Back to top

Επανέρχεται στο προσκήνιο η τοποθέτηση αγάλματος του Μ. Αλεξάνδρου έφιππου στους στύλους του Ολυμπίου Διός!

03/02/2018 - 08:53

Ανδριάντα του έφιππου Μεγάλου Αλεξάνδρου θα στήσει ο δήμος Αθηναίων μέχρι το τέλος Ιουλίου στους στύλους του Ολυμπίου Διός, όπως προκύπτει από την απάντηση που έδωσαν οι αρμόδιες υπηρεσίες στον πρώην υπουργό Γιώργο Σούρλα.  Πάντως πηγές του δήμου Αθηναίων μιλώντας στο real.gr άφηναν ανοικτό το ενδεχόμενο για το αν τελικά και πότε θα τοποθετηθεί τελικά το άγαλμα.

Η δήλωση του Γιώργου Σούρλα

Το θέμα ήρθε στην επικαιρότητα μετά από ανακοίνωση που εξέδωσε ο κ.Σούρλας σήμερα το μεσημέρι.
 
Στην ανακοίνωση αναφέρονται τα εξής: 

Σχετικά με την εκκρεμότητα τοποθέτησης του αγάλματος του Μ. Αλεξάνδρου στην Αθήνα και τα όσα διαδραματίζονται στην πΓΔΜ για τον μεγάλο Στρατηλάτη ο πρ. Υπουργός και Αντιπρόεδρος της Βουλής, Γιώργος Σούρλας, δήλωσε:

«Μέχρι το τέλος του προσεχούς Ιουλίου θα έχει ολοκληρωθεί κάθε εργασία και θα έχει τοποθετηθεί ο ανδριάντας του Μ. Αλεξάνδρου, στην συμβολή των Λεωφόρων Βασιλίσσης Αμαλίας και Βασιλίσσης Όλγας». Αυτή την απάντηση έδωσε, ο Δήμος Αθηναίων σε επιστολή που είχα απευθύνει σχετικά με την εκκρεμότητα αυτή.

"Μετά από 45 χρόνια, από την κατασκευή του έφιππου ανδριάντα του Μ. Αλεξάνδρου από τον διακεκριμένο γλύπτη Γιάννη Παππά και 17 χρόνια, από τότε που περιήλθε στην κυριότητα του Δήμου Αθηναίων, βρέθηκε χώρος για να τοποθετηθεί στην πρωτεύουσα ανάμεσα σε εκατοντάδες αγάλματα και εκείνο του Μεγάλου Στρατηλάτη.

Πρέπει, επιτέλους να γίνει αντιληπτό, ότι όταν δεν σεβόμαστε τον πολιτισμό μας, τις παραδόσεις, τα ιδανικά και δεν τιμούμε τα σύμβολα, όπως αυτό του Μεγάλου Αλεξάνδρου, τότε αφήνουμε περιθώρια στους παραχαράκτες της ιστορίας μας, να τα οικειοποιούνται, όπως κάνουν οι Σκοπιανοί με την τοποθέτηση του αγάλματος του Μ. Αλεξάνδρου στο κρατίδιο τους, αμφισβητώντας μάλιστα την ελληνικότητα του κατά τρόπο προκλητικό", επεσήμανε ο κ. Σούρλας.»

Το real.gr ρώτησε τον Δήμο Αθηναίων αν, δεδομένων των συνθηκών, όντως πρόκειται να στηθεί το άγαλμα του Μ. Αλεξάνδρου στους στύλους του Ολυμπίου Διός, τον Ιούλιο. 

Πηγές του Δήμου απάντησαν: «Θα τοποθετηθεί όταν κριθεί ότι είναι ώριμες οι συνθήκες και τεχνικά», ανοίγοντας εμμέσως πλην σαφώς παράθυρο για αναβολή της τοποθέτησης του αγάλματος επ’ αόριστον.

Η «οδύσσεια» ενός αγάλματος

Σχεδόν 21 χρόνια κρατάει η «οδύσσεια», προκειμένου να βρεθεί ο κατάλληλος χώρος για να τοποθετηθεί το κορυφαίο δημιούργημα του αείμνηστου γλύπτη Γιάννη Παππά. 

Έργα του είναι επίσης, είναι ο μαρμάρινος ανδριάντας του Ελευθερίου Βενιζέλου έξω από τη Βουλή, του Μακρυγιάννη, του Ευάγγελου Αβέρωφ-Τοσίτσα κ.α.

Το 1993, ο ύψους τριών μέτρων χάλκινος ανδριάντας του έφιππου στον Βουκεφάλα Αλέξανδρου, αγοράστηκε από το υπουργείο Πολιτισμού, επί Ντόρας Μπακογιάννη, και στη συνέχεια δωρίθηκε στον δήμο Αθηναίων προκειμένου να τοποθετηθεί σε κεντρικό σημείο της πόλης. Ωστόσο παρέμεινε στην αποθήκη του δημιουργού του, ο οποίος απεβίωσε το 2005, πικραμένος για την αντιμετώπιση που είχε από τον δήμο Αθηναίων, ένα από το αγαπημένα του έργα.

Αρχικά, για την τοποθέτηση του έφιππου ανδριάντα, είχε επιλεγεί η συμβολή των οδών Αθανασίου Διάκου και Αμαλίας, στους Στύλους του Ολυμπίου Διός. Μάλιστα είχε τοποθετηθεί και επιγραφή στο μαρμάρινο βάθρο «Επί Δημαρχίας Δημήτρη Αβραμόπουλου».

Στη συνέχεια προτάθηκε το πάρκο της Pιζαρείου και τελικά το 2009, επί δημαρχίας κ. Νικήτα Κακλαμάνη, το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε κατά πλειοψηφία, να τοποθετηθεί ο έφιππος ανδριάντας στην πλατεία Kοτζιά, απέναντι από το δημαρχείο, για συμβολικούς κυρίως λόγους. Μάλιστα το Μουσείο Μπενάκη, στο οποίο σήμερα ανήκει το Εργαστήριο του αείμνηστου Παππά στου Ζωγράφου, είχε χρηματοδοτήσει και τις αναγκαίες μελέτες για το βάθρο και τη διαμόρφωση του περιβάλλοντα χώρου. Ούτε όμως η απόφαση αυτή προχώρησε, λόγω… «Θησεά». 

Πρόκειται για το εκκεντρικό γλυπτό, που σήμερα δεσπόζει στην πλατεία Κοτζιά, δημιούργημα της γλύπτριας κυρίας Σοφίας Βάρη η οποία αρνήθηκε την μετεγκατάσταση του έργου της στην παλιά Κορεατική Αγορά στο Θησείο. Η κυρία Βάρη αρνήθηκε, με το αιτιολογικό πως το γλυπτό της κατασκευάστηκε και φιλοτεχνήθηκε για την πλατεία Κοτζιά, με αποτέλεσμα ο «Θησέας» να παραμείνει στη θέση του. 

Η επόμενη πρόταση του δήμου Αθηναίων, για τοποθέτηση του αγάλματος στο τέλος της Ερμού στην πλατεία Αγίων Ασωμάτων, «σκόνταψε» το 2011 στην άρνηση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (ΚΑΣ) λόγω… όγκου του αγάλματος.

Η πολύχρονη «οδύσσεια» του αγάλματος, οδήγησε πολλούς κατά καιρούς ν’ αφήσουν ευθέως αιχμές, πως «κάποιοι» δεν επιθυμούν την τοποθέτηση του στο κέντρο της πρωτεύουσας του σύγχρονου ελληνικού κράτους. Αν για στελέχη της αριστεράς και της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς ο Μακεδόνας βασιλιάς θεωρείται … «ιμπεριαλιστής», όπως ακούστηκε μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο της Αθήνας, υπάρχουν φωνές και αρχαιολόγων που αποκαλούν τον Μέγα Αλέξανδρο «κατακτητή» της Αθήνας, που δεν έχει καμία σχέση με την πόλη και την ιστορία της. 

«Ορισμένοι που έχουν αντιρρήσεις και δεν αναγνωρίζουν τον Μέγα Αλέξανδρο ως εκπολιτιστή, δεν έχουν παρά να επισκεφθούν το Αφγανιστάν και να διαπιστώσουν πόσο εκτιμούν τους Έλληνες ως απογόνους του Μακεδόνα στρατηλάτη» είχε δηλώσει παλαιότερα στο ΘΕΜΑ ο πρώην υπουργός και Γενικός Γραμματέας Διαφάνειας κ. Γιώργος Σούρλας, που επανειλημμένα ασχολήθηκε με το θέμα του αγάλματος, ζητώντας εξηγήσεις από τον δήμο Αθηναίων.