H ελληνική κυβέρνηση έδωσε χαρακτήρα κατασκοπευτικού θρίλερ με την απέλαση Ρώσων διπλωματών, καταγγέλλοντας την ρωσική πλευρά για απόπειρα δωροδοκίας Ελλήνων αξιωματούχων, προκειμένου να αντιδράσουν στην συμφωνία των Πρεσπών. Κι όμως, η σχέση είναι παλιά ενώ μέχρι χθες κυβερνώντες και φίλοι των Ρώσων ήταν μαζί δεμένοι, με αντιμνημονιακό κόμπο.
Η ιστορία της ρωσικής παρουσίας στην Αλεξανδρούπολη δεν είναι «ατύχημα της ιστορίας» ή προϊόν μιας συνωμοσίας, αλλά επιλογή του ελληνικού κράτους. Το 1993 η υφυπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησης Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, Βιργινία Τσουδερού, παίρνει την απόφαση να μεταφέρει τους Έλληνες της Αμπχαζίας με μία μυστική επιχείρηση από το Σοχούμι στην Αλεξανδρούπολη. Το σχέδιο είναι να εγκατασταθούν οι Έλληνες ομογενείς στην Θράκη, ώστε να εξουδετερωθεί η πίεση από τη ραγδαία αύξηση του μουσουλμανικού πληθυσμού που μόλις έχει αποκτήσει πλήρη δικαιώματα.
Το σχέδιο της εγκατάστασης αρχικά σε κοντέινερ και στη συνέχεια σε πόλεις δορυφόρους γύρω από την Ξάνθη και την Κομοτηνή πάει στραβά. Πολλοί εγκαταλείπουν την Θράκη μαζί με τους γηγενείς για μεγάλα αστικά κέντρα, όπως η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη. Όσοι μένουν στην Θράκη προτιμούν την Αλεξανδρούπολη, μια παραλιακή πόλη πιο σύγχρονη και με εντονότερο το στοιχείο της χριστιανικής πλειοψηφίας. Η Αλεξανδρούπολη – και δευτερευόντως η Καβάλα – αποτελούν από τις αρχές του 2000 «στόχους» της ρωσικής πολιτικής, καθώς η Μόσχα επιθυμεί στο στρατηγικής σημασίας λιμάνι να οδηγήσει την απόληξη του νότιου αγωγού της Gazprom μέσω του βουλγαρικού Μπουργκάς.
Αλλά οι Αμερικανοί ασκούν πίεση, αρχικά στην νεοεκλεγμένη τότε κυβέρνηση Μπορίσοφ και στην συνέχεια στην κυβέρνηση της Αθήνας του Γιώργου Παπανδρέου και το project ακυρώνεται «για περιβαλλοντικούς λόγους».
Οι Ρώσοι δεν εγκαταλείπουν την προσπάθεια να «πατήσουν» την βορειοανατολική Ελλάδα και οργανώνουν μια μεγάλη προσπάθεια διείσδυσης στην περιοχή με πολιτιστικά, θρησκευτικά, πολιτικά και οικονομικά οχήματα. Το 2012 ο Ρώσος ολιγάρχης Αρκάντι Ρόττενμπεργκ, που βρίσκεται κοντά στον ισχυρό άνδρα της Ρωσίας, επιχειρεί να αγοράσει από τον Λαυρέντη Λαυρεντιάδη τα λιπάσματα της Νέας Καρβάλης, αλλά η μεταβίβαση της επιχείρησης «σκοντάφτει» στην άρνηση του προφυλακισμένου τότε Λαυρεντιάδη να την πουλήσει.
Ταυτόχρονα ο Βίκτωρ Γιακούνιν, επικεφαλής των ρωσικών σιδηροδρόμων και στενός συνεργάτης του Πούτιν, επιχειρεί να «χτυπήσει» το δίκτυο του ΟΣΕ ώστε να ελέγξει η Μόσχα τον βόρειο σιδηροδρομικό άξονα που συνδέει τη Ρουμανία με το λιμάνι της Θεσσαλονίκης. Η προσπάθεια δεν τελεσφορεί όταν οι Βρυξέλλες μπλοκάρουν τη συναλλαγή για στρατηγικούς λόγους (η Ελλάδα ανήκει στη Δύση) κι ενώ ο Αλέξης Τσίπρας έχει κερδίσει τις εκλογές του Ιανουαρίου του 2015.
Μετά από 15 χρόνια «κτισίματος θέσεων», η Μόσχα ήδη έχει αναπτύξει ένα πλατύ και πυκνό δίκτυο από ανθρώπους από την Καστοριά (που εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό οικονομικά από Ρώσους τουρίστες λόγω γούνας), τη Βέροια και την Πέλλα (που εξήγαγαν ένα μεγάλο μέρος των αγροτικών τους προϊόντων στη Ρωσία πριν την εισβολή της τελευταίας στην Κριμαία και τις κυρώσεις της Δύσης που ακολούθησαν), το Άγιο Όρος (όπου ελέγχει 3-4 μεγάλες μονές κυρίως με χρήματα αλλά και με οικονομικές δοσοληψίες όπως συμβαίνει με το Βατοπαίδι) ως και τη Θεσσαλονίκη, όπου χάρη στην παρουσία και τις επενδύσεις του επιχειρηματία Ιβάν Σαββίδη διευρύνει την ούτως η άλλως σημαντική επιρροή που διαθέτει εξαιτίας της παρουσίας χιλιάδων ρωσόφωνων Πόντιων στην πόλη.
Στη δε Αλεξανδρούπολη ζουν 350 Ρώσοι υπήκοοι. Στις εκλογές της άνοιξης του 2018 ψηφίζουν σε δημοτικό κτίριο της πόλης, ακολουθώντας το κάλεσμα του Κωνσταντίνου Γκαμπαερίδη που αυτοσυστήνεται στο timeline του στο facebook O προσωπικός λογαριασμός στο facebook ως μέλος του «τημ Πούτιν». Οι ελληνικές αρχές παρακολουθούν πρόσωπα και πράγματα στην περιοχή, αλλά ο Γκαμπαερίδης δεν αποτελεί την πέτρα του σκανδάλου σε αυτό που οι ελληνικές αρχές υποστηρίζουν ότι γίνεται, δηλαδή «άσκηση επιρροής με τη χρήση πληρωμών», τις οποίες συνδέουν με τις διαμαρτυρίες εναντίον της συμφωνίας των Πρεσπών. Όμως γύρω του, κάποιοι προσπάθησαν να εκμεταλλευτούν την φιλορωσική εστία της Αλεξανδρούπολης. Tις τελευταίες ημέρες όπως μετέδωσε η ιστοσελίδα buzzfeed.com υπάρχουν καταγγελίες Σχετικό δημοσίευμα με καταγγελίες του Ζόραν Ζάεφ και από τον Πρωθυπουργό της πΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ για δωροδοκίες αρκετών «Μακεδόνων» από Έλληνες φιλορώσους επιχειρηματίες προκειμένου να εναντιωθούν στην συμφωνία των Πρεσπών και στο αποτέλεσμά της, δηλαδή στο αίτημα της χώρας για εισδοχή στο ΝΑΤΟ. H ίδια ιστοσελίδα σε νεότερο δημοσίευμα κατανομάζει τον επιχειρηματία Ιβάν Σαββίδη, ο οποίος διέψευσε. Η ανακοίνωση Σαββίδη στο ΑΠΕ το δημοσίευμα και δήλωσε ότι θα κινηθεί δικαστικά.
Έτσι, η παρακολούθηση των ελληνικών αρχών, ενώ εστιάζει στον επιχειρηματία από την Αλεξανδρούπολη με την στενή σχέση με τον τοπικό δήμαρχο Βαγγέλη Λαμπάκη, πολύ γρήγορα εντοπίζει έναν άλλο μεγαλοπαράγοντα του τουριστικού τομέα της Αλεξανδρούπολης που φαίνεται ότι λίγες μέρες μετά την συμφωνία στις Πρέσπες επιχειρεί να δωροδοκήσει κρατικό αξιωματούχο, που αναφέρει την απόπειρα.
Στις 6 Ιουλίου 2018 ενημερώνονται οι Ρώσοι ότι οι άνθρωποί τους στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη (ο πρώην πρόξενος Αλέξανδρος Ποπώφ) θα απελαθούν. Όταν στις 10 Ιουλίου γίνεται η συγκέντρωση ενάντια στη συμφωνία των Πρεσπών στην Αλεξανδρούπολη, όλοι οι πρωταγωνιστές του δράματος βρίσκουν κάποια δικαιολογία και δηλώνουν απόντες. Ο τοπικός δήμαρχος Λαμπάκης δεν είναι εκεί, ο μητροπολίτης τον οποίο φέρονται να έχουν προσεγγίσει οι Ρώσοι δηλώνει απών και οι επιχειρηματίες είναι εξαφανισμένοι. Τέλος του έργου. Για την ώρα. Διότι οι Ρώσοι ήρθαν στη Βόρεια Ελλάδα για να μείνουν.
Στην ακριτική Αλεξανδρούπολη έχει δημιουργηθεί μία φιλορωσική εστία. Ο Γκαμπαερίδης σε δηλώσεις του Δημοσίευμα με τις δηλώσεις του στο evros-news.gr στα τοπικά μέσα λέει το πρωί της Δευτέρας 16 Ιουλίου 2018, ότι υπάρχουν 7.500 ρωσόφωνοι στην Αλεξανδρούπολη, χαρακτηρίζει κακά σενάρια επιστημονικής φαντασίας τις διαδόσεις ότι είναι ένας από εκείνους που εμπλέκονται στο ρωσικό κατασκοπευτικό κύκλωμα και υπογραμμίζει ότι ο πρώην πρόξενος της Ρωσίας στη Θεσσαλονίκη, Αλεξάντερ Ποπώφ, η είσοδος του οποίου στη χώρα μας απαγορεύθηκε, «είναι πραγματικός φιλέλληνας». Στην πόλη υπάρχει ένας πολιτιστικός σύλλογος που ονομάζεται «Ρωσικό ΣπίτιΗ ιστοσελίδα του πολιτιστικού συλλόγου "Ρώσικο Σπίτι"».
Σύμφωνα με τον Χρυσό Οδηγό Ρωσόφωνης Κοινότητας στην ΕλλάδαΟ Χρυσός Οδηγός της Ρωσόφωνης Κοινότητας στην Ελλάδα, σκοπός του «είναι η σχέση μεταξύ των συμπατριωτών που δεν θέλουν να χάσουν την επαφή με την πατρίδα τους, οι Έλληνες που ενδιαφέρονται για τη ρωσική γλώσσα και τη ρωσική κουλτούρα, και Ρώσοι πολιτικοί, επιχειρηματίες, δημόσια (sic) και πνευματικοί ηγέτες οι οποίοι είναι διατεθειμένοι να συμμετάσχουν άμεσα στη ζωή της σύγχρονης Ελλάδα (sic)». Έχει χρηματοδοτηθεί μεταξύ άλλων με ευρωπαϊκά κονδύλια και όπως λένε διπλωμάτες δεν είναι τίποτα άλλο από μια εστία άσκησης soft policy της Ρωσίας στην πόλη και την περιοχή. Έτσι άλλωστε κάνουν οι Γάλλοι με το γαλλικό ινστιτούτο και οι Γερμανοί με το Goethe. Έτσι ακριβώς; Όχι ακριβώς.
Η πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου είναι η Γιούλια Γαβρίλοβα, σύζυγος του Κώστα Γκαμπαερίδη. Ο Κωνσταντίνος Γκαμπαερίδης ήταν υποψήφιος του ΛΑΟΣ το 2009Το προεκλογικό βίντεο και αργότερα χάρη στην υποστήριξη της αντιμνημονιακής πολιτικής βρέθηκε κοντά στους σημερινούς κυβερνώντες. Επειδή είναι πανταχού παρών, ως επίτιμος πρόξενος για έναν χρόνο της Ρωσίας στην πόλη από το 2015 έως το 2016, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς τον είχε διορίσει με ΦΕΚ, ενώ στη συνέχεια ο ίδιος τον έπαυσε κι επειδή δεν του αρέσει να «κρύβεται», τράβηξε την προσοχή ως ένας από τους πιθανούς ανθρώπους του ρώσικου δικτύου στην πόλη.
Ο Γκαμπαερίδης καταδικάσθηκε τον Μάρτιο του 2018 για κάποια οικονομική υπόθεση από τοπικό δικαστήριοΣχετικό δημοσίευμα στο www.evros-news.gr, αλλά φαίνεται ότι εξακολουθεί να απολαμβάνει της εμπιστοσύνης του δημάρχου Λαμπάκη, παρά τις προσπάθειες που είχε κάνει το ελληνικό κράτος με διάφορες υπηρεσίες του να αποδείξει ότι δεν είναι αξιόπιστος, διαρρέοντας πληροφορίες σε τοπικά μέσα ενημέρωσης.
Επίσης, ο Γκαμπαερίδης εκτός από επιχειρηματίας φαίνεται ότι προσφέρει και υπηρεσίες στον δήμο. Είχε εμφανισθεί πλάι στον πρώην πρόξενο της Ρωσίας στη Θεσσαλονίκη Αλεξάντερ Ποπώφ, έναν από τους δύο διπλωμάτες (είναι πλέον συνταξιούχος) που προς το παρόν η ελληνική κυβέρνηση απαγόρευσε την την είσοδο στη χώρα την περασμένη εβδομάδα (ο δεύτερος των απελαθέντων είναι ο ο Βίκτορ Γιάκοβλεφ, σύμβουλος Γ' πρεσβείας).
Ο Ποπώφ ήταν εξαιρετικά δραστήριος στην Βόρεια Ελλάδα, ένα δημόσιο πρόσωπο που μετά τη συνταξιοδότησή του ανέλαβε τη θέση του προέδρου της Παλαιστινιακής Αυτοκρατορικής Ορθόδοξης Ένωσης Η ιστοσελίδα, μιας οργάνωσης που ελέγχεται από τη Μόσχα και ιδρύθηκε παράρτημά της το 2017 στη Βόρεια Ελλάδα.Τα εγκαίνια του παραρτήματος στο romfea.gr Αναφορά στην Παλαιστινιακή Αυτοκρατορική Ορθόδοξη Ένωση έκανε ο Γκαμπαερίδης στην έκθεση φωτογραφίας του Κώστα ΑσήμηΣχετικό βίντεο στη δημοτική τηλεόραση Θεσσαλονίκης tv100.eu, η οποία υποστηρίχτηκε από το προξενείο της Ρωσίας στη Θεσσαλονίκη και την Παλαιστινιακή Αυτοκρατορική Ορθόδοξη Ένωση.
Στην έκθεση, εκτός του Γκαμπαερίδη, ο οποίος αναφέρεται ως «σύμβουλος του Κυβερνήτη της Αγίας Πετρούπολης» (δημοσίευμα Το δημοσίευμα στο olympia.grστο olympia.gr, το οποίο διαχειρίζεται συνεργάτης του υπουργού Άμυνας, Πάνου Καμμένου), κάνει δηλώσεις και ο Αλεξάντρ Ποπώφ. Λεπτομέρεια με σημασία είναι ότι την έναρξη λειτουργίας του παραρτήματος αυτήςτης Ένωσης εγκαινίασε ο πρώην πρωθυπουργός της Ρωσίας και πρώην επικεφαλής της μυστικής υπηρεσίας FSK, Βίκτωρ Στεπάσιν.Ο Βίκτωρ Στεπάσιν στα εγκαίνια
Ο Γκαμπαερίδης δεν είχε κρύψει την πολιτική του τοποθέτηση από την αρχή της δημόσιας παρουσίας του ακόμα το 2010. Τότε εξέδωσε ανακοίνωση,Οι δηλώσεις Γκαμπαερίδη αναφέροντας τα εξής: «Ο περιορισμός της επιρροής του τουρκικού προξενείου πάνω στους μουσουλμάνους συμπολίτες μας και όχι μόνο, είναι πλέον πραγματικότητα και αξίζουν ιδιαίτερα συγχαρητήρια και ενθάρρυνση όλοι οι μουσουλμάνοι συμπολίτες μας που αντιστέκονται σε αυτές τις παρεμβάσεις στα εσωτερικά της χώρας μας. Θα ήθελα να τονίσω στους Έλληνες συμπολίτες μας να παραμείνουν σε εγρήγορση, διότι την επόμενη Κυριακή έχουμε την καθοριστική εκλογική μάχη, που μπορεί να αποτελέσει την αρχή νίκης του πολέμου κατά του Μνημονίου Κατοχής που υπέγραψε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και εξαπάτησε σημαντικό τμήμα του Κοινοβουλίου».
Εφτά χρόνια και δύο μνημόνια αργότερα, ο ίδιος είναι σύμβουλος του δημάρχου και ένας από εκείνους που σπρώχνουν για την οικοδόμηση μιας μεγάλης ρώσικης εκκλησίας στην Αλεξανδρούπολη. Ο τοπικός μητροπολίτης «στυλώνει τα πόδια» ως προς το μέγεθος του ναού και μέσα στο 2018 Ρώσοι επιχειρηματίες που υποτίθεται ότι σύμφωνα με τοπικά μέσα θέλουν να επενδύσουν πέντε εκατομμύρια για το κτίσιμό του ναού αρκούνται στην οικοδόμηση ενός ναϊδρίουΛαμπάκης: Ρωτήστε τον Μητροπολίτη Άνθιμο πότε θα κατασκευαστεί η μεγάλη ρωσική εκκλησία | Evros news, του Αγίου Βλαδιμήρου. Ο δήμαρχος Βαγγέλης Λαμπάκης παίρνει μέρος στην τοποθέτηση του τρούλου του.
Πριν τα θυρανοίξια του Αγίου Βλαδιμήρου, ο Γκαμπαερίδης έχει καταγγείλει τη «νέα τάξη πραγμάτων» για τον βανδαλισμό σε μνημεία Ρώσων στρατιωτώνΆγνωστοι κατέστρεψαν τμήμα του Μνημείου των Ρώσων στρατιωτών | Ελεύθερη Θράκη που είχαν πέσει στον ρωσοτουρκικό πόλεμο στα τέλη του 19ου αιώνα. «Το μνημείο», γράφει ο Γκαμπαερίδης, «αποτελεί τάφο με όσα οστά ανευρέθηκαν από τους Ρώσους στρατιώτες του Συντάγματος που απελευθέρωσε την Αλεξανδρούπολη κατά τον Ρωσοτουρκικό πόλεμο και οι οποίοι πέθαναν στην Αλεξανδρούπολη. Συνάδελφοί τους ήταν αυτοί που κατέστρωσαν το ρυμοτομικό σχέδιο πάνω στο οποίο κατασκευάστηκαν τα σημερινά κτίρια. Συνεπώς, η καταστροφή του Μνημείου-τάφου εντός εκκλησιαστικού χώρου, έχει μεγαλύτερη ανθρώπινη απαξία διότι αποτελεί θρησκευτική προσβολή και προσβολή μνήμης νεκρών και μάλιστα αυτών που σχετίζονται άμεσα με την απελευθέρωση της Αλεξανδρούπολης από τους Τούρκους και αυτούς που έδωσαν τη σημερινή αρχιτεκτονική μορφή στην πόλη. Οι καταστροφές στο Μνημείο είναι η τελευταία καθεστωτική επίθεση στο έργο της ελληνορωσικής συνεργασίας. Άλλες επιθέσεις ήταν αντιδεοντολογικά και εξόχως ανακριβή άρθρα σε εφημερίδες (Καθημερινή, Δημοκρατία) για τον ρωσικού ρυθμού Ναό του Αγίου Βλαδιμήρου, προβοκατόρικες ανώνυμες καταγγελίες για ψευδείς πολεοδομικές παραβιάσεις, κ.λπ. Με την επίθεση στο Μνημείο των Ρώσων στρατιωτών ξεπέρασαν τα όρια με πνευματική προσβολή και προσβολή νεκρών».
Όλα αυτά ως τα τέλη του 2017 δεν προσέλκυαν την προσοχή του ελληνικού κράτους. Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας φωτογραφιζόταν με ανθρώπους που ενισχύουν τις σχέσεις Ελλάδας-Ρωσίας, το ίδιο και ο υπουργός Άμυνας, Πάνος Καμμένος ενώ άλλοι υπουργοί πήγαιναν και ερχόντουσαν για να υποβάλουν τα σέβη τους στους Έλληνες ρωσικής καταγωγής στην Αλεξανδρούπολη και να τους εξηγήσουν πόσα έκανε η νέα κυβέρνηση μετά το 2015 για την βελτίωση των ελληνορωσικών σχέσεων.
Ο τότε υπουργός Υγείας Παναγιώτης Κουρουμπλής ξεκίνησε την περιοδεία του για την αναγέννηση του ΕΣΥ από τη Θράκη επισκεπτόμενος τον Γκαμπαερίδη για να συζητήσει την εξάντληση των δυνατοτήτων ιατρικού τουρισμού στην Αλεξανδρούπολη πριν ακόμα διασπασθεί ο ΣΥΡΙΖΑ το 2015...
Πηγή: insidestory.gr