελθόν συνάθροισης των ευγενών- πραγματοποιούνται οι περισσότερες εκδηλώσεις της πόλης, όπως μουσικές συναυλίες, λιτανείες, παρελάσεις, καθώς και αγώνες κρίκετ στο γκαζόν της πλατείας. Το άριστα διατηρημένο ιστορικό κέντρο της Παλαιάς Πόλης έχει κηρυχθεί μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO.

Βόρεια δεσπόζει το βουνό του Παντοκράτορα, ενώ το τοπίο συμπληρώνουν τα χωριά της ενδοχώρας, τόσο τα ζωντανά όσο και τα εγκαταλειμμένα και γραφικά ψαροχώρια, που έχουν εξελιχθεί σε τουριστικά θέρετρα, αλλά και οι λιμνοθάλασσες που αποτελούν σημαντικά οικοσυστήματα.

 

 

Η Κέρκυρα διαθέτει πληθώρα μουσείων, μνημείων και πολιτιστικών κέντρων, όπως το Βυζαντινό Μουσείο (στην εκκλησία της Παναγίας Αντιβουνιώτισσας), το μοναδικό στην Ελλάδα Μουσείο Χαρτονομισμάτων (στο κτίριο της Ιονικής Τράπεζας), το Μουσείο Διονύσιου Σολωμού και το Αρχαιολογικό Μουσείο με το εντυπωσιακών διαστάσεων αέτωμα της Γοργούς από τον δωρικό ναό της Αρτέμιδος Γοργούς, έναν από τους αρχαιότερους ολόλιθους δωρικούς ναούς του ελληνικού κόσμου, στην Παλαιόπολη (αρχαία πόλη της Κέρκυρας, 6ος αι. π.Χ.)μ με τον μεγάλο, καλοδιατηρημένο βωμό από πορώδεις ασβεστόλιθους.

Ο επισκέπτης αξίζει να επισκεφθεί τα ανάκτορα των Αγίων Μιχαήλ και Γεωργίου, που ονομάζονται και παλαιά ανάκτορα και στεγάζουν πληθώρα μουσείων και εκθέσεων, όπως το Μουσείο Ασιατικής Τέχνης με τα 10.000 εκθέματα από τις χώρες της Άπω Ανατολής και τη συλλογή με τα γλυπτά της ελληνο-βουδιστικής τέχνης της Γκαντάρα.

 

 

Μαζί με τα ερείπια της Παλαιόπολης, δηλαδή της αρχαίας πόλης της Κέρκυρας στη χερσόνησο του Κανονιού, μαζί με το κτίριο της Ιονίου Ακαδημίας, του πρώτου πανεπιστημίου που ιδρύθηκε στην Ελλάδα το 1824, το κτίριο της Ιονίου βουλής, το κτίριο του Δημαρχείου, που άρχισε να χτίζεται το 1663 αρχικά ως Στοά των Ευγενών (Loggia dei Nobili) και όπου αργότερα στέγαζε το περίφημο θέατρο του Σαν Τζιάκομο, απαρτίζουν μερικά από τα αναρίθμητα μνημεία πολιτισμού του νησιού.

Έξω από την πόλη μπορεί κανείς να επισκεφτεί επίσης δεκάδες αξιοθέατα και αρχοντικά, απομεινάρια του μεσαίωνα που βρίσκονται σχεδόν σε κάθε χωριό. Μερικά από αυτά είναι το Αγγελόκαστρο (βυζαντινό φρούριο κοντά στην Παλαιοκαστρίτσα), το μουσείο θαλάσσης στις Μπενίτσες, το μουσείο ελιάς στους Κυνοπιάστες, η γέφυρα του Κάιζερ, που χτίστηκε από τον Κάιζερ Γουλιέλμο όταν αυτός αγόρασε το Αχίλλειο.

 

 

Το Αχίλλειο είναι το περίφημο ανάκτορο που έχτισε η αυτοκράτειρα της Αυστροουγγαρίας Ελισάβετ (ή Σίσσυ) προς τιμήν του μυθικού Αχιλλέα στο χωριό Γαστούρ και σήμερα λειτουργεί ως μουσείο. Τα περιστύλια και τους κήπους του ανακτόρου με την εξαιρετική θέα κοσμούν θαυμάσια αγάλματα (όπως του Θνήσκοντος Αχιλλέα, του Σατύρου με τον Διόνυσο στους ώμους του κ.ά.), ενώ στο εσωτερικό του ο επισκέπτης μπορεί να θαυμάσει εξαίρετες τοιχογραφίες και πίνακες εμπνευσμένους από την ελληνική μυθολογία.

Ανάμεσά τους είναι και το Μον Ρεπό, η θερινή κατοικία του Άγγλου αρμοστή, ένα αριστούργημα της νεοκλασικής αρχιτεκτονικής του 19ου αι, όπως και το διάσημο Κανόνι, από όπου με καϊκάκι κανείς μεταφέρεται στο Ποντικονήσι, που σύμφωνα με τη μυθολογία, ήταν ένα πλοίο των Φαιάκων που έγινε πέτρα.

 

 

Ακόμα, η Κέρκυρα διαθέτει πολυάριθμες και επιβλητικές εκκλησίες, όπως ο ναός του Αγίου Σπυρίδωνα, ένα θρησκευτικό σημείο αναφοράς των Κερκυραίων, με το ψηλότερο καμπαναριό της πόλης, μαρμάρινο τέμπλο, τοιχογραφίες, κειμήλια και αναθήματα. Το σκήνωμα του Αγίου φυλάσσεται σε επιχρυσωμένη λάρνακα στολισμένη με πολύτιμους λίθους και το πρωί της Κυριακής των Βαΐων γίνεται η περιφορά του στην πόλη.

Αξιοσημείωτος είναι και ο Ιερός Ναός του Αγίου Γεωργίου, που οικοδομήθηκε το 1840, εντός του Παλαιού Φρουρίου, για την κάλυψη των θρησκευτικών αναγκών των Άγγλων στρατιωτών που υπηρετούσαν στην Κέρκυρα την περίοδο της Αγγλικής Προστασίας. Το 1865, με την ενσωμάτωση της Κέρκυρας στην Ελλάδα, η εκκλησία του Αγίου Γεωργίου, από Αγγλικανικός Ναός μετατράπηκε σε Ορθόδοξος, τα εγκαίνια του οποίου πραγματοποιήθηκαν την 21η Μαρτίου 1865 και ο τότε μητροπολίτης της Κέρκυρας, Αθανάσιος Πολίτης, τον αφιέρωσε στον Άγιο Γεώργιο, προστάτη του Πεζικού σώματος.

 

 

Η τεράστια μουσική παράδοση του νησιού είναι γνωστή, μιας και σχεδόν σε κάθε χωριό υπάρχει και από μία φιλαρμονική, οπότε τη λιτανεία του Αγίου συνοδεύουν και οι 20 φιλαρμονικές της Κέρκυρας, ανάμεσα τους και οι τρεις κύριες, η Παλαιά φιλαρμονική, η φιλαρμονική Μάντζαρος και η φιλαρμονική Καποδίστρια.

Εκδηλώσεις καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου εμπλουτίζουν την παραμονή στην Κέρκυρα είτε πρόκειται για διακοπές είτε για μια σύντομη απόδραση, καθώς μουσικά φεστιβάλ διεθνούς εμβέλειας, θρησκευτικά πανηγύρια, γιορτές γαστρονομίας και αποκριάτικα δρώμενα με επιρροές από την ιταλική Commedia dell’Arte διατηρούν ζωντανό τον παλμό του πολιτισμού σε κάθε εποχή.

Το πιο διάσημο Πάσχα της Ελλάδας το περνά κανείς στην Κέρκυρα, όπου καθ’ όλη τη Μεγάλη εβδομάδα τα έθιμα και οι παραδόσεις τηρούνται σε όλο το νησί, φτάνοντας στο αποκορύφωμα του Μεγάλου Σαββάτου. Το βράδυ της Ανάστασης, όλοι είναι μαζεμένοι στην πλατεία Λιστόν και, στις 11, οι καμπάνες χτυπούν χαρμόσυνα και τεράστια κανάτια με κόκκινες κορδέλες και γεμάτα νερό -οι περίφημοι μπότηδες- εκτοξεύονται με δύναμη από τα στολισμένα μπαλκόνια προκαλώντας εκκωφαντικό κρότο αλλά και κύματα ενθουσιασμού στο συγκεντρωμένο πλήθος. Όταν η φασαρία των μπότηδων τελειώνει, οι φιλαρμονικές ξεχύνονται στους δρόμους παιανίζοντας χαρμόσυνα το αλέγκρο μαρς, με το «Μη φοβάστε Γραικοί» να κυριαρχεί.

 

 

Παράλληλα, στην Πίνια -το παλιό εμπορικό κέντρο της πόλης- αναβιώνει το παραδοσιακό Κορφιάτικο έθιμο της «Μαστέλας». Σύμφωνα με το έθιμο αυτό, οι πινιαδόροι τοποθετούν στη μέση του δρόμου ένα μισοβάρελο γεμάτο με νερό (μαστέλα) στολισμένο με μυρτιές και κορδέλες, καλώντας τους περαστικούς να ρίξουν μέσα νομίσματα για «το καλό». Όταν οι καμπάνες της Πρώτης Ανάστασης σημάνουν, ένας τολμηρός πρέπει να βουτήξει στο βαρέλι και να βγάλει τα νομίσματα.

Η Ανάσταση γίνεται στην Άνω Πλατεία, με όλα τα παράθυρα των μεγάλων εξαώροφων σπιτιών γύρω από την πλατεία να είναι ανοιχτά, να έχουν αναμμένα κεριά στα μπαλκόνια, ενώ με χιλιάδες λαμπάδες, βεγγαλικά, πυροτεχνήματα και τυμπανοκρουσίες γιορτάζεται η Ανάσταση στην πλατεία. Με το τέλος της Ανάστασης οι μπάντες τριγυρνούν στην πόλη παίζοντας εύθυμα εμβατήρια και ο κόσμος ακολουθεί τραγουδώντας, καθώς το γλέντι διαρκεί μέχρι το πρωί με «τσιλίχουρδα» (τοπική μαγειρίτσα), κόκκινα αυγά, φογάτσες, κολομπίνες και άφθονο κρασί.

 

 

Περιβαλλοντολογικά η Κέρκυρα αποτελεί μία ολόκληρη ήπειρο σε μικρογραφία, μιας και διαθέτει κάθε είδους τοπία με απίστευτες εναλλαγές, από καταπράσινα δάση και βουνά μέχρι ερημωμένες αμμώδεις ακτές που θυμίζουν Σαχάρα. Ταυτόχρονα, όλα αυτά περιλαμβάνουν μοναδικά οικοσυστήματα με πολύ πλούσια βιοποικιλότητα, καθώς φιλοξενούν εκατοντάδες είδη πτηνών, άγριων ζώων, εντόμων, αλλά και όλα τα είδη φυτών και δέντρων που υπάρχουν στη Μεσόγειο και όχι μόνο.

Ευλογημένη από τη φύση, με τις πλαγιές της να πλημμυρίζουν από πεύκα, κυπαρίσσια και ευκάλυπτους, που κυλάνε προς τα καταγάλανα νερά, η Κέρκυρα είναι το όνειρο κάθε φυσιολάτρη. Η ανατολική ακτή είναι ισότιμης ομορφιάς με το ψιλό χαλίκι της παραλίας Μπαρμπάτη, τον μαγευτικό κόλπο της Κουλούρας και την κοσμική Δασιά. Νότια του νησιού κυριαρχεί η παραλία του Αρκουδίλα και ο χρυσαφένιος παράδεισος της περιπέτειας, ο Χαλικούνας, ενώ στις Αλυκές Ποταμού και στη Λίμνη Κορρισίων, φλαμίνγκο και άλλα μεταναστευτικά πουλιά κάνουν το δικό τους πέρασμα δημιουργώντας ένα εξωτικό τοπίο.

 

 

Στη δυτική ακτή, ανακαλύπτει κανείς μοναδικές παραλίες, όπως την ξακουστή αμμώδη παραλία του Αγίου Γεωργίου Πάγων, τους δραματικούς Έρμονες, την εντυπωσιακή Παλαιοκαστρίτσα, τη Γλυφάδα και τη Μυρτιώτισσα. Ένας από τους καλύτερους τρόπους για να εξερευνηθούν οι δυτικές και ανατολικές ακτές της Κέρκυρας είναι με ταχύπλοο ώστε ο ταξιδιώτης να απολαύσει τη θαλάσσια εξερεύνησή του, ανακαλύπτοντας μικρούς γαλήνιους όρμους ιδανικούς για μία δροσερή βουτιά.

Κάτι ακόμα που ο επισκέπτης δεν πρέπει να χάσει είναι η ευκαιρία μιας ημερήσιας εκδρομής με ιστιοφόρο για να κολυμπήσει στα κρυστάλλινα νερά απομονωμένων κόλπων και να ανακαλύψετε το μαγευτικό δίδυμο Παξούς, Αντίπαξους.

 

 

Οι λάτρεις της δράσης μπορούν να απολαύσουν το θαλάσσιο σκι στον κόλπο Γουβιά ή το Paragliding στη Δασσιά. Οι λάτρεις της κατάδυσης έχουν τον δικό τους υδάτινο παράδεισο στην Παλαιοκαστρίτσα, καθώς το καταδυτικό κέντρο προσφέρει μία μοναδική εξερεύνηση της θαλάσσιας ζωής του τόπου και το κέντρο στην παραλία Νησάκι προσφέρει μαθήματα PADI, για αρχάριους δύτες. Όσοι αγαπούν την ιππασία μπορούν να επιλέξουν τη Γουβιά και το Αυλάκι μεταξύ άλλων για να κάνουν υπέροχες διαδρομές. Τέλος, η Κέρκυρα διαθέτει ένα εξαιρετικό δίκτυο διαδρομών πεζοπορίας, όπως το Κερκυραϊκό μονοπάτι, το μονοπάτι Ερημίτη και τη διαδρομή προς το βουνό Παντοκράτορα.

Πηγή: ellines.com