Back to top

Financial Times: «Λύνει το Σκοπιανό και γίνεται ο Μπίσμαρκ των Βαλκανίων»!

01/02/2018 - 17:36

Σε εκτενές άρθρο για το Σκοπιανό, οι Financial Times αναφέρουν πως ίσως το 2018 να είναι η χρονιά που οι κάτοικοι των Σκοπίων θα... μάθουν πώς θα λέγεται η χώρα τους. Πολλές οι αναφορές και στα... εντός των ελληνικών συνόρων εμπόδια.

O Αλέξης Τσίπρας είναι αντιμέτωπος με μεγάλη λαϊκή και πολιτική αντίσταση για οποιαδήποτε χρήση του όρου «Μακεδονία» στο ζήτημα του ονοματολογικού των Σκοπίων. Αυτό αναφέρουν οι Financial Times, σε άρθρο τους για το Σκοπιανό. Στο οποίο κάνουν λόγο για «παρτίδα πόκερ» του Ελληνα πρωθυπουργού, με άγνωστο το αποτέλεσμα που θα έρθει.

Σκοπιανό
Φωτογραφία από ft.com

«Μετά από 20 χρόνια στα… πρόθυρα της κόλασης, το 2018 μπορεί να είναι η χρονιά που οι κάτοικοι της Μακεδονίας θα μάθουν πώς θα ονομάζεται η χώρα τους«, τονίζει ο αρθρογράφος Mehreen Khan. Κι εδώ θα πρέπει να σημειωθεί πως με το… καλημέρα, αναφέρει τα Σκόπια ως «Μακεδονία».

Ένα ακόμη παράδειγμα που αποδεικνύει πόσο περίπολοκο και δυσεπίλυτο ζήτημα είναι το Σκοπιανό.

Και συνεχίζει: «Η διαμάχη χρονολογείται από το 1991. Τότε που η διάλυση της πρώην Γιουγκοσλαβίας οδήγησε στην δημιουργία της Δημοκρατίας της Μακεδονίας. Η Ελλάδα πάντα αντιτίθετο στο όνομα της μικρής γειτονικής της χώρας στο Βορρά. Υποστηρίζοντας πως ήταν συνδεδεμένη με μια εδαφική απειλή σχετικά με την ελληνική περιοχή της Μακεδονίας.

Με ένα προσωρινό συμβιβασμό, η Μακεδονία πήρε το όνομα πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας (σ.σ. FYROM) από το 1995«.

Στη συνέχεια το άρθρο των Financial Times για το Σκοπιανό κάνει μια ιστορική αναδρομή στη διαμάχη μεταξύ των δύο χωρών. Φτάνοντας μέχρι και το σήμερα, ο αρθρογράφος τονίζει πως το 60% των Ελλήνων αντιτίθεται στη σύνθετη ονομασία. Αναφέρει, μάλιστα, πως χιλιάδες πολίτες συμμετείχαν στο συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης. Κι όλα αυτά ενώ… πυρετώδεις είναι οι προετοιμασίες και για το μεγάλο συλλαλητήριο στην Αθήνα την Κυριακή, 04.02.2018.

Λεπτές ισορροπίες για το Σκοπιανό

Οι Financial Times αναφέρονται παράλληλα και στις πολύπλευρες εσωτερικές διαμάχες που έχει προκαλέσει το Σκοπιανό. Χαρακτηριστικά ο αρθρογράφος υπογραμμίζει πως ο Ελληνας πρωθυπουργός δέχεται πυρά από την αξιωματική αντιπολίτευση. Ταυτόχρονα σημειώνει πως καλείται να διαχειριστεί και την συνύπαρξη με τους «υπερεθνικιστές», όπως τους περιγράφει, κυβερνητικούς εταίρους ΑΝΕΛ. Οι οποίοι έχουν θέσει το Σκοπιανό στην καρδιά της πολιτικής τους ατζέντας, απειλώντας την κυβερνητική συνοχή.

Την ίδια ώρα, όπως τονίζεται, η Εκκλησία, που αρχικά φαινόταν πως υποστήριζε τον κ. Τσίπρα, πλέον εναντιώνεται σε έναν συμβιβασμό. Πρόκειται για ένα «δυσνόητο χάος», επισημαίνει ο αρθρογράφος, που αμέσως μετά διερωτάται: «Τι έχει να κερδίσει ο Αλέξης Τσίπρας;».

«Ακόμη και το να αγγίξει το θέμα, είναι μια υψηλού ρίσκου στρατηγική, σε μια χρονιά που θα έπρεπε να πανηγυρίζει την έξοδο της χώρας από τα προγράμματα διάσωσης που κράτησαν οκτώ χρόνια. Κι όμως ενδεχόμενη επιβράβευση σε διπλωματικό επίπεδο, είναι δελεαστική», υποστηρίζει το άρθρο. Που στη συνέχεια εξηγεί το δίλημμα μπροστά στο οποίο βρίσκεται ο Ελληνας πρωθυπουργός:

«Υπό την πίεση της Ουάσιγκτον – που επιθυμεί την πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ ακόμα και φέτος – και της ΕΕ που εξετάζει το θέμα του χρέους, ένας συμβιβασμός υπό τον Τσίπρα, θα μπορούσε να τον αναγάγει σε έναν Μπίσμαρκ των Βαλκανίων«.

Κλείνοντας, το άρθρο καταλήγει: «Για τους βαθιά θιγμένους Ελληνες, οι οποίοι τελούν υπό την εξουσία των εξωτερικών πιστωτών για σχεδόν μια δεκαετία, μπορεί να αποδειχθεί η σταγόνα που θα ξεχειλίσει το ποτήρι«.