Τεράστιο, χαρακτήρισε τον αριθμό των παράνομων μεταναστών στην Ελλάδα η FROΝTEX ο ρόλος βέβαια της οποίας στο Αιγαίο είναι απλώς να φέρνει περισσότερους παράνομους μετανάστες στα νησιά.
Το συμπέρασμα αυτό, έρχεται σε αντίθεση με το γενικότερο κλίμα απάθειας και ύπνωσης που υπάρχει στην Ελλάδα αναφορικά με τον αριθμό των παράνομων μεταναστών όπου εκτός των άμεσα θιγόμενων κανείς άλλος δεν φαίνεται να συγκινείται.
«Η χώρα εξακολουθεί να αντιμετωπίζει μεγάλες προκλήσεις. Ο αριθμός των παράνομων μεταναστών είναι τεράστιος και η πίεση είναι τεράστια. H Frontex θέλει να στηρίξει την Ελλάδα. Επεξεργαζόμαστε τον τεχνικό εξοπλισμό. Αυτήν τη στιγμή προμηθεύουμε οχήματα περιπολίας για τα χερσαία σύνορα. Και αγοράζουμε ή ενοικιάζουμε πλοία και αεροπλάνα. Με αυτές τις νέες ευκαιρίες, θα είμαστε σε θέση να υποστηρίξουμε πιο αποτελεσματικά τις χώρες και τις περιοχές στις οποίες δραστηριοποιούμαστε», τονίζει ο 50χρονος Γάλλος, επικεφαλής της Frontex από τον Ιανουάριο του 2015.
Βέβαια όλος αυτό ο υποτιθέμενος εξοπλισμός δεν έχει κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα αφού πρακτικά χρησιμοποιείται για τη συνοδεία των παράνομων μεταναστών.
Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, οι αρμοδιότητες και οι δυνατότητες της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Συνόρων έχουν επεκταθεί. Ο προϋπολογισμός έχει αυξηθεί και τώρα περισσότεροι από 1.500 άνθρωποι εργάζονται για την Frontex. Στην πραγματικότητα, η ανατολική Μεσόγειος είναι και πάλι η κύρια προσφυγική διαδρομή προς την ΕΕ. Αυτές είναι οι συνέπειες της κατάστασης στη Μέση Ανατολή και στη Συρία. Όλο και περισσότεροι άνθρωποι αναζητούν προστασία και φεύγουν στην Τουρκία. Ο στόχος τους είναι η Δύση.
Ερωτηθείς για τους παράνομους μετανάστες που παραβιάζουν τα σύνορα στον Έβρο ο Λετζερί τονίζει:
«Στον Έβρο έχουμε μια νέα κατάσταση. Πολλοί παράνομοι μετανάστες περιμένουν την ευκαιρία να φτάσουν στην Ελλάδα κοντά στην τουρκική πόλη της Οδρίν. Έχουμε ήδη μια μικρή ομάδα αξιωματούχων στην περιοχή... Τον Μάιο, ο αριθμός των αλλοδαπών μειώθηκε και πάλι. Εάν είναι απαραίτητο, θα δούμε με τις ελληνικές αρχές εάν είναι λογικό να στείλουμε περισσότερα μέλη του προσωπικού της Frontex» (για να κάνουν τι;) είναι βέβαια το ερώτημα.