Η Μαρία Βαμβακινού είναι η πρώτη γυναίκα ελληνικής καταγωγής που κέρδισε την εμπιστοσύνη των Αυστραλών και ψηφίστηκε ομοσπονδιακή βουλευτής στη χώρα. Ανάμεσα στις δράσεις της είναι η υπεράσπιση των δικαιωμάτων όλων τον εθνοτήτων, ενώ συνεργάζεται στενά με την εκλογική της περιφέρεια για να υποστηρίξει θέματα όπως η μετανάστευση, η εργασία, η υγειονομική περίθαλψη και η εκπαίδευση.
Γεννήθηκε στον Άγιο Πέτρο της Λευκάδας το 1959, ενώ στα τέσσερά της χρόνια, η οικογένεια μαζί με τη μικρή Μαρία μετανάστευσε στην Αυστραλία, στο πλαίσιο της πολιτικής μετανάστευσης με τη βοήθεια του Arthur Calwell. Εκείνον τον καιρό, πολλές οικογένειες της Ευρώπης αναζητούσαν καλύτερη ζωή και μεγαλύτερες ευκαιρίες.
Μεγάλωσε και εκπαιδεύτηκε στα βόρεια προάστια της Μελβούρνης στο Δημοτικό Σχολείο South Brunswick και στο Γυμνάσιο-Λύκειο Princes Hill. Ως παιδί μεταναστών της εργατικής τάξης, ανέπτυξε από τα πρώτα χρόνια της ζωής της ένα ισχυρό αίσθημα κοινωνικής δικαιοσύνης.
Για πρώτη φορά ασχολήθηκε με τα κοινά το 1975, όντας μαθήτρια της 5ης Γυμνασίου, όταν ο Γενικός Κυβερνήτης της Αυστραλίας απέλυσε τον πρωθυπουργό. Ήταν μια εποχή «πολιτικής αφύπνισης», όπως έχει τονίσει η ίδια, και ίσως το μοναδικό συμβάν που μπορεί να θεωρηθεί ως «επανάσταση» για την Αυστραλία. Παρά το νεαρό της ηλικίας της, αυτές οι στιγμές όχι μόνο την ενέπνευσαν, αλλά καθόρισαν την υπόλοιπη ζωή της. Ήταν η πρώτη προεκλογική εκστρατεία στην οποία έλαβε μέρος, είπε.
Συμμετείχε από τα 16 της στο Εργατικό Κέντρο, στους αγώνες της Επιτροπής Μεταναστών για την επανεκλογή του πρώτου πρωθυπουργού των Εργατικών, Κοφ Γουίτλαμ, και, αργότερα, όταν ήταν στο Πανεπιστήμιο, έγινε και επίσημα μέλος του Εργατικού Κόμματος. Θυμάται με θαυμασμό και δέος τον πατέρα μιας φίλης της και άλλους συναγωνιστές του, που ήταν μέντορες για τη νεολαία. Είχαν έντονη πολιτική δραστηριότητα στην Ελλάδα και όταν ήρθαν στην Αυστραλία, συμμετείχαν στα ελληνόφωνα τμήματα του Εργατικού Κόμματος και ήταν έμπνευση και σχολείο για όλους τους, όπως λέει.
Σπούδασε στο Πανεπιστήμιο της Μελβούρνης, απ’ όπου έλαβε Bachelor of Arts, με σπουδές στη νεοελληνική και την πολιτική επιστήμη. Απέκτησε δίπλωμα δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης από το ίδιο πανεπιστήμιο και δίδασκε στο γυμνάσιο και λύκειο του Thornbury για πέντε χρόνια.
Εισήλθε στην πολιτική το 1988 και το 1990, ως Υπεύθυνη του Εκλογικού Σώματος του Δρ. AC Theophanous, ενώ συνέχισε στην ίδια θέση για τον Γερουσιαστή KJ Carr κατά τη διάρκεια της περιόδου 1993-2001. Το 1989, διετέλεσε Ανώτατη Γραμματέας του πολιτικού J Kirner και, το 1991, Προσωπική Βοηθός του A. McCutcheon. Επίσης, το 1990, εκλέχθηκε για πρώτη φορά δημοτικός σύμβουλος στην περιοχή του Νόρθκοτ.
Είχε εκτεταμένη συμμετοχή στην τοπική κοινότητα της και πριν από την είσοδό της στο Κοινοβούλιο, καθώς, μεταξύ άλλων, ήταν σύμβουλος στο Δημοτικό Συμβούλιο της Northcote, καθώς και εθελόντρια ραδιοφωνική δημοσιογράφος για το ραδιόφωνο 3ZZZ.
Η Μαρία Βαμβακινού προεπιλέχθηκε για την έδρα του Calwell το 2000 και κέρδισε τις Ομοσπονδιακές Εκλογές του 2001, ενώ στη συνέχεια εκλέχθηκε στη Βουλή των Αντιπροσώπων για πρώτη φορά. Έκτοτε, είναι ο εκλεγμένη ομοσπονδιακή βουλευτής του Calwell για έξι συναπτά έτη κερδίζοντας το 2004, 2007, 2011, 2013 και 2016 τις Ομοσπονδιακές εκλογές.
Η Ομοσπονδιακή έδρα Calwell, η οποία βρίσκεται στη Βορειοδυτική Μελβούρνη, είναι μια πολιτισμικά διαφορετική κοινότητα, με τη μεγαλύτερη μουσουλμανική κοινότητα στη Βικτώρια, ενώ έχει και τη μεγαλύτερη πρόσληψη προσφύγων στη Βικτώρια στο πλαίσιο του Ειδικού Ανθρωπιστικού Προγράμματος. Η κα. Βαμβακινού συνεργάζεται στενά με την εκλογική της περιφέρεια για να υποστηρίξει θέματα όπως η μετανάστευση, η εργασία, η υγειονομική περίθαλψη και η εκπαίδευση στο Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο.
Είναι, επίσης, αναπληρώτρια πρόεδρος της Joint Standing Committee για τη Μετανάστευση και είναι μέλος της Joint Standing Committee Εξωτερικών Υποθέσεων, Άμυνας και Εμπορίου, η οποία περιλαμβάνει και την Υποεπιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Η Μαρία Βαμβακινού είναι συνδιοργανώτρια του Parliament Friends of SBS of Multiculturalism, το οποίο φιλοξενεί κάθε χρόνο τον μεγαλύτερο διαθρησκειακό διάλογο στο Κοινοβούλιο του Κοινοβουλίου και τα Heart and Stroke Foundations. Επίσης, το 2017, ανέλαβε τα καθήκοντα της νέας κοινοβουλευτικής παρατηρήτριας της αντιπολίτευσης στην Αυστραλιανή Εθνική Επιτροπή για την UNESCO (Australian National Commission for UNESCO).
Ακόμα, η ομογενής ομοσπονδιακή βουλευτής, που είναι παντρεμένη με το δρ. Μιχάλη Μιχαήλ και έχουν δύο παιδιά, τον Σταύρο και την Στέλλα, ήταν μία από τους πρωτεργάτες της συμφωνίας Αυστραλίας-Ελλάδας για την έκδοση τουριστικής βίζας με δικαίωμα εργασίας στις δύο χώρες σε νέους.
Η ίδια θεωρεί ότι επηρεάστηκε σημαντικά από το πένθος της μητέρας της για την Ελλάδα και τον αποχωρισμό από τη δική της μητέρα. Πάντα ήλπιζε ότι θα μπορούσε να επιστρέψει στη γενέτειρά της που τόσο αγαπούσε και της έλειπε, αλλά ποτέ δεν τα κατάφερε, αφού πέθανε όταν η νεαρή Μαρία ήταν 25 χρονών. Η Μαρία Βαμβακινού λέει πως το “όνειρο της επιστροφής” πραγματοποιήθηκε για τη δική της μητέρα μέσω των παιδιών και των εγγονιών της.
Πηγή: ellines.com