Back to top

Έτσι μας δούλευε "ψιλό γαζί" ο Ερντογάν -Τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα , του Σουλτάνου να μην τα ξεχνάμε.

03/12/2017 - 11:05

Όλοι θέλουμε μια ειρηνική συνύπαρξη με την γειτονική χώρα, όμως όχι στο όνομα αυτής να παραδίδουμε λίγο λίγο την εθνική μας υπόσταση και κληρονομιά.

Η Τουρκία ξέρει καλά την αχίλλειο πτέρνα μας και διεκδικεί την κατάλληλη στιγμή που μας βρίσκει στην ανάγκη. Η διπλωματία κάνει θαύματα σίγουρα αλλά όταν έχεις έναν τέτοιο αντίπαλο σίγουρα πρέπει να είσαι έτοιμος για όλα.
Θα δούμε λοιπόν παρακάτω ένα απλό παράδειγμα. Πως ένα από τα πολλά θέματα που αφορούν την Ελλάδα ο Ερντογάν το μετέτρεψε σε μοχλό πίεσης.
Και δεν είναι άλλο από την Θεολογική Σχολή της Χάλκης στα Πριγκηπονήσια.

Το 2004, ο Τ. Ερντογάν, ως πρωθυπουργός, επισκέπτεται την Αθήνα, λίγες ημέρες μετά το δημοψήφισμα στην Κύπρο, για το Σχέδιο Ανάν.
Η Αθήνα και η κυβέρνηση Καραμανλή τον υποδέχεται και δίνει το πράσινο φως για την πρώτη «ιδιωτική» περιοδεία στη Θράκη.
Στις 7 Μαΐου 2004, ο κ. Ερντογάν ερωτάται στο Μέγαρο Μαξίμου για τη Χάλκη και απαντά: «Η επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης είναι ένα θέμα που μπορεί να επιλυθεί τάχιστα, υπάρχει η πολιτική βούληση της Τουρκίας και βρίσκεται στην ημερήσια διάταξη». Όμως ο φάκελος Χάλκη ήταν έτοιμος να προχωρήσει και σε μια νύκτα ο Ερντογάν τα διέλυσε όλα . Γιατί; Διότι στο χέρι με χέρι παράδοση του φακκέλου ο Σουλτάνος ήθελε και άλλα αναταλλάγματα την τελευταία στιγμή.
– Μεσολαβεί η επίσκεψη Ομπάμα στην Κωσταντινούπολη 7 Απριλίου 2009 και, εκτός των άλλων θεμάτων, ο ίδιος θέτει το ζήτημα της Χάλκης στον Ερντογάν, αλλά στη συνάντηση με τον πατριάρχη Βαρθολομαίο, δυστυχώς, ο Εμάνιουελ Ραχμ, προσωπάρχης του Λευκού Οίκου, σπεύδει να θέσει υπό καθεστώς αμοιβαιότητας το θέμα της Χάλκης. Ζητά από τον Οικουμενικό Πατριάρχη κινήσεις της Αθήνας στη… Θράκη. Ήταν φανερά επηρεασμένος από την Άγκυρα με την οποία τότε είχε κάνει συγκεκριμμένες συμφωνίες για να βοηθηθεί η Τουρκία στην διευκόλυνση δράσεων στην Θράκη. Πάντα άλλωστε το μεγάλο θέμα της Τουρκίας είναι η Θράκη και παρουσία της εκεί. Διακαής πόθος

– Στις 14 Μαΐου 2010, πραγματοποιείται συνάντηση Γ. Παπανδρέου και Τ. Ερντογαν στην Αθήνα, όπου απλώς επιβεβαιώνονται τα αδιέξοδα και η μεγάλη απόσταση που χωρίζει τις δύο πλευρές. Ο Τ. Ερντογάν αναφέρεται στη Χάλκη, αλλά και στο Ορφανοτροφείο της Πριγκήπου, τονίζοντας ότι σύντομα θα υπάρξει λύση στο θέμα του Ορφανοτροφείου και για τη Θεολογική Σχολή της Χάλκης.
Τότε ακριβώς , μια στο καρφί και μια στο πέταλο ο Ερντογάν επανέφερε, και πάλι το θέμα εκλογής μουφτήδων και των δύο τζαμιών στην Αθηνα. Πάντα σε κάθε διεκδίκηση του Οικουμενικού Πατριαρχείου ο Ερντογάν ήθελε να παίρνει διπλά. Το Ορφανοτροφείο επέστρεψε όμως έπειτα από πολύχρονο δικαστικό αγώνα στο Οικουμενικό Πατριαρχείο…
- Στις 26 Μαρτίου 2012, ο Μπ. Ομπάμα συναντάται με τον Τ. Ερντογάν στη Σεούλ και στην ατζέντα τους βρίσκεται και το θέμα της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, το οποίο τίθεται συστηματικά από την Ουάσινγκτον λόγω και της πίεσης του ελληνοαμερικανικού λόμπι. Ο Αμερικανός πρόεδρος συνεχάρη τον κ. Ερντογάν «για τις προσπάθειες που ο ίδιος έχει κάνει στο εσωτερικό της Τουρκίας για να προστατεύσει τις θρησκευτικές μειονότητες» και εξέφρασε την ικανοποίησή του για την απόφαση της Αγκυρας να… ξανανοίξει η Σχολή της Χάλκης. Όμως επίσημα η σχολή δεν άνοιξε ποτέ, αντιθέτως οι άνθρωποι που βρίσκονται υπό την ομάδα του Μητροπολίτη Προύσης κ Ελπιδοφόρου λειτουργούν την σχολή σαν να είναι ανοικτή με οποιοδήποτε τίμημα μελλοντικά μπορεί να προκύψει.

– Στις 21 Απρίλιου 2013, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι βρίσκεται στην Τουρκία για συνομιλίες για τη Μέση Ανατολή. Βρίσκει ευκαιρία να επισκεφθεί το Πατριαρχείο σε μια σημαντική συμβολική -και ουσιαστική- κίνηση και σε συνέντευξη Τύπου, αφού είχε θέσει το ζήτημα στην τουρκική ηγεσία, δηλώνει: «Ελπίζουμε ότι η Σχολή της Χάλκης θα ανοίξει εκ νέου». Όμως οι διαβουλεύσεις σταμάτησαν και τότε διότι ο Ερντογάν έβαλε έντονα τα θέματα τζαμιών και αναγνώρισης θρησκευτικής μειονότητας στη Θράκη.

– Στις 5 Οκτωβρίου 2013, ο κ. Ερντογάν επανέρχεται στη Θεολογική Σχολή, συνδέοντάς την, όμως, με ανταλλάγματα. Σε συνέντευξή του σε τηλεοπτικό σταθμό δηλώνει: «Δεν υπάρχει νομικό κώλυμα για την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης», αλλά επισημαίνει ότι η Αγκυρα αναμένει «μια αμοιβαία χειρονομία από την Ελλάδα», αναφέροντας ως παράδειγμα την εκλογή μουφτή στη δυτική Θράκη από την «τουρκική κοινότητα». Και για να μην υπάρχουν αμφιβολίες, θέτει και έναν ακόμη όρο, τα δύο τεμένη στην Αθηνα: «Είπαμε στην Ελλάδα, επιτρέψτε να φτιάξουμε τα τεμένη αυτά, δώστε άδεια για την επιδιόρθωση του τεμένους Φετχιγιέ και εμείς μπορούμε να ανοίξουμε σε ένα λεπτό τη Θεολογική Σχολή». Η εκβιαστική πολιτική του Σουλτάνου συνεχίστηκε πολύ δυναμικά και σε αυτή την φάση της πορείας των διαβουλέυσεων για την Χάλκη, η οποία έγινε ο μοχλός πίεσης των τουρκιξών ορέξεων.
Από τότε οι συζήτήσεις για την θεολογική σχολή της Χάλκης πήραν τον κατήφορο με τον Ερντογάν να τρίβει τα χέρια του και να περιμένει την κατάλληλη στιγμή ποθυ θα επναφέρει το θέμα σε επίσημη συνάντηση
. Θέλετε Χάλκη ; Θέλω Θράκη αποτυπώνει στο προσκήνιο με τις κινήσεις του και τα λεγόμενά του την ώρα που ι ελληνοτουρκικές σχέσεις είναι στον αέρα αλλά η Χάλκη προχωρά χωρίς καμία τυπική άδεια να γίνεται πόλος έλξης επισκεπτών διαφορετικής κουλτούρας , θρησκείας και ιδεολογίας.

Πληροφορίες και στοιχεία iellada.gr
Ειδησεογραφία γεγονότων εφημερίδα Φιλελεύθερος