Νέο ρεκόρ στην τιμή μετά την απαγόρευση εξαγωγών και από την Ινδία – «Θα πούμε το ψωμί-ψωμάκι»: 2,6 ευρώ το κιλό!
Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Αλεξάντερ Πάνκιν δήλωσε ότι η χώρα δεν μπορεί να εξάγει ουκρανικά λιπάσματα στην Ευρώπη, ούτε ουκρανικά σιτηρά από τα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας, εκτινάσσοντας την τιμή των σιτηρών: «Πολύπλοκο ζήτημα. Ξέρετε, η ποτάσα και τα ορυκτά λιπάσματα, τα σιτηρά, η δυνατότητα εξαγωγής ουκρανικών σιτηρών είναι ένα περίπλοκο κουβάρι θεμάτων. Δεν μπορούν να λυθούν άμεσα», δήλωσε «κομψά».
Οι συναλλαγές έκλεισαν στα 548,25 ευρώ ανά τόνο μετά το εξαγγελθέν εμπάργκο της Ινδίας στις εξαγωγές σιτηρών και ειδικά μαλακού σιταριού.
Στην Ελλάδα οι καλλιεργήσιμες εκτάσεις μαλακού σίτου αποφέρουν παραγωγή μόλις 200.000 τόνων, η οποία καλύπτει μετά βίας το 20% των εθνικών αναγκών.
Ο πρόεδρος της Πανελλήνιος Ομοσπονδίας Αρτοποιών, Μιχάλης Μούσιος, δηλώνει ότι «Έχουμε σιτάρι για άλλους δύο μήνες»! Και συνεχίζει: «Η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη και πρωτόγνωρη. Ζήσαμε την κρίση του 2008 με την εκτίναξη της τιμής των δημητριακών. Περάσαμε τόσα χρόνια οικονομικής κρίσης, βιώσαμε δύο χρόνια πανδημίας, αλλά αυτό που ζούμε τώρα δεν το έχουμε ξαναδεί στα μάτια μας»!
Με βάση τα στοιχεία που έχει η Ομοσπονδία, αυτή τη στιγμή η μέση τιμή του κιλού στο ψωμί διαμορφώνεται στα 2,50 ευρώ, ενώ υπάρχουν περιοχές όπου έφτασε και στα 2,60 ευρώ το κιλό.
Την ίδια στιγμή, ο Ρώσος αναπληρωτής πρωθυπουργός Μαράτ Χουσούλιν ανακοίνωσε ότι πλέον ο πυρηνικός σταθμός της Ζαπορίζια, ο μεγαλύτερος στην Ευρώπη ως προς την δυναμικότητα του, θα προμηθεύει με ηλεκτρική ενέργεια τη Ρωσία -και μόνο αν πληρώνει- την αξία του ηλεκτρικού ρεύματος που θα παράγεται και στην Ουκρανία!
Ο πυρηνικός σταθμός της Ζαπορίζια στα βόρεια της Χερσώνας εξασφάλιζε περίπου το 28% της ενέργειας της Ουκρανίας των 42 εκατομμυρίων κατοίκων, αλλά η περιοχή είναι ρωσόφωνη και καταλήφθηκε με επιχείρηση-περίπατο των ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων από την Κριμαία στις αρχές Μαρτίου.
Είναι η μόνη περιοχή που έπεσε περίπου αμαχητί, δεδομένου ότι οι Ουκρανοί δεν περίμεναν να κινηθεί βόρεια-βορειοδυτικά ο ρωσικός επιθετικός άξονας από την Κριμαία.