«Ο πολιτισμός και ιστορία του Πόντου, είναι ο πολιτισμός και η ιστορία όλων των Ελλήνων. Γι αυτό καθήκον όλων μας, ανεξαρτήτως αν είμαστε Πόντιοι ή μη, είναι να διατηρήσουμε τη μνήμη της μακράς ιστορίας του ποντιακού Ελληνισμού», ανέφερε, ο υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας – Θράκης) Θόδωρος Καράογλου, χαιρετίζοντας το επιστημονικό συμπόσιο της Εταιρίας Μακεδονικών Σπουδών «Πόντος: Ιστορία – Πολιτισμός», που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη με τη σύμπραξη της Έδρας Ποντιακών Σπουδών της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ.
Ο κ. Καράογλου τόνισε την ανάγκη να υιοθετηθεί ο αγώνας για την αναγνώριση της Γενοκτονίες των Ποντίων από όλους τους Έλληνες.
«Η γενοκτονία των Ελλήνων Ποντίων δεν πρέπει να ξεχαστεί, είναι καθήκον μας να μην ξεχαστεί γιατί αποτελεί το συνδετικό κρίκο της δυναμικής ιστορίας της πατρίδας μας. Φέτος τιμούμε τους 358χιλιάδες Τραντέλληνες που χάθηκαν στον ξεριζωμό πριν από έναν αιώνα”, τόνισε χαρακτηριστικά.
Το μήνυμα της ενότητας και της ομόνοιας στο θέμα της προώθησης διεθνώς του ζητήματος της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, δόθηκε από όλους τους ομιλητές στην τελετή έναρξης του επιστημονικού συμποσίου, ενώ ο πρόεδρος της Εταιρίας Μακεδονικών Σπουδών (φέτος γιορτάζει τα 80 χρόνια από την ίδρυσή της), Δρ. Βασίλειος Πάππας, στην προσφώνησή του, τόνισε την έμπρακτη συμμετοχή των Ελλήνων του Πόντου στον Μακεδονικό Αγώνα. “ Ο Μακεδονικός Αγώνας συγκίνησε υπερβολικά τους Πόντιους. Πολλοί ήταν οι Πόντιοι που συμμετείχαν, είτε επώνυμοι είτε ανώνυμοι. Στους επώνυμους συγκαταλλέγονταν οι μητροπολίτες Γρεβενών, Αιμιλιανός Λαζαρίδης και Κορυτσάς Φώτιος Καλπίδης, καθώς και ο ναύαρχος Γεώργιος Κακουλίδης, ο στρατηγός Νεόκοσμος Γρηγοριάδης κ.ά.”, είπε.