Back to top

H σύγχρονη Ελληνίδα Μαντάμ Κιουρί της Τεχνολογίας

15/02/2019 - 19:32

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Δύο ελληνικής καταγωγής επιστήμονες, η κ. Χαρίκλεια -Λίλη- Δεληγιάννη (Hariklia -Lili- Deligianni) και ο κ. Γιάννης Τσιβίδης (Yannis Tsividis) εκλέχθηκαν μέλη της Εθνικής Ακαδημίας Μηχανικής των ΗΠΑ (National Academy of Engineering, NAE).

Η εκλογή στην αμερικανική National Academy of Engineering αποτελεί μία από τις υψηλότερες διακρίσεις που μπορεί να λάβει ένας μηχανικός στην σταδιοδρομία του. Η NAE απαριθμεί 2.297 μέλη από τις ΗΠΑ και 272 μέλη από το εξωτερικό.

Η επίσημη τελετή υποδοχής των νέων μελών -86 από τις ΗΠΑ και 18 διεθνείς- θα πραγματοποιηθεί στην ετήσια συνεδρίαση της NAE, στις 6 Οκτωβρίου 2019 στην Ουάσιγκτον.

 

Χαρίκλεια -Λίλη- Δεληγιάννη

Η κ. Χαρίκλεια -Λίλη- Δεληγιάννη πρόσφατα τιμήθηκε με το «E. V. Murphree Award» στη Βιομηχανική Χημεία και Χημική Μηχανική.

Η εκλογή της στη ΝΑΕ είναι για τη συνεισφορά της «στις ηλεκτροχημικές διεργασίες που χρησιμοποιούνται από μεγάλους κατασκευαστές μικροηλεκτρονικών τσιπ διεθνώς».

Η κ. Δελήγιαννη χαρακτηρίζεται «σύγχρονη Ελληνίδα Μαντάμ Κιουρί της Τεχνολογίας» που κάνει περήφανους τους Ελληνες απανταχού με τα επιτεύγματα και τις διακρίσεις της.

Με πτυχίο Χημικού Μηχανικού από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και με μεταπτυχιακό και διδακτορικό τίτλο στον ίδιο τομέα από το Πανεπιστήμιο του Ιλινόις, πενήντα οκτώ μελέτες και 191 πατέντες στο ενεργητικό της, αποτελεί λαμπρό παράδειγμα πως μια γυναίκα έχει την οξύνοια, την ικανότητα και τις δεξιότητες να διαπρέψει και να αναγνωριστεί διεθνώς.

 

Γιάννης Τσιβίδης

Ο κ. Γιάννης Τσιβίδης είναι πολυβραβευμένος καθηγητής στο πανεπιστήμιο Columbia της Νέας Υόρκης (Edwin Howard Armstrong Professor of Electrical Engineering). Τιμάται με την εκλογή στη NAΕ για τις συνεισφορές του στην τεχνολογία ολοκληρωμένων κυκλωμάτων αναλογικού και μικτού σήματος καθώς και την προσφορά του στην εκπαίδευση μηχανικών.

Απέκτησε το δίπλωμα Bachelor of Science το 1972 από το Πανεπιστήμιο της Minnesota, Minneapolis, και τα διπλώματα Master of Science και Ph.D. in Electrical Engineering, αμφότερα από το University of California, Berkeley, το 1973 και 1976.

Εχει εργαστεί στη Motorola Semiconductor and AT&T Bell Laboratories, και έχει διδάξει με διακρίσεις στα πανεπιστήμια: University of California, Berkeley, Massachusetts Institute of Technology, Cambridge, και Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Εχει διατελέσει μέλος της επιτροπής Advisory Committee on Science and Technology for Development του ΟΗΕ.

 

ΠΗΓΗ: ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΞ ekirikas.com / 15.02.2019

ΦΩΤΟ:  Η βραβευμένη χημικός μηχανικός Λίλη Δελήγιαννη σε παλαιότερο στιγμιότυπο. (ευγενική παραχώρηση της ίδιας στον «Ε.Κ.»).