Οι Σκοπιανοί δεν είναι Μακεδόνες τελεία και παύλα και αν οποιαδήποτε ονομασία δοθεί περιέχει το όνομα Μακεδονία και η Ελλάδα το δεχθεί τότε θα είναι μεγάλη προδοσία.
Ιστορικά είναι αποδεδειγμένο ότι δεν υπάρχει καμία σχέση των σλάβων με το χώρο και τον πολιτισμό της Μακεδονίας και αυτή η εμμονή σε ένα όνομα που ούτε τους ανήκει, και ούτε σχέση έχει ακόμα και με την αρχαία Δαρδανία στο χώρο της οποίας τα Σκόπια ήταν μια εκ των τριών βασικών πόλεων, είναι τουλάχιστον ύποπτη.
(Για την ιστορική αλήθεια βλ. Στράβων Βιβλ. 7 κεφ. 5 : « Δρίλων ποταμός ανάπλουν έχων προς έω μέχρι της Δαρδανικής, η συνάπτει τοις Μακεδονικοίς έθνεσι και τοις Παιονικοίς προς μεσημβρίαν», όπου διακρίνονται και πάλι οι Δαρδάνιοι από τα «Μακεδονικά έθνη». Ο Κλαύδιος Πτολεμαίος στη Γεωγραφία του (βιβλ.3 κ.9) την προσδιορίζει δε την περιοχή ως εξής: «Κατέχουσι δε της επαρχίας… τα προς τη Μακεδονία Δάρδανοι» « της Δαρδανίας δ΄ πόλεις : Ναϊσσός, Αρριβάντιον, Ουλπιανόν, Σκούποι (τα σημερ. Σκόπια)». Επίσης ο Αππιανός στο βιβλ.5, κεφ. 8 είναι ξεκάθαρος: «τους δ΄ επί Δαρδανέας, έτερον Ιλλυριών γένος, αεί Μακεδονίαν επιτρέχοντας». Το ίδιο και ο Κωνσταντίνος ο Πορφυρογέννητος (10ος αι. μ. Χ) στο «περί θεμάτων» έργο του. (P.G. τ.113 στ.145) 8. , όπως και ο Ι. Ζωναράς στην επιτομή της ιστορίας (τ. 2 σ.294.).
Αφού λοιπόν, έτσι έχουν τα πράγματα, ποιός λόγος υφίσταται να γίνει και μάλιστα υπό την αιγίδα του διεθνή παράγοντα η ονοματοθεσία του κρατιδίου αυτού με το όνομα Μακεδονία; Απολύτως κανένας. Και αν πρέπει τα Σκόπια να ενταχτούν στο Νάτο , τότε ο διεθνής παράγων ας βρει τον τρόπο , άλλωστε γνωρίζουν αυτοί, έχουν μεγάλη εμπειρία σ’ αυτά και ας πείσουν τους γείτονες, ότι είναι γηγενείς Δάρδανοι και ας δώσουν στο κράτος τους το μόνο συμβατό όνομα, το όνομα Δαρδανία. Και ωραίο όνομα είναι και δεν ενοχλεί και κανέναν.
Κατά τούτο λοιπόν, από τη μεριά των Ελλήνων, κάθε παραχώρηση, με όποια «erga omnes “ σύνθετη ονομασία με τη λέξη Μακεδονία, είναι ελληνική πολιτική αυτοκτονία γιατί έτσι αθώα,πέρα απο το σφετερισμό καθαρώς ελληνικής περιουσίας, αν δοθεί το όνομα Μακεδονία με γεωγραφικό προσδιορισμό, ανοίγεται πλέον ο δρόμος για τη συνάντηση της άλλης ,της μιας και μοναδικής Μακεδονίας της ημετέρας , της ελληνικής. Ας μην ξεχνούν δε όσοι χειρίζονται τα πολιτικά πράγματα στη χώρα ότι τα κράτη, διεκδικούν συμφέροντα εις το διηνεκές.
Β.Παπαδόπουλος νομικός