Back to top

Η Τουρκία αμφισβητεί ξανά την ελληνική κυριαρχία στα Ίμια

31/03/2018 - 22:29

Σε ευθεία αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας των Ιμίων προέβη εκ νέου η Τουρκία, υποστηρίζοντας με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών ότι η συγκεκριμένη περιοχή του Αιγαίου δεν παραχωρείται στην Ελλάδα με διεθνείς συνθήκες, προσθέτοντας δε ότι «δεν θα αποδεχθούμε κανένα πιθανό τετελεσμένο γεγονός από την Ελλάδα προς τους γεωγραφικούς σχηματισμούς του Αιγαίου Πελάγους, των οποίων το νομικό καθεστώς αμφισβητείται», θέτοντας ένα συνολικότερο ζήτημα αμφισβήτησης των συνόρων στο Αιγαίο.

Η ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ έγινε με αφορμή το νόμο αριθ. 4519 σχετικά με 446 περιοχές "Natura 2000" επί ξηράς και θαλάσσης που θεσπίστηκε πρόσφατα. Η Άγκυρα κατηγορεί την ελληνική πλευρά ότι εκμεταλλεύεται τα διεθνή πρόγραμματα για να προβάλει τις θέσεις της και «κούνησε το δάκτυλο» στην Ευρωπαϊκή Ένωση «να μην γίνει εργαλείο στις προσπάθειες της Ελλάδας για πολιτική εκμετάλλευση των περιβαλλοντικών προγραμμάτων».

Η αντίδραση από το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών ήταν άμεση, καθώς με ανακοίνωση που εκδόθηκε, συστήνει στην Τουρκία να προσέχει, καθώς η παραβίαση του διεθνούς δικαίου στο Αιγαίο θα έχει συνέπειες και καλεί την Άγκυρα να «μετράει τα λόγια της».

Η ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών: 
«Αναφέρεται ότι η Ελλάδα θέσπισε πρόσφατα το νόμο αριθ. 4519 σχετικά με 446 περιοχές "Natura 2000" επί ξηράς και θαλάσσης.

 

Στην πραγματικότητα, η χώρα μας δεν αντιτίθεται σε γενικούς στόχους και περιεχόμενο των περιβαλλοντικών προγραμμάτων της ΕΕ, όπως το Natura 2000, η ​​οδηγία Corine Bird κ.λπ.

Ωστόσο, είναι γνωστό ότι η Ελλάδα έχει εκμεταλλευτεί εδώ και καιρό αυτά τα προγράμματα σε σχέση με τα θέματα του Αιγαίου. Στην περίπτωση αυτή, η Ελλάδα εκμεταλλεύεται και πάλι το πρόγραμμα Natura 2000 της ΕΕ μέσω εθνικής νομοθεσίας.

Η Ελλάδα, μετά την κρίση στα Ίμια το 1996, συμπεριέλαβε στο πρόγραμμα Natura 2000 τους βράχους των Ιμίων, καθώς και ορισμένα νησιά, νησίδες και βράχους στο Αιγαίο, των οποίων η κυριαρχία δεν παραχωρείται στην Ελλάδα με διεθνείς συμφωνίες.

Ανακοινώσαμε επίσημα τη θέση της Τουρκίας σχετικά με τις ελληνικές πολιτικές σχετικά με το πρόγραμμα Natura 2000 και τα περιβαλλοντικά προγράμματα της ΕΕ στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή το 1998. Παρουσιάσαμε σαφώς τη θέση μας επί του θέματος αυτού μέσω της δήλωσης του Υπουργείου μας στις 29 Απριλίου 1998 και της δήλωσης της τότε Πρωθυπουργού της Τουρκίας, στις 30 Απριλίου 1998. Στην επόμενη περίοδο, κάναμε αρκετές άλλες δηλώσεις, καθώς και γραπτά και προφορικά διαβήματα ενώπιον της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Από την άποψη αυτή, θα θέλαμε να καλέσουμε άλλη μια φορά την Ελλάδα να ενεργήσει με κοινή λογική. Θα θέλαμε επίσης να υπενθυμίσουμε στην ΕΕ να μην γίνει εργαλείο στις προσπάθειες της Ελλάδας για πολιτική εκμετάλλευση των περιβαλλοντικών προγραμμάτων.

Χρησιμοποιούμε αυτή την ευκαιρία για να καλέσουμε ότι δεν υπάρχει καμία αμφιβολία για την κυριαρχία της Τουρκίας πάνω στα βράχια των Ιμίων. Επιπλέον, δεν θα αποδεχθούμε κανένα πιθανό τετελεσμένο γεγονός από την Ελλάδα προς τους γεωγραφικούς σχηματισμούς του Αιγαίου Πελάγους, των οποίων το νομικό καθεστώς αμφισβητείται. Τέλος, θα θέλαμε να επαναλάβουμε ότι ο ελληνικός νόμος αριθ. 4519 δεν θα έχει καμία νομική ισχύ όσον αφορά τις διαφορές που υπάρχουν μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας στο Αιγαίο».

Η απάντηση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών

Το υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας αντέδρασε άμεσα, εκδίδοντας την παρακάτω ανακοίνωση: 
«Το νομικό καθεστώς των Ιμίων είναι πλήρως κατοχυρωμένο και η ελληνική κυριαρχία επ'αυτών είναι δεδομένη και αναμφισβήτητη.

Λαθεύει η Τουρκία, εάν νομίζει ότι δύναται να παραβιάσει στο Αιγαίο το διεθνές δίκαιο χωρίς συνέπειες, όπως πράττει σε άλλα σημεία του περίγυρού της. Της συστήνουμε δε, να μετράει τα λόγια της».