Back to top

Η Τουρκία πιέζει την Θράκη μέσω του μεταναστευτικού

11/09/2019 - 18:22

Πληθαίνουν οι μεταναστευτικές ροές από Τουρκία, μέσω Έβρου, κι ο απόηχος είναι εμφανής τόσο στο ν. Έβρου, όσο και στο ν. Ροδόπης. Εντός της Κομοτηνής, αλλά κυρίως στον «χαρτογραφημένο» από τους διακινητές ορεινό όγκου του νομού, λαμβάνουν χώρα τα δρομολόγια διακίνησης.

«Κυνήγι» απανταχού στο νομό Ροδόπης
Μέσα στην πόλη της Κομοτηνής, αλλά κυρίως στον ορεινό όγκο του νομού, γίνονται αντιληπτοί παράνομοι μετανάστες. Οι διακινητές επιλέγουν κυρίως τα μονοπάτια του ορεινού όγκου, καθώς είναι αρκετά πιο βόρεια από τα τμήματα συνοριακής φύλαξης Σαπών και Ιάσμου, τα οποία προσπαθούν με κάθε τρόπο να αποφύγουν διακινητές και διακινούμενοι. Βόρεια από Κέχρο, Πάτερμα και πάνω από τα ορεινά χωριά του πρώην Δήμου Σώστη, οι διακινητές έχουν χαρτογραφήσει δύσβατα μονοπάτια και φαίνεται να γνωρίζουν ακριβώς πως να κινηθούν, προκειμένου οι πιθανότητες σύλληψης να ελαχιστοποιούνται.

Καταδιώξεις ξεκινούν στην Εγνατία, στην Εθνική Οδό και στο επαρχιακό δίκτυο, καθώς ανάλογα με το «μονοπάτι» γίνεται η χρήση και του αντίστοιχου οδικού δικτύου. Το απόγευμα της Κυριακής 8 Σεπτεμβρίου, στην Εγνατία Οδό Κομοτηνής - Ξάνθης αστυνομικοί της Διεύθυνσης Αστυνομίας Καβάλας, συνέλαβαν 34χρονο, διότι τον εντόπισαν να οδηγεί Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο και να μεταφέρει με αυτό, παράνομα, στην ενδοχώρα δέκα μη νόμιμους μετανάστες. Λίγες ώρες αργότερα, το πρωί της Δευτέρας 9 Σεπτεμβρίου, σε επαρχιακή οδό της Ροδόπης, αστυνομικοί του Τμήματος Τροχαίας Κομοτηνής, συνέλαβαν τον 30χρονο, διότι τον εντόπισαν να οδηγεί Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο και να μεταφέρει με αυτό, παράνομα, στην ενδοχώρα τέσσερις μη νόμιμους μετανάστες. Κι αυτές είναι μόνο μερικές από τις περιπτώσεις που απασχολούν την Αστυνομική Διεύθυνση Ροδόπης.

Στην πόλη της Κομοτηνής η ομάδα ΔΙ.ΑΣ. απασχολείται έντονα με το «κυνήγι» μεταναστών. Μετανάστες διέρχονται ακόμη και μέσα από την πόλη, ενώ συχνές είναι οι συλλήψεις που συμβαίνουν στο ΚΤΕΛ, με δεδομένο και ότι το τρένο που χρησιμοποιούσε πλήθος μεταναστών έχει αναστείλει τα δρομολόγιά του στην Θράκη. Ο «Χ» αποτυπώνει φωτογραφικά το βράδυ της Πέμπτης «κυνήγι» μετανάστη μέσα στο κέντρο της πόλης. Δύο μετανάστες αποβιβάστηκαν από τον σταθμό του ΚΤΕΛ. Ο ένας προσπάθησε να διαφύγει της σύλληψης και τελικά αστυνομικός τον καταδίωξε και τον συνέλαβε έξω από το κοντινό μάρκετ, σύμφωνα με μαρτυρίες περαστικών.

Υπόσχεται η νέα κυβέρνηση…
Την ίδια ώρα η νέα κυβέρνηση υπόσχεται, αλλά λίγοι μέχρι στιγμής έχουν πειστεί. Στην ατζέντα Μητσοτάκη υπάρχει η αύξηση της επιτήρησης των συνόρων, σε συνεργασία τόσο με τη Frontex και τις ευρωπαϊκές αρχές, όσο και με το ΝΑΤΟ. Επίσης, η αλλαγή του θεσμικού πλαισίου για τη διαδικασία χορήγησης ασύλου, με κατάργηση του δεύτερου βαθμού εξέτασης προσφυγών με στόχο - σε περίπτωση απόρριψης της αίτησης χορήγησης ασύλου - να προχωρά άμεσα η διαδικασία επιστροφής του αιτούντος στη χώρα από την οποία προήλθε.

Πάντα με σεβασμό στο κοινοτικό κεκτημένο και για την πλήρη εφαρμογή της Κοινής Δήλωσης Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας. Στο πλαίσιο αυτό θα πρέπει και η Τουρκία να αναλάβει με συνέπεια τις ευθύνες που της αναλογούν. Ακόμη, η αύξηση των ελέγχων της Αστυνομίας σε νησιά και ηπειρωτική Ελλάδα για τον εντοπισμό προσώπων που είχαν αιτηθεί τη χορήγηση ασύλου αλλά η αίτησή τους απορρίφθηκε από τα δικαστήρια. 

Με 500.000 μετανάστες «απειλεί» η Τουρκία
Όλα τα παραπάνω λαμβάνουν χώρα στην Θράκη, εν αναμονή και της εκπνοής, στις 30 Οκτωβρίου, της προθεσμίας που έχει δώσει η τουρκική κυβέρνηση στους Σύρους πρόσφυγες και μετανάστες για να εγκαταλείψουν την Κωνσταντινούπολη (ή να απομακρυνθούν διά της βίας...) και σύμφωνα με την «Καθημερινή» στον Έβρο αλλά και στα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου εντείνεται η αγωνία για πιθανή νέα αύξηση των ροών. 

Η πρώτη επιχείρηση «σκούπα» στην Κωνσταντινούπολη, πριν από μερικές εβδομάδες, κατά την οποία απομακρύνθηκαν με προορισμό τις δομές στο εσωτερικό της Τουρκίας δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες, συνέπεσε με αύξηση των αφίξεων στα νησιά του Αιγαίου, εξέλιξη που δεν θεωρήθηκε από ελληνικής πλευράς τυχαία.

Τώρα που ο Ερντογάν απειλεί να «καθαρίσει» τη μεγαλούπολη, όπου εκτιμάται ότι έχουν συγκεντρωθεί περί τις 500.000 πρόσφυγες από τη Συρία και αρκετές χιλιάδες μετανάστες από χώρες της Ασίας και της Αφρικής, το ότι πολλοί εξ αυτών –μετανάστες κυρίως – μπορεί να επιλέξουν αντί για τα στρατόπεδα της νοτιοανατολικής Τουρκίας την φυγή μέσω Έβρου και νησιών στην Ελλάδα προκαλεί επιπλέον ανησυχίες στα σύνορά μας.

ΤΡΕΙΣ ΕΙΔΙΚΟΙ ΣΧΟΛΙΑΖΟΥΝ ΣΤΟ ΡΑΔΙΟ ΧΡΟΝΟΣ 87,5 FM

Στο ράδιο Χρόνος 87,5fm φιλοξενήθηκαν το περασμένο διάστημα γνωρίζοντες του ζητήματος.

Ένας εξ αυτών ο Παναγιώτης Θεοδωρακίδης, στρατιωτικός αναλυτής εκτίμησε μέσα από τον ραδιοφωνικό «αέρα», πως «όπως η Τουρκία φωνάζει πως θέλει οικονομική ενίσχυση, κατ’ αντιστοιχία και ιδιαίτερα στα χερσαία σύνορα στον Έβρο (πρέπει να το κάνει και η Ελλάδα). Πρέπει να ζητήσουμε κατ’ αντιστοιχία την ενίσχυση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως ζητάει η Τουρκία, όχι για να φιλοξενήσουμε, αλλά να αποτρέψουμε». Σύμφωνα με τον ίδιο, το επόμενο διάστημα αναμένεται νέα αύξηση των μεταναστευτικών ροών. Προτάσσει ως άμεση προτεραιότητα την αύξηση των συνοριοφυλάκων, προς ενίσχυση του αισθήματος ασφάλειας στην ενδοχώρα.

Ο Αναστάσιος Λαυρέντζος, συγγραφέας βιβλίων όπως «Η Θράκη στο μεταίχμιο», τονίζει – αναφερόμενος στην Ελλάδα – ότι αφενός οι ροές εισόδου δεν έχουν μειωθεί, αφετέρου ότι οι ροές εξόδου δεν έχουν αυξηθεί. Σύμφωνα πάντα με τον ίδιο, το πρόβλημα είναι οι παράνομοι μετανάστες, όχι οι πρόσφυγες, καθώς οι πρώτοι αποτελούν τη μερίδα του λέοντος κι οι δεύτεροι την εξαίρεση.

Καταγγέλλει ότι η Τουρκία ελέγχει τον αριθμό μεταναστών που δέχεται η Ελλάδα και κατ’ αυτό τον τρόπο «ασκεί πίεση σε πολλά επίπεδα, τεστάρει και τη νέα ελληνική κυβέρνηση». Χαρακτηρίζει «επισφαλή» την συμφωνία μεταξύ Τουρκίας – ΕΕ για το μεταναστευτικό – προσφυγικό, λέγοντας ότι η Τουρκία πιέζει μέσω του φαινομένου και την ΕΕ, λαμβάνοντας και πολλά χρήματα για την διαχείριση του φαινομένου.

Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συνοριοφυλάκων Παναγιώτης Χαρέλας δίνει την εικόνα από τα σύνορα. «Οι ροές δεν πρόκειται να σταματήσουν», δήλωσε, εξηγώντας ότι η Ελλάδα δεν είναι έτοιμη να τις διαχειρίζεται, καθώς υπάρχει έλλειψη προσωπικού, μέσων και δομών. Κατ’ αυτό τον τρόπο τα κυκλώματα διακινητών συνεχίζουν την δράση τους σχεδόν ακάθεκτα, ενώ οι συνοριοφύλακες κάνουν ό,τι καλύτερο μπορούν με «ίδιες δυνάμεις (…) προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε αυτές τις τεράστιες ροές». 

Τέλος, σύμφωνα με τη μαρτυρία του, οι ροές μέσω Έβρου παρουσιάζουν αυξητική τάση από τα μέσα Αυγούστου ’19.

Πηγή: xronos.gr