Το φεγγάρι του «λουλουδιού» ονομάστηκε έτσι από τους ιθαγενείς της Αμερικής στις βόρειες και ανατολικές ΗΠΑ, σύμφωνα με τη NASA. Παρατήρησαν άφθονα λουλούδια κατά τη διάρκεια αυτής της ανοιξιάτικης πανσελήνου, η οποία και ενέπνευσε το όνομα «φεγγάρι του λουλουδιού».
Το βράδυ της Παρασκευής (05/05) θα λάβουν χώρα ταυτόχρονα δύο εντυπωσιακά αστρονομικά φαινόμενα που θα είναι ορατά και από την Ελλάδα.
Πρόκειται για την πανσέληνο Μαΐου 2023 (γνωστή ως και το «Φεγγάρι των Λουλουδιών») και τη μερική έκλειψη Σελήνης.
Ο συνδυασμός αυτών των δύο θα δώσει μια άλλη απόχρωση στο φεγγάρι και όποιος διαθέτει μικροσκόπιο θα έχει τη δυνατότητα να το παρακολουθήσει, αν βέβαια το επιτρέπει και ο καιρός.
Ειδικότερα, η κορύφωση της φωτεινότητας της πανσελήνου θα πραγματοποιηθεί γύρω στις 8:30 μ.μ. Αυτό είναι κάτι το σπάνιο και πρόκειται για μια ευτυχή σύμπτωση, αφού αυτή είναι περίπου η ώρα που θα ανατείλει το φεγγάρι, κατά την οποία πάντα φαίνεται μεγαλύτερο και πιο έντονο στο χρώμα.
Τι είναι η μερική έκλειψη σελήνης
Τότε το φεγγάρι χάνει μέρος της φωτεινότητάς του και γίνεται πιο σκουρόχρωμο εμφανίζοντας κοκκινωπές αποχρώσεις.
Η σεληνιακή έκλειψη στην χώρα μας θα ξεκινήσει στις 08:30 μ.μ.- μαζί με το αποκορύφωμα της Πανσελήνου - και θα είναι ορατή μέχρι τις 10:31 μ.μ., κάτι που σημαίνει ότι θα έχετε ένα λόγο παραπάνω για να ρίξετε μια ματιά στο νυχτερινό ουρανό.
Ολική έκλειψη σελήνης
Ωστόσο, κατά τις ολικές σεληνιακές εκλείψεις, ο Ήλιος δεν φωτίζει τη Σελήνη, προκαλώντας επίσης συχνά την αλλαγή χρώματος της σεληνιακής επιφάνειας.
«Για μια ολική έκλειψη Σελήνης, η ολότητα διαρκεί ώρες. Κατά τη διάρκεια αυτών των εκλείψεων, ο Ήλιος δεν φωτίζει τη Σελήνη, αλλά αντίθετα το φως από τον Ήλιο περνά μέσα από την ατμόσφαιρα της Γης και φτάνει στη Σεληνιακή επιφάνεια», λέει ο καθηγητής Don Pollacco στη Daily Mail.
«Στη συνέχεια αντανακλάται σε εμάς. Έτσι, αντί να εξαφανιστεί η Σελήνη, χάνει τη φωτεινότητά της και συχνά γίνεται σκούρο κόκκινο δίνοντας ένα εντυπωσιακό θέαμα.
Γιατί ονομάζεται «φεγγάρι των λουλουδιών»
Η ονομασία «Φεγγάρι του Λουλουδιού» δόθηκε στο φεγγάρι του Μαΐου από τη φυλή ιθαγενών της Αμερικής Algonquin, λόγω της μεγάλης άνθισης των λουλουδιών που επικρατεί αυτή την περίοδο.
Στην Ευρώπη, η πανσέληνος του Μαΐου είχε ιστορικά ονομαστεί ως «Φεγγάρι του γάλακτος», καθώς αυτός ήταν ο μήνας που οι αγελάδες μετακινούνταν στα θερινά τους βοσκοτόπια κατά το μεσαίωνα.