Back to top

Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής: Αιχμές από Λοβέρδο για την άνευ αντικειμένου σύγκλησή του

26/06/2019 - 19:50

Λίγα λεπτά μετά 15.30 ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΣΕΠ), υπό την προεδρία του υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Κατρούγκαλου. Στην ημερήσια διάταξη της σημερινής συνεδρίασης που διήρκεσε σχεδόν δύο ώρες, ήταν οι εξελίξεις στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη και οι ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ, ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος ενημέρωσε επίσης τους αρμόδιους επί θεμάτων εξωτερικής πολιτικής όλων των κομμάτων -εκτός του ΚΚΕ που αυτοβούλως δεν συμμετέχει και της Χρυσής Αυγής που δεν προσκαλείται- και για την πρόσφατη απόφαση της ΕΕ να λάβει «στοχευμένα μέτρα» σε βάρος της Τουρκίας.

Ωστόσο αμέσως μετά τη συνεδρίαση ο υπεύθυνος Εξωτερικών του Κινήματος Αλλαγής, Ανδρέας Λοβέρδος άφησε αιχμές για την ανάγκη σύγκλησης του Συμβουλίου, αφού δεν απέδωσε τίποτα πέραν των ήδη γνωστών.

«Η κυβέρνηση γνώριζε και μας είχε ενημερώσει από το 2018 ότι επίκειτο τουρκική γεώτρηση στην κυπριακή ΑΟΖ. Τον Απρίλιο του 2019 μας ενημέρωσε, μετά από ερώτησή μας, πως ισχύει η απειλή και πως πράττει τα δέοντα για να την αντιμετωπίσει. Σήμερα ο υπουργός, μετά τη γεώτρηση, μας είπε πως η κυβέρνηση μελετά μέτρα αντιμετώπισης. Δηλαδή επί επτά μήνες τί έκανε; Και αφού ούτε τα ενδεχόμενα μέτρα δεν μελέτησε ακόμη και έτσι δεν μπορεί να μας τα πει, πέραν των ήδη γνωστών, για ποιό λόγο συγκαλείται σήμερα το ΕΣΕΠ;», διερωτήθηκε ο Ανδρέας Λοβέρδος.

Ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ σημείωσε ακόμη πως στο Εθνικό Συμβούλιο δεν υπήρξε κάποια εξήγηση για το «τι συνέβη με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας κ.Αποστολάκη, με ευκαιρία τη θεατρική συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ προ ολίγων ημερών».

Ο κ. Λοβέρδος όμως έκανε γνωστό πως παραιτήθηκε ο επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας που συζητά τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης με την τουρκική πλευρά, «επικαλούμενος παρεκκλίσεις από τη σχετική συζήτηση από την Τουρκία και τη θέση πάνω στο τραπέζι θεμάτων που όχι μόνο δεν συμβιβάζονται με μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, αλλά αποτελούν περαιτέρω τουρκικές διεκδικήσεις». Κατά τον κ. Λοβέρδο ούτε γι αυτό το θέμα υπήρξε κάποια εξήγηση.

«Η ανευθυνότητα έχει κι αυτή ένα όριο. Επιτέλους, φτάνει πια η προσπάθεια εξυπηρέτησης του μικροκομματικού συμφέροντος σε βάρος των συμφερόντων της χώρας», κατέληξε ο κ. Λοβέρδος.