Ακόμα μία επιτυχία για την καθηγήτρια Βιοϊατρικής Μηχανικής και Ραδιολογίας στο Πανεπιστήμιο Columbia της Νέας Υόρκης Ελίζα Κονοφάγου: οι ΗΠΑ της επέδωσαν την πατέντα για τη μέθοδο θεραπείας του Αλτσχάιμερ και του Πάρκινσον μέσω υπερήχων!
Η πατέντα για τη θεραπευτική μέθοδο αναγνωρίστηκε από τις ΗΠΑ στις 28 Νοεμβρίου 2018, και αποτελεί μεγάλη επιτυχία για την Ελληνίδα επιστήμονα που ήδη έχει βραβευτεί για τη μέχρι τώρα πορεία της, τόσο εντός όσο και εκτός Ελλάδας. Τώρα μένει να εφαρμοστεί σε τουλάχιστον 60 ασθενείς ώστε στη συνέχεια να πάρει το «πράσινο φως» για να μπορέσει να εφαρμοστεί κλινικά επισήμως και σε παγκόσμιο επίπεδο. Κι αυτό, την ώρα που κάθε τρία δευτερόλεπτα προστίθεται ακόμα ένας ασθενής με Αλτσχάιμερ στον ήδη μακρύ κατάλογο.
Η μέθοδος και ο σκοπός
Η Ελληνίδα καθηγήτρια χρησιμοποιεί συγκεκριμένες συχνότητες υπέρηχων −μετά από αρκετά χρόνια εντόπισε ποιες είναι οι πιο ασφαλείς συχνότητες− για να «ανοίξει» τοπικά και για μερικά δευτερόλεπτα το προστατευτικό περίβλημα/κάλυμμα του εγκεφάλου που εμποδίζει την είσοδο των φαρμακευτικών ουσιών − ο προστατευτικός μηχανισμός μη αποδοχής ουσιών του εγκεφάλου λέγεται ΒΒΒ (Blood Brain Barrier).
Η Ελίζα Κονοφάγου με φοιτητές στο Columbia (φωτ.: orion.bme.columbia.edu / ueil)
Σκοπός της μεθόδου είναι να μπορέσουν τελικά να «περάσουν» οι νευρολογικές φαρμακευτικές ουσίες μέσα από το ΒΒΒ και να φτάσουν στο στόχο τους (στο κέντρο του εγκέφαλου).
Το σύνολο σχεδόν των νευρολογικών φαρμάκων δεν μπορούν να «διασκελίσουν» το κατώφλι του ΒΒΒ (τουλάχιστον όχι σε κάποια σοβαρή συγκέντρωση), και μένουν δυστυχώς απ’ έξω, μην μπορώντας να βοηθήσουν τους ασθενείς με νευρολογικές παθήσεις όπως Αλτσχάιμερ, Πάρκινσον, καρκίνο εγκεφάλου κτλ.
Η Ελληνίδα επιστήμονας εξηγεί πώς γίνεται η μεταφορά των φαρμάκων μέσω του BBB
Η μέθοδος αποδείχθηκε ήδη ότι μπορεί να βοηθήσει δραστικά στη μεταφορά των φαρμακευτικών ουσιών μέσω του ΒΒΒ, και ήδη άρχισε ήδη να εφαρμόζεται πειραματικά στον άνθρωπο σε πολλά μέρη του κόσμου.
Η διακεκριμένη επιστήμονας σπούδασε Χημική Φυσική στο Πανεπιστήμιο Paris 6, στο Πανεπιστήμιο του Χιούστον και του Τέξας στο Όστιν Ελαστική Απεικόνιση, Βιοϊατρική Μηχανική στο Imperial College, και μέχρι το 2003 ήταν ερευνήτρια στο Brigham and Women’s Hospital του Harvard. Πέρυσι τιμήθηκε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο με το Βραβείο Μποδοσάκη, σε εκδήλωση που έλαβε χώρα στο Ζάππειο Μέγαρο, για τις έρευνές της για την ίαση των νόσων Αλτσχάιμερ και Πάρκινσον.
Πηγή: pontos-news.gr