Back to top

Χωρίς περικοπές στις συντάξεις το σχέδιο του Προϋπολογισμού:"Λογαριάζουν όμως χωρίς τον ξενοδόχο"

28/09/2018 - 23:37

Η πρόθεση της κυβέρνησης είναι στις 15 Οκτωβρίου να καταθέσει ένα σχέδιο προϋπολογισμού που δεν θα περιλαμβάνει την περικοπή των συντάξεων και τα αντίμετρα, αλλά θα περιλαμβάνονται τα μέτρα που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός από τη Θεσσαλονίκη, ξεκαθάρισε ανώτατη κυβερνητική πηγή, μιλώντας σε δημοσιογράφους στη Νέα Υόρκη, όπως μεταδίδει και το ΑΠΕ.

Σε ότι αφορά το προσχέδιο του προϋπολογισμού εξήγησε ότι θα καταγράφει αυτή την πρόθεση της ελληνικής πλευράς και την εκτίμηση της για τη δημιουργία του δημοσιονομικού χώρου που επιτρέπει την υλοποίηση των μέτρων που εξαγγέλθηκαν από τη Θεσσαλονίκη, πάντα μέσα στο πλαίσιο της υποχρέωσης για επίτευξη του στόχου του 3,5%.

Ωστόσο είναι σαφές από τα λεγόμενα του ότι οι εταίροι δεν έχουν δώσει το πράσινο φως για αυτό, οπότε κανείς δεν μπορεί να προεξοφλήσει τις αντιδράσεις τους, με ό,τι αυτό συνεπάγεται και για την αντίδραση των αγορών.

Ενδεικτικό ότι ο ίδιος αξιωματούχος αν και επισήμανε ότι «υπάρχει σημαντική σύγκλιση το τελευταίο διάστημα ανάμεσα στις ελληνικές αρχές και την Κομισιόν» σε ό,τι αφορά την ύπαρξη δημοσιονομικού περιθωρίου για μέτρα στήριξης της κοινωνίας και της ανάπτυξης, έσπευσε ωστόσο να ξεκαθαρίσει ότι ακόμη οι διαπραγματεύσεις είναι μπροστά και μέχρι το δεύτερο δεκαήμερο του Νοεμβρίου τα ζητήματα αυτά παραμένουν ανοιχτά.

«Για μένα το κρίσιμο δεν είναι το σχέδιο του προϋπολογισμού, αλλά η διεργασία που θα γίνει στην Κομισιόν, οι απαντήσεις που θα λάβουμε, η οριστική μας απόφαση που θα αφορά την κατάθεση του κανονικού σχεδίου του προϋπολογισμού περί το δεύτερο δεκαήμερο του Νοεμβρίου», τόνισε χαρακτηριστικά η ίδια πηγή.

Κι αν αυτό δείχνει διάθεση συνεννόησης και πρόθεση αποφυγής εντάσεων, που θα αναστατώσουν και τις αγορές, η επισήμανση του ίδιου ότι η Κομισιόν θα κάνει τις παρατηρήσεις της, αλλά σε κάθε περίπτωση «η ελληνική κυβέρνηση είναι αυτή που αποφασίζει» μάλλον δυναμιτίζει το κλίμα, κάτι εντελώς αχρείαστο, με τις αγορές να «κάθονται σε αναμμένα κάρβουνα» λόγω Ιταλίας, ενώ παρακολουθούν με φόβο τον εξελισσόμενο εμπορικό πόλεμο ΗΠΑ-Κίνας, τις εξελίξεις στις αναδυόμενες αγορές, την αύξηση των τιμών του πετρελαίου, κτλ.

Η ελληνική κυβέρνηση δείχνει να μην έχει συνειδητοποιήσει, τουλάχιστον στο βαθμό που θα έπρεπε την επισήμανση ελλήνων και ξένων αξιωματούχων ότι τώρα ο πιο δύσκολος και συνάμα επικίνδυνος κριτής είναι οι αγορές. Και εκεί δεν χωράνε πολιτικές διαπραγματεύσεις και παζάρια λόγω εσωτερικών εκλογών ή ευρωεκλογών ή προσφυγικού, ούτε αλισβερίσια· οι αντιδράσεις τους είναι άμεσες και συνήθως βίαιες.

Το παράδειγμα της Ιταλίας είναι χαρακτηριστικό. Πριν ακόμη τοποθετηθεί επισήμως η Κομισιόν για το προσχέδιο προϋπολογισμού που κατέθεσε, δέχθηκε σφυροκόπημα από τις αγορές που προεξόφλησαν ότι θα οδηγηθεί σε σύγκρουση με την Ευρώπη, αφού δεν ακολουθεί τους κανόνες που έχουν τεθεί.

Επιπλέον παράγοντας που η κυβέρνηση δεν φαίνεται να σταθμίζει σωστά είναι η ανάμειξη του ΔΝΤ στη μεταμνημονιακή εποπτεία, που έχει καταστήσει σαφές ότι απορρίπτει τη μη τήρηση συμφωνηθέντων μέτρων, όπως η περικοπή των συντάξεων και του αφορολογήτου.

Κατάθεση στην Κομισιόν χωρίς περικοπές στις συντάξεις

Ειδικότερα, η ανώτατη κυβερνητική πηγή εξήγησε ότι η Ελλάδα θα καταθέσει στις 15 Οκτωβρίου τον προϋπολογισμό στην Κομισιόν, όπως ισχύει για όλες τις χώρες της Ευρωζώνης στο πλαίσιο του «ευρωπαϊκού εξαμήνου».

Ακολούθως η Κομισιόν για όλες τις χώρες θα κάνει παρατηρήσεις, σκέψεις, διορθώσεις, τις οποίες θα στείλει πίσω σε ένα εύλογο διάστημα και ανάλογα με τις παρατηρήσεις «η ελληνική κυβέρνηση είναι αυτή που αποφασίζει την κατάθεση του σχεδίου του προϋπολογισμού μέχρι τις 20 Νοέμβρη».

Η ίδια πηγή ξεκαθάρισε ότι «η πρόθεση της κυβέρνησης είναι στις 15 Οκτωβρίου να καταθέσει ένα σχέδιο προϋπολογισμού που δεν θα περιλαμβάνει την περικοπή των συντάξεων και τα αντίμετρα, αλλά θα περιλαμβάνονται τα μέτρα» που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός στη Θεσσαλονίκη, «στον δημοσιονομικό χώρο που έχει διαμορφωθεί, γιατί υπάρχει σημαντική σύγκλιση το τελευταίο διάστημα ανάμεσα στις ελληνικές αρχές και την Κομισιόν».

Πρόσθεσε ότι «όσον αφορά στο προσχέδιο του προϋπολογισμού θα καταγράφει αυτή την πρόθεση της ελληνικής πλευράς και την εκτίμηση μας για τη δημιουργία του δημοσιονομικού χώρου σε ό,τι αφορά την υλοποίηση των μέτρων» που εξαγγέλθηκαν στη ΔΕΘ, «πάντα μέσα στο πλαίσιο της υποχρέωσης να πιάσουμε τον στόχο του 3,5%.».

«Για μένα το κρίσιμο δεν είναι το σχέδιο του προϋπολογισμού αλλά η διεργασία που θα γίνει στην Κομισιόν, οι απαντήσεις που θα λάβουμε, η οριστική μας απόφαση που θα αφορά την κατάθεση του κανονικού σχεδίου του προϋπολογισμού περί το δεύτερο δεκαήμερο του Νοεμβρίου» κατέληξε.