Back to top

Η κρητική λύρα ακούστηκε για πρώτη φορά στη μεγαλοπρεπή Όπερα του Σίδνεϊ!

19/12/2020 - 18:13

Η κρητική λύρα ακούστηκε για πρώτη φορά στη μεγαλοπρεπή Όπερα του Σίδνεϊ της Αυστραλίας! Ο 43χρονος Μιχάλης Πλατύρραχος, από οικογένεια Κρητικών μεταναστών με καταγωγή από τις Κουρούτες Αμαρίου Ρεθύμνου, λυράρης, τραγουδιστής και χοροδιδάσκαλος της ελληνικής παροικίας στην μακρινή Αυστραλία, μίλησε στην ΕΡΤ για την ξεχωριστή αυτή εμπειρία.

Όπως είπε, η διεύθυνση της Όπερας του Σίδνεϊ ενθαρρύνει μουσικούς από διαφορετικές εθνικότητες να διοργανώσουν τέτοιου είδους παραστάσεις, με στόχο τη προβολή πρωτότυπων εκδηλώσεων, αλλά και του πολυπολιτισμικού χαρακτήρα που διακρίνει την Αυστραλία.

Ο ίδιος, περιγράφοντας τα συναισθήματά του από αυτήν την ξεχωριστή εμπειρία ανέφερε χαρακτηριστικά: «Υπάρχουν κάποιες στιγμές που θα σημαδεύουν για πάντα τη ζωή μας, που δεν περνάνε απαρατήρητες. Μία από αυτές ζήσαμε την Κυριακή 13 Δεκεμβρίου. Μία εμπειρία που δεν ξεχνιέται και θα αποτελεί για πάντα ανάμνηση γεμάτη συναισθήματα υπερηφάνειας και τιμής που είμαστε γεννημένοι σε αυτή τη χώρα, αλλά και για την καταγωγή μας, την πολιτιστική μας κληρονομιά.

Από πού να ξεκινήσουμε να περιγράφουμε τα συναισθήματα εκείνα που νιώσαμε. Μπαίνοντας μέσα στο μεγαλειώδες αυτό κτήριο παγκόσμιας ακτινοβολίας με την λύρα αγκαλιά φέρνοντας τους δύο πολιτισμούς που είμαστε άρρηκτα συνδεδεμένοι μαζί, σε ένα κλίμα πρωτόγνωρης συγκίνησης και χαράς;».

Υψηλά στάνταρ

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι εκδηλώσεις που φιλοξενούνται στην Οπερα του Σίδνεϊ πρέπει να πληρούν αυστηρούς όρους που θέτουν ειδικοί κριτές, ενώ η έγκρισή τους γίνεται με γνώμονα την πρωτοτυπία των έργων και τη σύμπραξη δημιουργών που προέρχονται από διαφορετικά πολιτιστικά περιβάλλοντα. Η κρητική λύρα ακούστηκε στην Όπερα του Σίδνεϊ στο πλαίσιο της παράστασης «Τραγούδια χωρίς σύνορα», μιας εκδήλωσης – υμνητή της συνύπαρξης των λαών.

Η ιδέα

Ο λυράρης Μιχάλης Πλατύρραχος, ο οποίος είναι η «ψυχή» της εκδήλωσης, εξηγεί πως γεννήθηκε η ιδέα: «Το 1997, με τη συμμετοχή μου στη μεγάλη συναυλία του μαέστρου και μουσικοσυνθέτη Θέμου Μέξη, όπου η κρητική λύρα έλαβε πρωταγωνιστικό ρόλο σε μια συμφωνική ορχήστρα, γεννήθηκε μέσα μου η ιδέα και η πεποίθηση ότι η λύρα της Κρήτης πρέπει να κατέχει μια θέση σε αυτούς τους χώρους και ότι μπορεί να ενταχθεί σε μια συμφωνική ορχήστρα ακόμα και μέσα στην Όπερα του Σίδνεϊ».

Έτσι, «από τις ταβέρνες, τα πανηγύρια και τις χοροεσπερίδες των συλλόγων η λύρα μπαίνει πλέον στα “μεγάλα σαλόνια”, όπου και δικαιώνεται απόλυτα, καθώς η αποθέωσή της μέσα σε έναν μεγαλοπρεπή χώρο όπως το Sydney Town Hall την ανεβάζει σε άλλο επίπεδο», σημειώνει. «Ύστερα από τόσα χρόνια σκληρής δουλειάς, επιμονής, υπομονής, εδραίωσης του μουσικού μας ρεπερτορίου, η πραγματοποίηση αυτού του ονείρου – να ακουστεί δηλαδή ο ήχος της λύρας μέσα στην Όπερα του Σίδνεϊ για πρώτη φορά – δεν είναι μόνο μεγάλο ιστορικό και προσωπικό επίτευγμα αλλά τιμή στο όργανο και στον τόπο που αντιπροσωπεύει, την Κρήτη μας».

Από Μικρά Ασία

Στις 13 Δεκεμβρίου παρουσιάστηκε μουσική της Μικράς Ασίας, γεγονός που συνιστά μια επιπλέον πρόκληση για την κρητική λύρα. «Πιστεύοντας στις δυνατότητες της κρητικής λύρας, θεωρώ ότι θα πρέπει να αποδίδει και άλλες μουσικές, άλλα μοτίβα εκτός Κρήτης, ώστε να επιζήσει και να γνωρίσει την καθολική αποδοχή» λέει ο Πλατύρραχος.

Η ορχήστρα

Η συμφωνική ορχήστρα που συστήθηκε για την παράσταση ήταν… ελληνοτουρκική καθώς αποτελούνταν από τον Μιχάλη Πλατύρραχο, την Γεωργία Γιάτη, τον Παναγιώτη Καλανδράνη αλλά και τους Deniz Simsek, Adem Yilmaz και την Ayse Goknur Shanal.
Όπως λέει ο Ρεθυμνιώτης μουσικός: «Γεννηθήκαμε και μεγαλώσαμε στην Αυστραλία, η οποία μάθαμε από την παιδική μας ηλικία ότι είναι μια πολυεθνική χώρα όπου πρέπει να συνυπάρχουμε και να συμπορευόμαστε καθημερινά με άλλες φυλές και άλλες εθνικότητες εκτός της δικής μας.

Δεν μπορούσε και δεν μπορεί η μουσική να απέχει από τον κανόνα. Ηταν θέμα χρόνου, από τη στιγμή που μουσικά συνεργαζόμαστε με ξένους μουσικούς κι έχοντας κατανοήσει βαθιά την έννοια της πολυπολιτισμικής συνύπαρξης των λαών, να αγκαλιαστεί αυτή η μουσική συνεργασία που ακολουθεί το πνεύμα και τα πιστεύω της αυστραλιανής πολυεθνικής κοινωνίας. Ετσι θα παρουσιάσουμε μια κοινή μουσική παράδοση λαών και πολιτισμών της Μικρασίας, η οποία έχει θέση στην καρδιά μας γιατί εκφράζει τον λαό μας που ζούσε στις περιοχές αυτές».