Στα φαινόμενα διαφθοράς που παίρνουν μεγάλες διαστάσεις στον τομέα της υγείας στα ευρωπαϊκά κράτη, αναφέρεται ο ανεξάρτητος ευρωβουλευτής Κώστας Χρυσόγονος, με ερώτησή του στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ρωτά αν η Επιτροπή προτίθεται να λάβει μέτρα για την αντιμετώπισή τους.
Στην ΕΕ δεν υπάρχει επαρκής χρηματοδότηση και εποπτεία σε έρευνες, αλλά και παρεμβατικές πρωτοβουλίες κατά της διαφθοράς στην Υγεία επισημαίνει ο ευρωβουλευτής στην ερώτησή του. Ομοίως, προσθέτει, υφίσταται έλλειμμα διαφάνειας στη διαχείριση των κονδυλίων. Παράλληλα, εντοπίζεται σοβαρό έλλειμμα στη δημιουργία ολοκληρωμένων και εξειδικευμένων βάσεων δεδομένων, που θεωρούνται απαραίτητες για τη στοιχειοθέτηση των εγκλημάτων διαφθοράς στον πολύπλοκο τομέα της Υγείας.
Ο Κώστας Χρυσόγονος καλεί την Επιτροπή να απαντήσει, αν προτίθεται να λάβει ειδικά μέτρα για την ενίσχυση της διαφάνειας στη διαχείριση των κονδυλίων στον τομέα της Υγείας και να στηρίξει την εξειδικευμένη έρευνα κατά τις διαφθοράς, με συγκεκριμένα προγράμματα, ειδικές δομές ή άλλους τρόπους.
Ακολουθεί το κείμενο της ερώτησης:
«Έρευνες καταδεικνύουν ότι φαινόμενα διαφθοράς στον κρίσιμο τομέα της Υγείας, όπως δωροδοκίες στις υπηρεσίες ιατρικής περίθαλψης, απάτες, υπεξαιρέσεις και καταχρήσεις δημοσίου χρήματος στην προμήθεια φαρμάκων και ιατρικών συσκευών, διαπλοκή στην κατάρτιση συναφών δημοσίων συμβάσεων, λαμβάνουν μεγάλες διαστάσεις στην ΕΕ [1]. Είναι ενδεικτικό ότι ο τομέας της Υγείας στην Ελλάδα κατέχει μια από τις πρώτες θέσεις στις καταγγελίες για διαφθορά και κακοδιοίκηση [2]. Στην Ιταλία εκτιμάται ότι η διαφθορά στην Υγεία προκαλεί ετήσιες οικονομικές απώλειες ύψους 6 δισ. ευρώ [3]. Σημειώνεται ότι στην ΕΕ δεν υπάρχει επαρκής χρηματοδότηση και εποπτεία σε ό,τι αφορά έρευνες, αλλά και παρεμβατικές πρωτοβουλίες κατά της διαφθοράς στην Υγεία. Ομοίως, υφίσταται έλλειμμα διαφάνειας στη διαχείριση των κονδυλίων στον τομέα της Υγείας. Συγχρόνως, εντοπίζεται σοβαρό έλλειμμα στη δημιουργία ολοκληρωμένων και εξειδικευμένων βάσεων δεδομένων, που θεωρούνται απαραίτητες για τη στοιχειοθέτηση των εγκλημάτων διαφθοράς στον πολύπλοκο τομέα της Υγείας, αλλά και την ανάπτυξη αποτελεσματικών δράσεων για τη ριζική αντιμετώπισή της [4].
Ερωτάται η Επιτροπή:
Β. Προτίθεται να στηρίξει την εξειδικευμένη έρευνα κατά τις διαφθοράς στην Υγεία με συγκεκριμένα προγράμματα, ειδικές δομές ή άλλους τρόπους;
Γ. Προτίθεται να λάβει ειδικά μέτρα για την ενίσχυση της διαφάνειας στη διαχείριση των κονδυλίων στον τομέα της Υγείας;»