Αυτή τη φορά τη σκυτάλη πήρε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος σε δηλώσεις του στο πρακτορείο Anadolu υποστήριξε ότι επί διακυβέρνησης του ΑΚΡ και μετά την κρίση στα Ίμια, κανένα νησί δεν δόθηκε στην Ελλάδα απαντώντας κατ' αυτόν τον τρόπο στην τουρκική αντιπολίτευση η οποία υποστηρίζει ότι δόθηκαν 18 νησιά στο Αιγαίο στην Ελλάδα, τα οποία τώρα είναι ΄υπό την κατοχή’ του ελληνικού στρατού.
Ο Τσαβούσογλου είπε επίσης ότι η θέση της τουρκικής κυβέρνησης είναι πως τα εν λόγω νησιά είναι τουρκικά και αποτελεί ζήτημα διαφωνίας αυτό με την Ελλάδα τονίζοντας ότι αυτά τα ζητήματα πρέπει να λυθούν μέσω διπλωματίας ή μέσω δικαστηρίου, αν και ανέφερε πως και κατά την τελευταία επίσκεψή του στην Αθήνα ο Τούρκος Πρόεδρος συμφώνησε στη συνέχιση των διερευνητικών επαφών.
«Σε σχέση με τη Συνθήκη της Λωζάννης και την επικαιροποίηση της δεν πρέπει να σημαίνει ότι θα πάρουμε περισσότερο έδαφος από την Ελλάδα. Καμία σχέση. Εδώ, σε σχέση στο θέμα των νησιών και βραχονησίδων όπως τα Ίμια υπάρχει διαφωνία απόψεων. Εμείς λέμε και πιστεύουμε ασφαλώς ότι είναι δικά μας και η Ελλάδα λέει όχι είναι δικά μας. Αυτά είναι πεδία διαφωνίας. Για να λυθούν αυτά τα πεδία διαφωνίας πρέπει να γίνουν από κοινού βήματα. Θα το λύσεις αυτό μέσα από το διάλογο και τη διπλωματία ή δικαστικώς, αυτά όλα πρέπει να συζητηθούν», είπε ο κ. Τσαβούσογλου και πρόσθεσε: «Το τελευταίο διάστημα συνεχώς έρχεται στην επικαιρότητα ότι αυτά τα νησιά έχουν κατακτηθεί (από την Ελλάδα) κατά την περίοδο διακυβέρνησης του ΑΚΡ. Η αντιπολίτευση άρχισε να το εκμεταλλεύεται αυτό. Αλλά εμείς λέμε ξεκάθαρα ότι κατά την περίοδο διακυβέρνησης του ΑΚΡ και μετά την κρίση των Ιμίων το 1996 δεν δόθηκε κανένα νησί στην Ελλάδα με κανένα τρόπο και σε αυτή την περίοδο δεν τέθηκε υπό κατοχή κανένα νησί. Εμείς έχουμε κοιτάξει και εξετάσει τα αρχεία μας και επομένως αυτού του είδους οι κατηγορίες είναι κακόβουλες. Εμείς είμαστε καθαροί σε αυτό το θέμα. Κατά τη δική μας διακυβέρνηση κανένα νησί δεν δόθηκε ούτε τέθηκε υπό κατοχή από την Ελλάδα. Αυτό δεν το επιτρέπουμε. Το λέω καθαρά. Επομένως αυτό το θέμα δεν πρέπει να τυγχάνει εκμετάλλευσης”.
Ο Τούρκος υπουργός ανέφερε ακόμη ότι συζητούν με την Ελλάδα για μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, ενώ λειτουργεί και ένας ανεπίσημος μηχανισμός μαζί με τον Έλληνα ομόλογό του, Νίκο Κοτζιά.
Σύμφωνα με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου, το κλίμα μεταξύ των δύο χωρών αυτή τη στιγμή είναι καλό αν και πότε πότε ο Έλληνας υπουργός Άμυνας, όπως είπε, προκαλεί και προβαίνει σε αρνητικά βήματα, τα οποία ωστόσο η Τουρκία δεν αφήνει αναπάντητα.