Back to top

Η Κυψέλη όπως ήταν! - Δείτε ΦΩΤΟ

07/02/2019 - 14:52

Μία ομάδα κατοίκων της Κυψέλης με αισιοδοξία, πείσμα και οργάνωση, θέλει να δει και πάλι την συνοικία της όπως ήταν κάποτε, πριν πολλά χρόνια και υπάρχουν πρωτοβουλίες που επιβεβαιώνουν ότι ο καλός πολίτης μπορεί να κάνει τη διαφορά.

Στόχος των μελών της ομάδας «Φωτεινή Κυψέλη» είναι να βελτιώσουν την αστική εικόνα της περιοχής αναβαθμίζοντας την ποιότητα ζωής των κατοίκων αλλά και των περαστικών. Και όλα αυτά μέσα από κάτι απλό, το φως! Το φως είναι ζωή και όταν θαυμάζει κανείς από μακριά την Ακρόπολη φωτισμένη, διάφορα κτίρια στους κεντρικούς δρόμους της Αθήνας ή και αλλού και τα μέλη της ομάδας πιστεύουν ότι το ίδιο μπορεί να συμβεί εύκολα και στην Κυψέλη.

 

 

Ο Κώστας Ζαμπέλης είναι εκπαιδευτικός και αφοσιωμένος στην ιδέα να κάνει την Κυψέλη καλύτερη. Πριν από λίγα χρόνια δημιούργησε την πρωτοβουλία «Φωτεινή Κυψέλη», μία κίνηση που θέλησε να γεννήσει μια αλυσίδα φωτεινών εισόδων πολυκατοικιών, και που με τον καιρό, συγκέντρωσε γύρω της Κυψελιώτες και μη. Τώρα, είναι έτοιμος για το επόμενο βήμα.

Στις αρχές Φεβρουαρίου 2019, ενεργοποιήθηκε ο ηλεκτρονικός χάρτης της Κυψέλης στην ιστοσελίδα www.fotinikipseli.gr, η οποία θα εμπλουτίζεται σταδιακά και θα παρέχει πληροφορίες και οπτικό υλικό για κτίρια, θέατρα, κινηματογράφους, εισόδους κλπ.

 

 

Ο Κώστας Ζαμπέλης βασίστηκε εν πολλοίς στο φωτογραφικό υλικό και στις γνώσεις δύο άξιων Αθηναίων, του Νίκου Καββαδά και του Αλέξανδρου Λάβδα. «Το 90% των κτιρίων βασίζεται στις πληροφορίες του αρχιτέκτονα Νίκου Καββαδά, ενώ ένα 10% το έχει προσφέρει ο Αλέξανδρος Λάβδας», λέει ο Κώστας Ζαμπέλης σε συνέντευξή του στην «Καθημερινή».

Το ενδιαφέρον είναι πως ο χάρτης αυτός θα είναι ένα διαρκές, ανοιχτό πρότζεκτ. Ο καθένας που έχει να προσφέρει έγκυρα στοιχεία για κτίρια ή εισόδους κτιρίων στην Κυψέλη θα μπορεί να επικοινωνεί. Τα έγκυρα στοιχεία θα ανεβαίνουν με αναφορά στην πηγή. «Μιλάμε επί της ουσίας για έναν χάρτη χωρίς “ταβάνι”», προσθέτει ο κ. Ζαμπέλης.

 

 

Ο Νίκος Καββαδάς είναι ένας μοναδικός ιχνηλάτης όλων των αθηναϊκών συνοικιών. Καθημερινά ανεβάζει στα κοινωνικά δίκτυα τα αποτελέσματα των περιηγήσεών του. «Όταν μιλάς για υλικό στην αρχιτεκτονική παρατήρηση ένα όνομα σκέφτεσαι αμέσως. Τον Νίκο Καββαδά», λέει ο Κώστας Ζαμπέλης. «Είναι ο ακούραστος αρχιτέκτονας που καθημερινά ως εξερευνητής των δρόμων, μας ενημερώνει και μας διδάσκει με τις περιγραφές του. Ξαφνικά όλοι μπορούμε να αναγνωρίζουμε τα κτίρια και τις πόρτες που τα συνοδεύουν. Όλοι μιλάμε για τα έρκερ και το στυλ ziggurat ή το frozen fountain στις πόρτες και στους κυκλικούς φεγγίτες. Υλικό εκατοντάδων κτιρίων σε όλη την Αθήνα και μεταξύ αυτών πολλές δεκάδες πληροφορίες για την Κυψέλη μας». Φίλος και συνεργάτης της «Φωτεινής Κυψέλης» είναι επίσης ο Αλέξανδρος Λάβδας, που με τις γνώσεις και την παιδεία του, παρέχει επίσης αξιόλογο υλικό.

 

 

«Κάποιος μας έδωσε όμως την ιδέα για την κατασκευή αυτού του χάρτη και τις περισσότερες από 350 φωτογραφίες που, προς το παρόν, τον αποτελούν. Ήταν ο Στέλιος Χαμόδρακας, που δεν είναι πια κοντά μας αλλά νιώθουμε πως στέκεται πάντα δίπλα στις προσπάθειές μας και στην Κυψέλη του που τόσο αγάπησε», τονίζει ο κ. Ζαμπέλης.

 

 

«Ήταν ο πρώτος Κυψελιώτης που κατασκεύασε τον πολιτιστικό χάρτη της Κυψέλης σε ιστοσελίδα στο Ιnternet. Πρωτοπόρος σε θέματα πληροφορικής έφτιαξε με τον δικό του τρόπο και τεχνική τον χάρτη αυτό. Ως τιμή σε αυτόν που τόσο βοήθησε την ομάδα μας από την πρώτη ημέρα της δράσης μας, θεωρούμε πως τώρα ο χάρτης αυτός, σε έκδοση Google Maps, είναι ένας ελάχιστος φόρος τιμής», καταλήγει ο κ. Ζαμπέλης.

 

 

Η ομάδα «Φωτεινή Κυψέλη» γνωρίζει πως οι αλλαγές που πρέπει να γίνουν είναι πολλές, όμως έχει βάλει στόχο το να υπάρχει φως σε αυτή την περιοχή. Αρχικός στόχος της, ήταν οι είσοδοι των πολυκατοικιών, αλλά πλέον, με τα λεπτομερή έργα φωτισμού, απώτερος σκοπός της ομάδας είναι η βελτίωση της ποιότητα ζωής των κατοίκων και των επισκεπτών της ιστορικής αυτής συνοικίας των Αθηνών.

Πηγή: ellines.com