Τον κώδωνα του κινδύνου και στις αεροπορικές μεταφορές κρούει ο Πανελλήνιος Σύλλογος Αερολιμενικών με δελτίο τύπου που έφερε στο φως της δημοσιότητας την Πέμπτη (9/3), επισημαίνοντας ότι απουσιάζει κρατικός ελεγκτικός μηχανισμός στα αεροδρόμια της χώρας.
Ειδικότερα, ο Πανελλήνιος Σύλλογος Αερολιμενικών, δηλώνοντας συντετριμμένος από το δυστύχημα των Τεμπών και εκφράζοντας θερμά συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων, σημειώνει ότι οι πολιτικές ασφαλείας στο σιδηρόδρομο είναι αντίστοιχες με εκείνες στον χώρο τον αερομεταφορών.
Παράλληλα, επισημαίνει τις ενέργειες στις οποίες έχουν προβεί οι εργαζομένοι στον τομέα των αερομεταφορών από τη στιγμή που η ευθύνη της επίβλεψης και της νομιμότητας περιήλθε στην Αρχή Πολιτικής Αεροπορίας (ΑΠΑ), την οποία ο Σύλλογος θεωρεί αναρμόδια να επιτελέσει το έργο αυτό. Βασικός λόγος για τον οποίο συμβαίνει αυτό είναι το γεγονός ότι εκτελεί το έργο της εποπτείας εξ αποστάσεως και όχι εντός των ίδιων των αεροδρομίων.
Όπως αναφέρεται, οι εργαζόμενοι έχουν προχωρήσει στις εξής κινήσεις:
Προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας (21/10/2022).
- 15 τουλάχιστον Επιστολές-Έγγραφα-Μελέτες που έχουν αποσταλεί τόσο στο Υπουργείο, στη Διοίκηση της ΥΠΑ, σε όλους τους Βουλευτές του Κοινοβουλίου, στον Πρωθυπουργό, στον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης και στον σημερινό Υπουργό Μεταφορών με την ιδιότητα του ως Υπουργού Επικρατείας.
- Έχουν γίνει συναντήσεις για ενημέρωση όλων των Κομμάτων της Βουλής αποτέλεσμα των οποίων είναι 18 ερωτήσεις κατατιθέμενες στη Βουλή των Ελλήνων από όλα τα κόμματα της Αντιπολίτευσης (ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ, ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ, ΜεΡΑ25).
- Δύο Παρεμβάσεις επί Νομοθετημάτων στη Βουλή.
- Συνεντεύξεις σε Τηλεοπτικούς και Ραδιοφωνικούς Σταθμούς.
Συμπληρώνουν δε, ότι «είναι κατεπείγουσας σημασίας το έργο της ΑΠΑ να γίνει ουσιαστικό με την επέκταση της εποπτείας της εντός των αεροδρομίων και όχι εξ αποστάσεως. Οι Κρατικές Αεροπορικές Αρχές των αεροδρομίων είναι ουσιώδες τμήμα της, χωρίς αυτό δεν νοείται πραγματική εποπτεία.
Αν έχουμε συμβάντα ασφαλείας στα αεροδρόμια, η ζημιά θα είναι ανυπολόγιστη, όχι μόνο για τις αερομεταφορές της χώρας μας αλλά και για την ήδη εύθραυστη οικονομία μας και δεν αποσβένεται εύκολα».