Περίπου 2000 άνθρωποι παρακολούθησαν την ομιλία του Τούρκου προέδρου φωνάζοντας συνθήματα με το όνομά του, όρθιοι χωρίς να σταματούν λεπτό...
ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΘΡΑΚΗ: Μαρία Γιαχνάκη
Ο Eρντογάν μίλησε για την ανάγκη καλής συμβίωσης και συνύπαρξης στη Θράκη, ενημερώνοντας τους οπαδούς του για την συνάντηση με τον έλληνα πρωθυπουργό.
Στην αίθουσα του ξενοδοχείου Chris and eve mainsion στην Κομοτηνή μαζεύτηκαν πολύ λίγα άτομα σε σχέση με τον αριθμό των μουσουλμάνων που ζουν στη Θράκη αν και συγκέντρωση θεωρήθηκε πετυχημένη.
Παρόλα αυτά στην γεμάτη αίθουσα ο Ταγίπ Ερντογάν αναφέρθηκε στα όσα συζήτησε στη συνάντησή του με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον Έλληνα πρωθυπουργό
Ο Τούρκος πρόεδρος επανέφερε το θέμα της «επικαιροποίησης» της Συνθήκης της Λωζάννης και αναρωτήθηκε γιατί συμμετέχουν στη Συνθήκη η Ιαπωνία και χώρες όπως η Βουλγαρία, η Γαλλία και η Βρετανία.
«Επιθυμούμε να επωφεληθείτε με κάθε τρόπο από τη Συνθήκη της Λωζάννης στο πλαίσιο της αντίληψης του ευρωπαϊκού κεκτημένου και των οικουμενικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων» είπε στους οπαδους και σχεδόν απαίτησε να εφαρμοστούν οι αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Εξήγησε μάλιστα ότι τα ανέφερε αυτά σε όλες τις επαφές του στην Αθήνα, προσθέτοντας ότι συζήτησε τα προβλήματα των μουσουλμάνων της Δυτικής Θράκης.
Η λύση των προβλημάτων της μειονότητας θα διευκολύνει την κατάσταση ώστε Ελλάδα και Τουρκία να προσεγγίσουν η μία την άλλη εξήγησε ενώ ισχυρίστηκε ότι η Άγκυρα έκανε πολύ σημαντικά βήματα για την ικανοποίηση των αιτημάτων των Ελλήνων της Κωνσταντινούπολης.
«Πιστεύουμε ότι έχουμε δικαίωμα να περιμένουμε παρόμοια προσέγγιση και από την Ελλάδα», είπε ο Τούρκος πρόεδρος.
Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η εκλογή του μουφτή στη Δυτική Θράκη ανέφε και τόνισε ότι «με βάση της Συνθήκης της Λωζάννης ο μουφτής δεν διορίζεται αλλά εκλέγεται οπως και στην Τουρκία οι θρησκευτικοί ηγέτες δεν διορίζονται αλλά εκλέγονται.
«Κάποια πράγματα πρέπει να τα ξεπεράσουμε. Υπάρχουν πολλά πράγματα που έμειναν στην ιστορία και πρέπει να κοιτάξουμε το μέλλον»
«Γιατί εδώ ακόμη υπάρχει απόφαση για διορισμό;
Στην Λωζάννη δεν υπάρχε ανέφερε, και συνέχισε: «Από την μια πλευρά του Αιγαίου είναι η Τουρκία και από την άλλη η Ελλάδα. Η Ιαπωνία τί δουλειά έχει εδώ; Η Βουλγαρία, η Γαλλία, η Βρετανία…Τί δουλειά έχουν αυτές εδώ; Έντεκα χώρες συμμετείχαν στην Συνθήκη της Λωζάνης.
Πέρασαν 94 χρόνια και πλέον πρέπει να υπάρξει επικαιροποίηση μετά από 94 χρόνια».
Ανέφερε, επίσης, ότι «εδώ υπάρχουν σχεδόν 150.000 ομογενείς μας και εσείς είστε η γέφυρα της Τουρκίας με την Ελλάδα»
Δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στους μουσουλμάνους βουλευτές της Δυτικής Θράκης. «Πρέπει να εργαστούν πολύ» είπε ο Τούρκος πρόεδρος.
Τόνισε μάλιστα την ανάγκη για ανάπτυξη της αλληλεγγύης και συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών.