Μετά και τη νέα παραίτηση, αυτή του υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης Δημήτρη Παπαδημητρίου πλέον ισχυροποιούνται τα σενάρια για έναν ανασχηματισμό, όχι απαραίτητα ευρύ αλλά μικρής έκτασης και διορθωτικού χαρακτήρα. Δεν είναι ωστόσ απίθανό ο πρωθυπουργός να κάνει την έκπληξη και να προχωρήσει σε ευρύτερες αλλαγές.
Ο υπουργός Οικονομίας υπέβαλλε αργά το βράδυ της Δευτέρας την παραίτησή του στον πρωθυπουργό για λόγους ευθιξίας, μετά την αποπομπή στην πραγματικότητα της συζύγου του Ράνιας Αντωνοπούλου από τη θέση της αναπληρώτριας υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Λίγο μετά τις 8.30 το πρωί το πρωθυπουργικό γραφείο έκανε γνωστό ότι ο Αλέξης Τσίπρας έκανε δεκτή την παραίτηση του και τον ευχαρίστησε για τις υπηρεσίες του.
Η υπόθεση του επιδόματος ενοικίου 1000 ευρώ που έπαιρνε η πρώην πλέον υπουργός - από τα πλέον οικονομικώς εύρωστα μέλη της κυβέρνησης – δεν άφηνε περιθώρια στην κυβέρνηση από το να ζητήσει την παραίτησή της. Ο δρόμος αυτός την υποδείχτηκε ουσιαστικά όταν ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος έδινε χθες το πρωί σε ραδιοφωνική του συνέντευξη την είδηση ότι ο πρωθυπουργός είχε ήδη επικοινωνήσει μαζί της εκφράζοντάς της τη δυσαρέσκειά του για το γεγονός ότι έκανε χρήση της διάταξης (για την επιδότηση ενοικίου προς τα εξωκοινοβουλευτικά μέλη της κυβέρνησης) κάτι που, της είπε, ότι δεν το θεωρεί ορθό. Περιμένουμε την απάντησή της ,είπε.
Ωστόσο όταν η απάντηση αυτή ήρθε με ανακοίνωση της πρώην αναπληρώτριας υπουργού, η ίδια δεν ανακοίνωσε ξεκάθαρη παραίτηση παρά έθετε τον εαυτό της «στη διάθεση του πρωθυπουργού», υπογράμμιζε ότι έχει κινήσει τις διαδικασίες για την επιστροφή των χρημάτων που έχει λάβει μέχρι στιγμής, υποστήριξε ότι δεν έκανε κάτι παράνομο εφόσον έκανε χρήση του υπάρχοντος νόμου και ζητούσε να κριθεί από το έργο της.
Η ανακοίνωσή της έδωσε ευρέως την αίσθηση ότι δεν παραιτείται και αφήνει το βάρος της απόφασης στον πρωθυπουργό. Λίγη ώρα αργότερα το Μαξίμου έκανε σαφές πως εκλάμβανε την ανακοίνωση της κ. Αντωνοπούλου ως «παραίτηση» οπότε ο πρωθυπουργός την έκανε δεκτή.
Στη συνέχεια έγινε γνωστό ότι με απόφαση του πρωθυπουργού καταργείται η σχετική διάταξη.
Προς αναγκαστικό ανασχηματισμό
Πλέον, τα κενά στο κυβερνητικό σχήμα πληθαίνουν – ανέρχονται σε 3 με 4 - οπότε η πλήρωσή τους μέσω ενός ανασχηματισμού, μικρού και «διορθωτικού» ή ευρύτερου, θεωρείται θέμα χρόνου.
Εκτός από τη θέση της αναπληρώτριας υπουργού στο υπουργείο Εργασίας με χαρτοφυλάκιο την ανεργία καθώς και τη θέση του υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης, κενό παραμένει και στο υπουργείο Παιδείας μετά την παραίτηση Ζουράρι του οποίου οι αρμοδιότητες προσωρινά είχαν μεταφερθεί στον υπουργό Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου.
Επίσης το κυβερνητικό επιτελείο υποχρεωτικά εξετάζει και την περίπτωση Μουζάλα, ο οποίος , πέρα από το εσωκομματικό θέμα που είχε δημιουργηθεί το περασμένο φθινόπωρο με πολλούς να του δείχνουν την έξοδο, πλέον εκτιμάται ότι για λόγους υγείας δεν είναι εύκολο να συνεχίσει σε ένα νευραλγικό πόστο όπως έχει εξελιχθεί το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής.
Ερωτηματικά υπάρχουν και για τον Παναγιώτη Κουρουμπλή ο οποίος βρίσκεται σε «δυσμένεια» για τους χειρισμούς του στην υπόθεση της βύθισης του Αγία Ζώνη ΙΙ και της ρύπανσης του Σαρωνικού τον περασμένο Σεπτέμβριο, ενώ δυσαρέσκεια εσωτερική ακούγεται όλο αυτό τον καιρό πως υπάρχει και για την υπουργό Πολιτισμού Λυδία Κουρουμπλή.
Δεν αλλάζει το πρόγραμμα Τσίπρα - Ομιλία στην Τρίπολη
Πάντως, για σήμερα το πρόγραμμα του πρωθυπουργού δεν αλλάζει καθώς όπως ανακοινώθηκε νωρίς το πρωί θα βρεθεί στην Τρίπολη για το 10ο Περιφερειακό Συνέδριο παραγωγικής ανασυγκρότησης, του οποίου τις εργασίες θα κλείσει το βράδυ με ομιλία.
Ωστόσο, εφόσον δεν υπάρξουν ανακοινώσεις εντός της σημερινής μέρας, από αύριο ο συναγερμός για ανασχηματισμό επανέρχεται.