Back to top

«Η μάχη του προσφυγικού να δοθεί στη θάλασσα»

14/01/2020 - 14:44

Με τον Αναπληρωτή Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, αρμόδιο για θέματα Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Γεώργιο Κουμουτσάκο συναντήθηκε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος.

Στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκε το μείζον πρόβλημα του μεταναστευτικού -προσφυγικού, αλλά και οι κοινές δράσεις της εκκλησίας με την πολιτεία για τη αντιμετώπισή του, με αιχμή κυρίως το θέμα των ασυνόδευτων παιδιών.

«Ήταν μεγάλη τιμή για μένα να με δεχθεί σήμερα ο Μακαριώτατος και να μου δώσει την ευκαιρία να μοιραστώ μαζί του προβληματισμούς, σκέψεις αλλά και τους σχεδιασμούς μας για το πώς μπορεί με τον καλύτερο δυνατόν τρόπο να αντιμετωπιστεί το μεγάλο ζήτημα του μεταναστευτικού /προσφυγικού που αντιμετωπίζει η χώρα μας. Ένα ζήτημα που  έχει εσωτερική διάσταση, αλλά και εξωτερική» τόνισε ο υπουργός και πρόσθεσε: «Οι λόγοι του , οι συμβουλές του και οι απόψεις του είναι πάντα πολύτιμες». Ο κ. Κουμουτσάκος τόνισε ότι η πολιτεία προσβλέπει στην συνεισφορά της εκκλησίας στην αντιμετώπιση του προβλήματος τόσο στην στήριξη των τοπικών κοινωνιών και στην έμπρακτη στήριξή της κυρίως σε ό,τι αφορά τα ασυνόδευτα παιδιά.

Και αφού ευχαρίστησε την Εκκλησία αλλά και τον ίδιο τον Αρχιεπίσκοπο προσωπικά, υπογράμμισε ότι υπάρχει μία συνεχής, αδιάκοπη και σταθερή συνεργασία που αποδίδει καρπούς.

«Θα πρέπει όλοι οι Έλληνες να καταλάβουμε ότι το πρόβλημα αυτό είναι ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν σήμερα και πολύ σωστά έχει χαρακτηριστεί ότι θα είναι πρόβλημα ολόκληρου του αιώνος» τόνισε από την πλευρά του ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πρόσθεσε:

«Τι κάνουμε τώρα; Πρώτα από όλα δεν πρέπει να χάσουμε το θάρρος μας, δεύτερον χρειάζεται καλή οργάνωση, χρειάζεται συνεργασία, χρειάζεται πολύς κόπος. Η Εκκλησία είναι σε μία δύσκολη θέση γιατί όταν έρχεται στο σπίτι της ένας που πεινάει, ένας που είναι διωγμένος, ένας που δεν έχει τι να φορέσει δεν μπορεί να τον διώξει. Είμαστε υποχρεωμένοι από τη θέση μας να του δώσουμε ένα πιάτο φαγητό, να σταθούμε πλάι σε αυτόν τον άνθρωπο και τον πόνο του».

Και κατέληξε λέγοντας: «Εμείς κάνουμε το καθήκον μας, όπως μπορούμε» υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι θα πρέπει όλοι να καταλάβουν ότι τα σύνορα μας  δεν είναι κάπου αλλού,  «είναι εκεί στη θάλασσα» και εκεί πρέπει να  ασκηθούν πιέσεις και από τους Ευρωπαίους και τους συμμάχους μας, «εκεί πρέπει να δοθεί η μάχη κι όχι η μάχη να δίνεται εδώ μέσα στην Ελλάδα’.

Την περασμένη εβδομάδα η Διαρκής Ιερά Σύνοδος κατά την πρώτη συνεδρίασή της για το 2020 ενέκρινε τις προτάσεις του Κέντρου Συμπαραστάσεως Παλιννοστούντων και Μεταναστών – Οικουμενικό Πρόγραμμα Προσφύγων, για την υλοποίηση Προγράμματος φιλοξενίας ανηλίκων προσφύγων.

Υπενθυμίζεται επίσης, ότι τον περασμένο Οκτώβριο πραγματοποιήθηκε στο Συνοδικό Μέγαρο της Εκκλησίας της Ελλάδος ευρεία σύσκεψη για το μεταναστευτικό-προσφυγικό με πρωτοβουλία του Μακαριωτάτου.

Παρόντες στη συνεδρίαση ήσαν οι υπουργοί κ. Μ. Χρυσοχοΐδης, Υπουργός Προστασίας του Πολίτη και Γ. Κουμουτσάκος Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, αρμόδιος για θέματα Μεταναστευτικής Πολιτικής. Επιπλέον συμμετείχαν ο Πρόεδρος της Ε.Κ.Υ.Ο., Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σάμου κ. Ευσέβιος, ο Αρχιγραμματεύς της Ιεράς Συνόδου Πανοσιολ. Αρχιμανδρίτης Φιλόθεος Θεοχάρης και ο Γενικός Διευθυντής της Ε.Κ.Υ.Ο., Πανοσιολ. Αρχιμανδρίτης Νικόδημος Φαρμάκης.

Μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης, ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως κ. Αθηναγόρας μίλησε στους δημοσιογράφους για τα όσα συζητήθηκαν στη συνάντηση.

«Η σημερινή συνάντηση με τον κ. Χρυσοχοϊδη έγινε με σκοπό να υπάρξει μια συνεργασία με την παρούσα κυβέρνηση για το ζήτημα του μεταναστευτικού. Η συνεργασία ξεκινά με καλές προϋποθέσεις γιατί και από τις δυο πλευρές υπάρχει διάθεση για δουλειά. Η ΜΚΟ της Εκκλησίας έχει όλες τις υποδομές για την νομική παροχή ασύλου στους μετανάστες αλλά και την επανένωση οικογενειών. Σήμερα συζητήθηκε η δυνατότητα να δοθούν ακίνητα της Εκκλησίας ώστε να μπορούν να φιλοξενηθούν οικογένειες μεταναστών και ασυνόδευτων ανηλίκων. Ζητήθηκε όμως από την πλευρά της Εκκλησίας τα προγράμματα αυτά να τα αναλάβει εξ’ ολοκλήρου η Εκκλησία, από την αρχή τους μέχρι το τέλος. Επιπλέον συζητήθηκε και η δυνατότητα ένταξης αυτών των ανθρώπων που θα παραμείνουν εδώ στην Ελλάδα» τόνισε, μεταξύ άλλων, ο Σεβασμιώτατος.

Αργότερα σήμερα (13.30) ο Αρχιεπίσκοπος θα συναντηθεί με τον Πρέσβη της Παλαιστίνης κ. Μαρουάν Τουμπάσι, και στις 14.15 με τον Σεβ. Αρχιεπίσκοπο Σινά, Φαράν & Ραϊθώ κ. Δαμιανό

Φωτογραφίες: Γιώργος Φερδής