Στην επαρχία Τσανακτσί του νομού Κερασούντας οι κάτοικοι των ορεινών χωριών μπορούσαν να επικοινωνούν από απόσταση προτού καν εφευρεθεί το τηλέφωνο, όπως έκαναν και οι κάτοικοι του χωριού Αντιά στη νοτιοανατολική Εύβοια. Η λεγόμενη σφυριχτή γλώσσα (ή και «γλώσσα των πουλιών») είναι ένας κώδικας επικοινωνίας που κινδυνεύει να χαθεί, γι’ αυτό και η UNESCO το 2017 την ενέταξε στη λίστα με τα στοιχεία άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς που χρειάζονται άμεση προστασία.
Τον Μάρτιο του 2018 το Πανεπιστήμιο της Κερασούντας ανακοίνωσε ότι θα προσπαθήσει να φτιάξει ένα αλφάβητο με βάση την επιτόπια έρευνα γλωσσολόγων και μουσικών, ενώ μόλις πρόσφατα ανακοινώθηκε και ότι θα συμπεριληφθεί στο πρόγραμμα σπουδών του Τμήματος Τουρισμού ως μάθημα επιλογής. «Η επιστημονική μελέτη της σφυριχτής γλώσσας της Κερασούντας ξεκίνησε το 1956», δήλωσε στο Anadolu ο κοσμήτορας της σχολής δρ Μουσά Γκεντς.
Υπολογίζεται ότι σήμερα στον Εύξεινο Πόντο η συγκεκριμένη γλώσσα, που μιμείται τους ήχους των πουλιών και έχει γλωσσολογικές μορφές και κανόνες με βάση την τουρκική γλώσσα, χρησιμοποιείται από περίπου 10.000 άτομα. Τα μηνύματα μπορούν να μεταφερθούν μέχρι και 5 χλμ. μακριά σε μέγιστη συχνότητα 4.000 ντεσιμπέλ.