Back to top

Η 1η Δημόσια Εκδήλωση του Εθνικού Δικτύου Ιατρικής Ακριβείας στην Καρδιολογία

02/04/2019 - 20:41

Στην 1η Δημόσια Εκδήλωση του Εθνικού Δικτύου Ιατρικής Ακριβείας στην Καρδιολογία μίλησε σήμερα ο Αναπληρωτής Υπουργός Έρευνας & Καινοτομίας κ. Κώστας Φωτάκης, ο οποίος μεταξύ άλλων τόνισε ότι η «σημερινή εκδήλωση βρίσκεται στον πυρήνα των δράσεων με τις οποίες υλοποιείται η ερευνητική πολιτική που έχουμε διαμορφώσει τα τελευταία χρόνια», ενώ συνέχισε λέγοντας ότι «η πολιτική αυτή φιλοδοξεί να απαντήσει σε κάποιες από τις συνέπειες που προκάλεσε η κρίση και να δημιουργήσει προοπτικές για το μέλλον».  Ακόμη επισήμανε χαρακτηριστικά για την σημαντική παρουσία του Εθνικού Δικτύου Ιατρικής Ακριβείας ότι «έχουμε τη χαρά να έχουμε την πρώτη δημόσια παρουσίαση του Εθνικού Δικτύου Ιατρικής Ακριβείας στην Καρδιολογία και στην Πρόληψη του Νεανικού Αιφνίδιου Θανάτου».

Αναλυτικότερα υπογράμμισε τα εξής: «Στη μεταμνημονιακή εποχή που βρίσκεται η χώρα εγείρονται τρεις βασικές προκλήσεις: α) η εξασφάλιση μακροοικονομικής και δημοσιονομικής σταθερότητας, β) η ενίσχυση της εργασίας με ταυτόχρονη διεύρυνση του κοινωνικού κράτους με έμφαση στην Υγεία και την Παιδεία, και γ) η διαμόρφωση ενός νέου παραγωγικού προτύπου Ανάπτυξης: της Οικονομίας και της Κοινωνίας της Γνώσης.
Πρόκειται για το πρότυπο Ανάπτυξης που βασίζεται στη Γνώση και στην Καινοτομία που προκύπτουν από την επιστημονική έρευνα. Πρόκειται για το πρότυπο που ενσωματώνει τα αποτελέσματα της Έρευνας στην παραγωγή προϊόντων και διαδικασιών, με γνώμονα το όφελος της Κοινωνίας, την άμβλυνση των ανισοτήτων. Στο πλαίσιο αυτό έχουμε σχεδιάσει και υλοποιούμε τρεις κύκλους δράσεων που περιλαμβάνουν: α) Πρώτον τη στήριξη του ανθρώπινου δυναμικού και των ερευνητικών υποδομών της χώρας με άξονα το Ελληνικό Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας (ΕΛΙΔΕΚ). Το ΕΛΙΔΕΚ περιλαμβάνει δράσεις συνολικού προϋπολογισμού 300 εκ. ευρώ για την περίοδο 2017-2020, που αποσκοπούν στην ενίσχυση της ποιοτικής ελεύθερης έρευνας και συνεισφέρουν στην αναχαίτιση του braindrain (που σχεδόν δεκαπλασιάσθηκε στα χρόνια της κρίσης) και του brainwaste. Ο δεύτερος κύκλος δράσεων αφορά την ενίσχυση της καινοτόμου επιχειρηματικότητας με κύρια συνεισφορά την πρόσφατη συμβασιοποίηση 388 εκ. ευρώ από το πρόγραμμα «Ερευνώ-Δημιουργώ-Καινοτομώ» της ΓΓΕΤ, 606 ερευνητικών έργων και συνεργασιών μεταξύ Επιχειρήσεων, ΑΕΙ, Ερευνητικών Κέντρων (ΕΚ). Πρόκειται για ένα μοναδικό στα χρονικά ποσό.
Πρόσφατα προκηρύχθηκε και ο B’ Κύκλος του προγράμματος με συνολικό προϋπολογισμό 250 εκ. ευρώ. Κύριοι στόχοι είναι η ενίσχυση του στελεχιακού δυναμικού σε καινοτόμες επιχειρήσεις και η ανάδειξη του ρόλου της χώρας στη λεγόμενη 4η Βιομηχανική Επανάσταση. Ο τρίτος κύκλος συνδέεται με τη σημερινή εκδήλωση. Πρόκειται για τον σχεδιασμό και τον συντονισμό από την Πολιτεία Εμβληματικών Πρωτοβουλιών που αναδεικνύουν την απήχηση της Έρευνας στην Κοινωνία με τρόπο απτό και ορατό σε άμεσο χρονικό διάστημα.
Όταν κατά τα τρία τελευταία χρόνια οι πόροι για την Έρευνα έχουν υπερδιπλασιαστεί, όταν η Κοινωνία αν και στέκεται όρθια είναι πληγωμένη μετά από εννέα χρόνια κρίσης, υπάρχει μια σοβαρή υποχρέωση: Η υποχρέωση να δειχθεί το κοινωνικό αποτύπωμα της Έρευνας. Σε αυτόν τον κύριο στόχο αποβλέπουν οι Εμβληματικές Πρωτοβουλίες που σχεδιάζουμε.
Τον περασμένο Ιούνιο είχαμε την πρώτη δημόσια παρουσίαση της Εμβληματικής Πρωτοβουλίας, τη δημιουργία του Εθνικού Δικτύου Ιατρικής Ακριβείας για την Ογκολογία. Ένα δίκτυο Ερευνητικών φορέων και Ογκολογικών κλινικών που στοχεύει στο συντονισμό και αξιοποίηση ολόκληρου του επιστημονικού δυναμικού της χώρας που δραστηριοποιείται στον αναδυόμενο αυτόν τομέα της Ιατρικής, ο οποίος εξελίσσεται ραγδαία κατά τα τελευταία χρόνια. Σήμερα, έχουμε τη χαρά να έχουμε την πρώτη δημόσια παρουσίαση του Εθνικού Δικτύου Ιατρικής Ακριβείας στην Καρδιολογία και στην Πρόληψη του Νεανικού Αιφνίδιου Θανάτου.

Με τη δημιουργία Εθνικών Δικτύων Ιατρικής Ακριβείας η Πολιτεία πρωτοστατεί, αναλαμβάνει πρωτοβουλίες, συντονίζει και προάγει δράσεις που καθιστούν τη χώρα συνδιαμορφωτή των εξελίξεων στο διεθνή χώρο κι όχι έναν απλό παρατηρητή που τις ακολουθεί. Όπλο μας το εξαιρετικό επιστημονικό δυναμικό που υπάρχει.
Γνωρίζουμε ότι η προσπάθεια αυτή θα αντιμετωπίσει μια σειρά από επιστημονικές, τεχνολογικές, οικονομικές και νομικές προκλήσεις, τις οποίες το Δίκτυο Ιατρικής Ακριβείας, με την αρωγή της Πολιτείας, θα κληθεί να ξεπεράσει. Ελπίζουμε να το πετύχουμε με τον βέλτιστο συντονισμό όλων των διαθέσιμων δυνάμεων. Ουδείς περισσεύει!
Οι στόχοι του Δικτύου Ιατρικής Ακριβείας στην καρδιολογία περιλαμβάνουν την Έρευνα στην πρόληψη του νεανικού αιφνίδιου θανάτου και την αύξηση της αποτελεσματικότητας των στοχευμένων παρεμβάσεων του Συστήματος Υγείας.  Επιπλέον, χρησιμοποιώντας τις εξελίξεις στη γενετική και στην πολυπαραμετρική προσέγγιση των νοσημάτων, θα δημιουργήσει μια Εθνική Τράπεζα Πληροφοριών με κλινικογενετικές συσχετίσεις για τα νοσήματα αυτά που θα αποτελέσει βάση για εξατομικευμένη προσέγγιση καρδιολογικών νοσημάτων στο εγγύς μέλλον.
Η μέθοδος συγκρότησης του Δικτύου θα στηριχθεί αρχικά στις υπάρχουσες λειτουργικές δομές, οι οποίες είναι στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη και στην Κρήτη και θα απλωθεί σταδιακά σε όλη την Ελλάδα. Το Δίκτυο είναι ανοιχτό σε μελλοντικές συνεργασίες και στην προσθήκη και άλλων φορέων.  Κεντρικός προσανατολισμός μας είναι τα οφέλη της εξατομικευμένης περίθαλψης που θα προκύπτουν από την Ιατρική Ακριβείας να είναι προσβάσιμα σε όλους τους πολίτες μέσω του Δημόσιου Συστήματος Υγείας. Για την επιτυχία της προσπάθειας αυτής εκτός από την συστράτευση όλων των διαθέσιμων δυνάμεων απαιτείται η στενή συνεργασία του Τομέα Έρευνας και Καινοτομίας του ΥΠΠΕΘ με το Υπουργείο Υγείας, με το οποίο συνδιαμορφώνουμε τις δράσεις στον τομέα της Ιατρικής Ακριβείας. Η παρουσία των καταξιωμένων επιστημόνων που στελεχώνουν το δίκτυο και η δική σας παρουσία εδώ σήμερα ενθαρρύνει και δίνει δύναμη γι’ αυτό το εγχείρημα και αποτελεί εγγύηση για την επιτυχία του».