Με νέο έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων η ΕΜΥ προειδοποιεί για την κακοκαιρία που χτυπάει ήδη τη χώρα. Επίσης, ο μεσογειακός κυκλώνας θα χτυπήσει από το βράδυ της Παρασκευής την Πελοπόννησο και την Κρήτη.
Πιο αναλυτικά ο καιρός, σήμερα Πέμπτη (27-09-2018):
Α. Οι θυελλώδεις βορειοανατολικοί άνεμοι έντασης 7-9 μποφόρ που πνέουν στο βόρειο Ιόνιο, τα ανατολικά ηπειρωτικά και σε επίπεδο θύελλας (10 μποφόρ) τοπικά στο Αιγαίο και το νότιο Ιόνιο σταδιακά μέχρι το βράδυ θα σημειώσουν μικρή εξασθένηση από βορρά προς νότο.
Όμως, στα νότια πελάγη (νότιο Ιόνιο, θάλασσα Κυθήρων) θα διατηρηθεί η έντασή του 9 με 10 μποφόρ.
Β. Από το απόγευμα οι βροχές που σημειώνονται στα νότια θα ενταθούν και θα εκδηλωθούν σποραδικές καταιγίδες στην ανατολική και νότια πελοπόννησο, το νότιο Ιόνιο και την Κρήτη, όπου τη νύχτα θα είναι κατά τόπους ισχυρές.
2. Την Παρασκευή (28-09-2018) – Καικοκαιρία με βροχές και καταιγίδες
Α. Βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές προβλέπονται στο νότιο Ιόνιο, την Πελοπόννησο (κυρίως την ανατολική και τη νότια) και την Κρήτη. Βαθμιαία τα φαινόμενα επεκταθούν στις Κυκλάδες και προς το μεσημέρι στην ανατολική Στερεά (συμπεριλαμβανομένης της Αττικής) και την Εύβοια.
Β. Οι άνεμοι θα πνέουν από ανατολικές διευθύνσεις, εντάσεως στο Αιγαίο, 6-7 και το πρωί τοπικά 8 μποφόρ και στο Ιόνιο, 8 με 9 και το πρωί τοπικά 10. Βαθμιαία μέχρι το βράδυ θα εξασθενήσουν και θα πνέουν με ένταση στο Ιόνιο 6 – 7 και στο Αιγαίο 5 – 6 μποφόρ.
3. Το Σάββατο (29-09-2018) θα συνεχιστούν τα έντονα καιρικά φαινόμενα
Κύρια χαρακτηριστικά του καιρού το Σάββατο θα είναι:
Α. Οι κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες στο νότιο Ιόνιο, την Πελοπόννησο, την Στερεά, την Εύβοια και την ανατολική και νότια νησιωτική χώρα.
Β.Η σταδιακή επικράτηση νοτίων ανέμων που στο νότιο Ιόνιο θα φτάσουν τα 8 με 9 μποφόρ.
4. Την Κυριακή (30-09-2018) τα έντονα φαινόμενα με ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα επηρεάσουν την κεντρική και νότια Ελλάδα. Οι άνεμοι νότιοι, πολύ θυελλώδεις και πιθανώς σε επίπεδο θύελλας (9 έως 10 μποφόρ) θα πνέουν στα νότια πελάγη.
Όλη η κίνηση του μεσογειακού κυκλώνα
Η κίνηση του μεσογειακού κυκλώνα, σύμφωνα με τη μετεωρολογική υπηρεσία meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ), αναμένεται να ακολουθήσει ανατολική πορεία, επηρεάζοντας με ισχυρές βροχές και πολύ θυελλώδεις ανέμους μεγάλο τμήμα της Πελοποννήσου και της Κρήτης το πρωινό του Σαββάτου. Στη συνέχεια, εκτιμάται ότι θα πλήξει την Αττική, την Εύβοια και τις Κυκλάδες και, μέχρι το πρωί της Κυριακής, τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και πιθανώς τα Δωδεκάνησα.
Λόγω της χαμηλής προγνωσιμότητας της πορείας του μεσογειακού κυκλώνα «Ξενοφών», το meteo-ΕΑΑ θα εκδώσει νεότερες ανακοινώσεις με επικαιροποιημένα στοιχεία.
Στο μεταξύ, συνεχίζεται η κακοκαιρία «Ξενοφών» με κύριο χαρακτηριστικό τους θυελλώδεις ανέμους και τις χαμηλές για την εποχή θερμοκρασίες. Βροχές και καταιγίδες αναμένονται το βράδυ της Πέμπτης και το πρωί της Παρασκευής κυρίως στην Ανατολική Στερεά, στην Πελοπόννησο, στις Κυκλάδες και στην Κρήτη.
Τι είναι ο μεσογειακός κυκλώνας (Medicane)
Πρόσφατες μελέτες έχουν δείξει ότι οι πιο έντονοι Μεσογειακοί κυκλώνες έχουν μια συχνότητα δημιουργίας περίπου των 100 κυκλώνων ανά χρόνο. Οι περισσότεροι από αυτούς αναπτύσσονται το φθινόπωρο και τον χειμώνα.
Ανεξαρτήτως από το πού δημιουργήθηκαν, οι περιοχές όπου θα μπορέσουν να αναπτυχθούν αυτοί οι έντονοι κυκλώνες βρίσκονται κατά κύριο λόγο πάνω από τη θάλασσα. Είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρον ότι δυνατοί κυκλώνες μπορούν να εμφανιστούν πάνω από το Αιγαίο και το Ιόνιο πέλαγος!
Στη δυτική Μεσόγειο κάτι αντίστοιχο είχε συμβεί το 2011 στα «Χρυσά Νησιά» της Γαλλίας, όπως αναφέρει το Γαλλικό Παρατηρητήριο Aνεμοστρόβιλων και Έντονων καταιγίδων «Keraunos».
Οι συνέπειες από την επέλαση του «μίνι κυκλώνα» πάνω από τη Μεσόγειο παραμένουν αβέβαιες, ωστόσο, όπως επισημαίνει το γαλλικό παρατηρητήριο μερικές φορές μπορεί να αποβούν ιδιαίτερα καταστροφικές.
Γαλλική εφημερίδα «Var Matin»
Aπό την αρχή της εβδομάδας, οι μετεωρολόγοι παρακολουθούν τον σχηματισμό στη Μεσόγειο ενός υποτροπικού κυκλώνα, γνωστού ως «medicane».
«Αυτό το κλιματικό φαινόμενο είναι σε εξέλιξη από την Τρίτη στην κεντρική Μεσόγειο, ανάμεσα στη Λιβύη και την Ιταλία, γράφει η γαλλική εφημερίδα.
Καθώς περνούν οι ώρες, κατευθύνεται προς τη Μαύρη Θάλασσα.Οι συνέπειές του για τον πληθυσμό, από πλευράς ανέμου και βροχής, παραμένουν αβέβαιες», όπως αναφέρει η εφημερίδα «Var Matin».Είναι αυτό το ίδιο φαινόμενο που ήταν η αιτία των καταρρακτώδεις βροχοπτώσεις που έπληξε την Τυνησία το περασμένο Σαββατοκύριακο.
Ο υποτροπικός κυκλώνας που σχηματίζεται μέχρι στιγμής μεταξύ Ελλάδας και Σικελίας έχει εντοπιστεί από το Γαλλικό Παρατηρητήριο για ανεμοστρόβιλους και έντονες καταιγίδες (Keraunos). Θα μπορούσε να πλήξει εκτός από τη χώρα μας τη Λιβύη καθώς και την Τουρκία το Σαββατοκύριακο. Οι συνέπειές του είναι προς το παρόν απρόβλεπτες αν και το γαλλικό παρατηρητήριο «Keraunos» κάνει λόγο «σενάρια τα οποία μερικές φορές μπορεί να είναι ιδιαίτερα καταστροφικά».
Un potentiel #medicane bien mieux structuré et puissant que celui de la semaine dernière pourrait se développer en mer méditerranée ces prochaines heures entre l'#Italie et la #Grèce avec un risque de frapper la Grèce ce Week-End.
NOUVELLES CARTES ➡️ https://t.co/KP44TNID94 pic.twitter.com/sMTWSo33FU— Meteociel (@meteociel) 26 Σεπτεμβρίου 2018
Το φαινόμενο «medicane» από τις λέξεις «Méditerranée» (Μεσόγειος) και «hurricaine» καταιγίδα, δημιουργείται από το «κενό» που σχηματίζεται όταν ο ψυχρός πολικός αέρας συναντά ζεστό αέρα της Μεσογείου», όπως εξηγεί ο Πατρίκ Νότερμαν,μετεωρολόγος στο Météo-France Sud-Est.
«Η θερμοκρασία της θάλασσας αυξάνεται όλο το καλοκαίρι και παραμένει υψηλή το φθινόπωρο, ένα φαινόμενο που ενισχύεται με την υπερθέρμανση του πλανήτη. Έτσι δημιουργείται το κατάλληλο έδαφος για να μετατραπούν σε μίνι-κυκλώνες», προσθέτει.
Το Νοέμβριο του 2011 είχε συμβεί κάτι αντίστοιχο στη δυτική Μεσόγειο, στα νησιά Hyères- γνωστά και ως «Χρυσά Νησιά». Πρόκειται για σύμπλεγμα τριών νησιών ανατολικά της Τουλόν στη Γαλλία. Τότε, σ΄ένα από αυτά, το Porquerolles, η ταχύτητα των ανέμων είχε ξεπεράσει 154 χιλιόμετρα την ώρα.
Γερμανική εφημερίδα «Frankfurter Rundshau»
Οι έντονες καταιγίδες στο Αιγαίο παραλύουν τις ακτοπλοικές συγκοινωνίες, γράφει η γερμανική εφημερίδα.
Image satellite prévue issue du modèle ARPEGE run 12H.#Soleil en France. #Orage samedi AP sur les Pyrénées.
Formation du #medicane (mini #cyclone) dans le golfe de Sirte et atterrissage sur le Péloponnèse samedi. https://t.co/OppyQMD2sp pic.twitter.com/RA02cqjVKf— meteophile (@meteophile) 25 Σεπτεμβρίου 2018
«Οι τουρίστες στην Ελλάδα που είχαν συνηθίσει την καλοκαιρία μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου, βρίσκονται τώρα αντιμέτωποι με σφοδρή καταιγίδα», προσθέτει.
Μετεωρολογική Υπηρεσία στη Γερμανία
Στη Μεσόγειο, πιο συγκεκριμένα το Ιόνιο Πέλαγος μεταξύ Ιταλίας και Ελλάδας, θα μπορούσε να σχηματιστεί το καιρικό φαινόμενο «Medicane». Είναι παρόμοιο μ΄έναν τροπικό κυκλώνα, όπως ένας τυφώνας.
«Ολόκληρη η διαδικασία ξεκινά από ένα σύστημα χαμηλής πίεσης σε όλη την Ανατολική Ευρώπη, το οποίο εξελίσσεται ξαφνικά σε υψηλό», γράφει στην ιστοσελίδα της η γερμανική μετεωρολογική υπηρεσία.