Η Περιφέρεια Αττικής, υποστηρίζοντας την ανάγκη ανάδειξης και προώθησης των θεσμών υιοθεσίας και αναδοχής, συμμετέχει ενεργά στην οργάνωση και διεξαγωγή προγραμμάτων εκπαίδευσης για τους υποψήφιους θετούς και ανάδοχους γονείς, ανταποκρινόμενη στο κάλεσμα του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.
Τα προγράμματα τα οποία θα πραγματοποιηθούν σε συνεργασία με το Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Αττικής, απευθύνονται στους υποψήφιους θετούς και ανάδοχους γονείς που έχουν κριθεί κατάλληλοι από τον φορέα εποπτείας και έχουν εγγραφεί στο Ειδικό Μητρώο Υποψήφιων Θετών ή Ανάδοχων γονέων αντίστοιχα.
Η εκπαίδευση θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακά στις 11, 12 και 13 Μαΐου. Στόχος του εγχειρήματος είναι η δημιουργία ενός σώματος επαγγελματιών - εκπαιδευτών, οι οποίοι θα εκπαιδεύουν τους υποψήφιους θετούς και ανάδοχους γονείς, σύμφωνα με τα οριζόμενα στην κείμενη νομοθεσία. Η εκπαίδευση των γονέων ολοκληρώνεται εντός δύο μηνών.
Με αφορμή τα προγράμματα, ο περιφερειάρχης επισήμανε ότι πραγματοποιείται ένα ακόμη βήμα προς τον τελικό στόχο, ο οποίος είναι η οικογενειακή αποκατάσταση κάθε παιδιού που στερείται - μόνιμα ή προσωρινά - βιολογικού περιβάλλοντος. Τόνισε ότι καταβάλλεται συστηματική προσπάθεια για την ανάδειξη και προώθηση της υιοθεσίας και αναδοχής. Σε συνεργασία με τα διοικητικά στελέχη της Περιφέρειας, τα συναρμόδια υπουργεία και τους εμπλεκόμενους φορείς θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατό για να βελτιωθεί η σχετική διαδικασία».
Σημειώνεται ότι μέχρι σήμερα, οι κοινωνικές υπηρεσίες της Περιφέρειας Αττικής έχουν αξιολογήσει 140 σε σύνολο 191 αιτήσεων. Στόχος των προγραμμάτων επιμόρφωσης είναι να προετοιμάσουν τους υποψήφιους θετούς και ανάδοχους γονείς για την αντιμετώπιση κάθε ζητήματος που σχετίζεται με την υιοθεσία ή την αναδοχή. Τέλος, η Περιφέρεια συμμετέχει με εννέα επαγγελματίες κοινωνικούς λειτουργούς, οι οποίοι θα εκπαιδεύσουν στη συνέχεια, περί τους 100 επαγγελματίες κοινωνικούς λειτουργούς και ψυχολόγους σε ολόκληρη την επικράτεια.