Back to top

Έπαρση σημαίας από τους Εύζωνες της Προεδρικής Φρουράς στη Νέα Υόρκη

04/06/2022 - 13:25

Τους Εύζωνες της Προεδρικής Φρουράς της Ελλάδος καλωσόρισε χθες, Παρασκευή, 3 Ιουνίου στην Αρχιεπισκοπή Αμερικής ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Ελπιδοφόρος. Ακολούθως, εψάλη Δοξολογία προς τιμήν της Ελληνικής Ανεξαρτησίας.

Επιμέλεια-Μετάφραση: Ευγενία Δίτσα

Επικεφαλής των Ευζώνων ήταν η Ταγματάρχης Παρασκευή Συρμή, ο Υπολοχαγός Κωνσταντίνος Καψάλης, ο Υπολοχαγός Σταύρος Λουκογεωργάκης και ο Ανθυπολοχαγός Αριστοτέλης Πάσπαρης.

Σε μια συγκινητική ακολουθία, που τελέστηκε στο παρεκκλήσι του Αγίου Παύλου, μέλη της Αρχιεπισκοπής και πιστοί έψαλλαν με τον Αρχιεπίσκοπο το «Τῇ Ὑπερμάχῳ», ενώ οι Εύζωνες βρέθηκαν στο επίκεντρο.

Στην ομιλία του, ο Σεβασμιώτατος ευχαρίστησε την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, για την παρουσία των Ευζώνων. «Και τους ευχαριστούμε για την ένθερμη παρουσία τους εδώ σήμερα μαζί μας, στη Δοξολογία μας…  Αν και η 25η Μαρτίου είναι πλέον πολύ πίσω χρονολογικά, από την οπτική της Εκκλησίας, που είναι η οπτική γωνία του Καιρού, κάθε στιγμή και σε κάθε περίσταση, ή όπως λέμε «ἐν παντὶ καιρῷ, καὶ πάσῃ ὥρᾳ», είναι πάντα σκόπιμο να ευχαριστούμε τον Θεό για όλα τα δώρα Του… Ο εορτασμός της Ημέρας της Ελληνικής Ανεξαρτησίας είναι το κεφάλαιο της ελευθερίας μας, που εκφράζεται καλύτερα σήμερα βάσει των δημοκρατικών μας ιδανικών και αξιών. Και αυτά τα ίδια ιδανικά υπερασπίστηκαν με θάρρος και ηρωισμό οι γενεές των αγαπημένων μας Ευζώνων».

Μετά από σύντομη δεξίωση, ο Αρχιεπίσκοπος και οι Ευζώνες αναχώρησαν για το Bowling Green Park και την τελετή έπαρσης της ελληνικής σημαίας, που διοργάνωσε η Ομοσπονδία Ελληνικών Σωματείων της Μεγάλης Νέας Υόρκης (Hellenic Societies of Greater New York) και η Επιτροπή Έπαρσης της Σημαίας του Bowling Green.

«Κατά την ύψωση της Ελληνικής Σημαίας εδώ στο Bowling Green, τιμούμε τους Αθάνατους Ήρωες του 1821. Τιμούμε την Ελλάδα, και στην πραγματικότητα, τιμούμε τον εαυτό μας. Διότι θυμόμαστε τον Αγώνα του Ελληνικού Λαού στον Νέο Κόσμο, στην Πόλη της Νέας Υόρκης, με αυτή την πράξη πίστης μας», είπε ο Αρχιεπίσκοπος καταλήγοντας.

Χαιρετισμούς απηύθυναν, επίσης, ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη, Δρ. Κωνσταντίνος Κούτρας, και ο Γενικός Πρόξενος της Κυπριακής Δημοκρατίας στη Νέα Υόρκη, Μιχάλης Φιρίλλας. Παρόντες ήταν μέλη της Επιτροπής Απόδημου Ελληνισμού της Βουλής των Ελλήνων, μεταξύ των οποίων ο Πρόεδρος Σάββας Αναστασιάδης, η Αντιπρόεδρος Θεοδώρα Τζάκρη και η βουλευτής Ευαγγελία Λιακούλη.

Οι Εύζωνες έφτασαν στη Νέα Υόρκη στις 2 Ιουνίου και θα συμμετάσχουν στην Παρέλαση της Ελληνικής Ανεξαρτησίας της Κυριακής, η οποία επιστρέφει φέτος μετά από δύο χρόνια περιορισμών εξαιτίας της Covid-19.

Ολόκληρη η ομιλία του Αρχιεπισκόπου Αμερικής Ελπιδοφόρου:

Για άλλη μια φορά, συγκεντρωνόμαστε εδώ στο Bowling Green για να υψώσουμε τη σημαία που σηματοδοτεί τη δημοκρατία και την ελευθερία. Και το κάνουμε παρουσία της Προεδρικής Φρουράς της Ελληνικής Δημοκρατίας – ανεκτίμητη τιμή για αυτήν την τόσο τιμητική περίσταση.

Ως Έλληνες και ως Φιλέλληνες, εκφράζουμε τις ευχαριστίες μας στους Εύζωνες για την παρουσία και τη συμμετοχή τους, που φέρνει δόξα σε αυτή την έπαρση Σημαίας. Με αυτόν τον τρόπο, εκδηλώνουμε τις κοινές μας φιλοδοξίες για ελευθερία και ανθρώπινη αξιοπρέπεια, καθώς αποτίουμε επάξια φόρο τιμής στη Σημαία της Ελληνικής Δημοκρατίας προς τιμήν της Ημέρας της Ελληνικής Ανεξαρτησίας.

Πέρυσι ήταν η διακοσιοστή επέτειος της Ελλάδας (από την Ελληνική Επανάσταση) και εορτάστηκε σε όλο τον κόσμο με μεγάλη μεγαλοπρέπεια. Φέτος συμπληρώνονται εκατό χρόνια από την ίδρυση της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής ως Επισκοπής του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Οι δεσμοί όλων των Ελληνοαμερικανών και της Πατρίδας Ελλάδας καταδεικνύονται εδώ σήμερα με αυτή την πανηγυρική έπαρση, παρουσία των Ευζώνων.

Δεν μπορούμε ποτέ να ξεχάσουμε την 25η Μαρτίου, γιατί μας μιλάει και για την Πίστη μας και για την Ελευθερία μας σε μια απελευθερωμένη Ελλάδα. Είτε σε αυτή την τελετή, είτε στην παρέλαση, όπου θα παρελάσουμε περήφανα την Κυριακή, θα υπενθυμίζουμε πάντα στον κόσμο γύρω μας και στις νεότερες γενιές τις θυσίες των Αθάνατων Ηρώων του 1821. Η ελευθερία είναι το πιο πολύτιμο ιδανικό. Και δεν εκπροσωπείται πουθενά καλύτερα από ότι σε αυτή τη Σημαία και τα ευγενή παιδιά της Ελλάδας, που παρευρίσκονται σήμερα εδώ και μας τιμούν με την αξιοπρέπεια και τον σεβασμό τους.

Με την ύψωση της Ελληνικής Σημαίας εδώ στο Bowling Green, τιμούμε τους Αθάνατους Ήρωες του 1821. Τιμούμε την Ελλάδα, και στην πραγματικότητα, τιμούμε τον εαυτό μας. Διότι θυμόμαστε, και κατοχυρώνουμε τον Αγώνα του ελληνικού λαού στον Νέο Κόσμο, στην Πόλη της Νέας Υόρκης, με αυτήν την πράξη πίστης από πλευράς μας.

Είθε να είμαστε πάντα άξιοι των ευλογιών της ελευθερίας και να εκδηλώνουμε βαθιά ευγνωμοσύνη και εκτίμηση για την πατρίδα μας, την Ελλάδα, που με τόση περηφάνια εκπροσωπείται εδώ σήμερα από τους εκλεκτούς Εύζωνες.

Ο Θεός να σας ευλογεί όλους!

Ζήτω τὸ Ἑλληνικὸ Ἔθνος! Ζήτω τὸ Εἰκοσιένα!

ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR