Back to top

Η ΠτΔ απένειμε τα Διεθνή Βραβεία Φιλελληνισμού Lord Byron για το 2021

28/04/2021 - 20:26

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου παρέστη σε πανηγυρική συνεδρία της Ακαδημίας Αθηνών και απένειμε τα Διεθνή Βραβεία Φιλελληνισμού Lord Byron για το 2021 σε τρεις διακεκριμένους φιλέλληνες: τον πρώην Γερουσιαστή και υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ John Kerry, τον πρώην Υπουργό της Γαλλικής Δημοκρατίας Jack Lang και τον Ελβετό τραπεζίτη Charles Pictet.

Μετά τον χαιρετισμό του Γενικού Γραμματέα της Ακαδημίας Αθηνών Χρήστου Ζερεφού, η κυρία Σακελλαροπούλου απηύθυνε τον παρακάτω χαιρετισμό:

«Ο φιλελληνισμός είναι φαινόμενο διαχρονικό, με αρχαιότατες ρίζες. Εκκινεί από την αρχαία Ρώμη και τον Κικέρωνα, επεκτείνεται στην Αναγέννηση και τον Διαφωτισμό, συνδέεται με την προσπάθεια της Δύσης να ενσωματώσει στις αποσκευές της τον ελληνικό τρόπο του στοχάζεσθαι και του πράττειν, όπως τον έβλεπε να ενσαρκώνεται στα αρχαία ελληνικά κείμενα και στην κλασική τέχνη, σύμβολα της πολιτικής ελευθερίας και αντανάκλασή της. Στα τέλη του 18ου αιώνα, ήδη από τα πρώτα επαναστατικά σκιρτήματα των υπόδουλων Ελλήνων, οι Ευρωπαίοι λάτρεις του ελληνικού ιδεώδους, βλέπουν την απελευθέρωση της Ελλάδας από τους Τούρκους ως επιβεβαίωση των αρετών του κλασικού πολιτισμού, ως κατατρόπωση της φαυλότητας και της τυραννίας που επικρατούσαν στις μέρες τους. Και εκφράζουν ποιητικά, μουσικά και εικαστικά την συγκίνηση που τους προκαλεί η εξέγερση της χώρας «των χαμένων θεών και των θεόμορφων ανθρώπων», όπως αποκαλούσε ο Λόρδος Βύρων την Ελλάδα στο μακροσκελές αφηγηματικό του ποίημα «Το προσκύνημα του Τσάιλντ Χάρολντ».

Την ίδια εποχή, στην Ευρώπη εξαπλώνονται ανατρεπτικές φιλελεύθερες ιδέες και αναπτύσσονται τα μεγάλα κοινωνικά και πολιτικά ρεύματα της νεωτερικότητας που θα κλονίσουν τα θεμέλια του παλαιού κόσμου. Μέσα σ’ αυτή την πυρετική ατμόσφαιρα, σχηματίζονται οι πρώτες φιλελληνικές επιτροπές με στόχο τη στήριξη του εθνοαπελευθερωτικού μας αγώνα και αρχίζουν να καταφθάνουν στο Νότο της Βαλκανικής ομάδες ενόπλων που θα πολεμήσουν στο πλευρό των εξεγερμένων Ελλήνων. Παράφοροι νέοι από την Ευρώπη και την Αμερική, φλογισμένοι από το ρομαντικό ιδεώδες της πάλης ενάντια στην τυραννία, είναι πρόθυμοι να δώσουν τη ζωή τους στην υπεράσπιση μιας πνευματικής, ουσιαστικά, υπόθεσης. Ενός οράματος ελευθερίας και αυτοπροσδιορισμού που ζωντάνευε πατρίδες και έχτιζε νέα πρότυπα κοινωνιών.

Βρίσκομαι σήμερα εδώ για να απονείμω το Διεθνές Βραβείο Φιλελληνισμού Λόρδος Βύρων, το οποίο θεσμοθετήθηκε από την Εταιρεία για τον Ελληνισμό και τον Φιλελληνισμό, με σκοπό να εξαρθεί η διαχρονική αξία του φιλελληνικού φαινομένου, και θα απονέμεται από φέτος σε πρόσωπα τα οποία αναζήτησαν το καθοδηγητικό πρότυπο του βίου τους στο ελληνικό ιδεώδες, όπως αυτό ενσαρκώθηκε στις αξίες της δημοκρατίας, της παιδείας, της ατομικής ελευθερίας. Τρεις εξέχουσες προσωπικότητες θα τιμήσουμε φέτος, τον πρώην Γερουσιαστή και Υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ John Kerry, απόγονο του Thomas Winthorp, προέδρου του Φιλελληνικού Κομιτάτου της Βοστώνης, τον πρώην Υπουργό Πολιτισμού της Γαλλίας Jack Lang και τον Ελβετό τραπεζίτη Charles Pictet, απόγονο του επίσης τραπεζίτη Jean-Gabriel Eynard, ο οποίος, στη διάρκεια της Επανάστασης του 1821, διέθεσε τεράστια ποσά στον Αγώνα των Ελλήνων και παρενέβη επανειλημμένα στην ευρωπαϊκή διπλωματία υπέρ των ελληνικών δικαίων.

Θέλω να σταθώ ιδιαίτερα σε μια φράση, εγχάρακτη στο μετάλλιο με το οποίο θα τιμηθούν οι τρεις σύγχρονοι φιλέλληνες. Στη μία όψη του μεταλλίου υπάρχει, προφανώς, η μορφή του Λόρδου Βύρωνα. Στην άλλη, η ομηρική φράση από την δέκατη Ραψωδία της Ιλιάδας: «άφθιτον κλέος αεί» – δόξα, δηλαδή, που δεν φθίνει, που δεν μαραίνεται. Πράγματι, το κλέος των φιλελλήνων, παλαιότερων και σύγχρονων, παραμένει ανέπαφο μέσα στον χρόνο. Προκάλεσε και προκαλεί αισθήματα συγκίνησης και ευγνωμοσύνης και ταυτοχρόνως μας υπενθυμίζει ότι η χώρα μας ανήκει σε ένα ευρύ διεθνές πεδίο συνεχούς αλληλεπίδρασης, γόνιμης ανταλλαγής ιδεών και δράσης. Η σημερινή βράβευση των υψηλών προσκεκλημένων μας είναι μια ελάχιστη απόδοση τιμής στους ακάματους συνεχιστές της μακράς παράδοσης του φιλελληνισμού.»

Ακολούθησε διαδικτυακή σύνδεση με τους τιμώμενους. Τον John Kerry προσφώνησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και η Πρόεδρος της Δημοκρατίας επέδωσε το μετάλλιο και το δίπλωμα στον Πρέσβη των ΗΠΑ στην Ελλάδα Geoffrey Pyatt. Τον Jack Lang προσφώνησε η Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκη Κεραμέως και η Πρόεδρος της Δημοκρατίας επέδωσε το μετάλλιο και το δίπλωμα στον Εκπρόσωπο του Πρέσβη της Γαλλικής Δημοκρατίας, Αναπληρωτή Επικεφαλής Αρχής κ.Nicolas Jose Croizer. Τον Charles Pictet προσφώνησε ο Υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας και η Πρόεδρος της Δημοκρατίας επέδωσε το μετάλλιο και το δίπλωμα στον Πρέσβη της Ελβετικής Συνομοσπονδίας Olaf Andreas Kjelsen.