Επτά εξάρσεις κρουσμάτων γαστρεντερίτιδας καταγράφηκαν στη χώρα μας, το διάστημα Μαΐου - Οκτωβρίου 2024, ενώ συνήθως ο αντίστοιχος αριθμός εξάρσεων είναι μόλις μία με δύο, κατά μέσο όρο. Σύμφωνα με τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας, ο υπεύθυνος μικροοργανισμός είναι ο νοροϊός. Ιδιαίτερα αυξημένη δραστηριότητα γαστρεντερίτιδας από νοροϊό GII.17, καταγράφηκε επίσης σε έξι χώρες της Ευρώπης, ενώ παρόμοια τάση σημειώθηκε και στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, το τελευταίο έτος. Παράλληλα σημειώθηκε αύξηση της ανίχνευσης του γονότυπου GII.17 έναντι του GII.4, που είχε επικρατήσει τα τελευταία χρόνια. Οι ιογενείς γαστρεντερίτιδες είναι λοιμώξεις του γαστρεντερικού συστήματος που προκαλούνται από ιούς και χαρακτηρίζονται από υδαρή διάρροια, έμετο, κράμπες στην κοιλιακή χώρα, ναυτία και μερικές φορές πυρετό. Κάποιες φορές μπορεί να εκδηλωθούν συμπτώματα όπως κεφαλαλγία και αρθραλγίες. Οι ασθενείς αναρρώνουν συνήθως χωρίς επιπλοκές, με εξαίρεση τα βρέφη, τους ηλικιωμένους και τα ανοσοκατεσταλμένα άτομα που μπορεί να εμφανίσουν βαρύτερη κλινική εικόνα. Οι ιοί που προκαλούν ιογενή γαστρεντερίτιδα μεταδίδονται κατά κανόνα από άτομο σε άτομο, μέσω επαφής με μολυσμένες επιφάνειες ή αντικείμενα, καθώς και μέσω της κατανάλωσης μολυσμένου τροφίμου ή νερού. Αύξηση της συχνότητας εμφάνισής τους παρατηρείται συνήθως τους χειμερινούς μήνες, ενώ οι συχνότερα αναγνωριζόμενοι ιοί είναι οι νοροϊοί. ο νοροϊός μεταδίδεται εύκολα, επισημαίνει ο ΕΟΔΥ, όμως η υιοθέτηση των ακόλουθων μέτρων συμβάλλει στον περιορισμό της μετάδοσής του:
- Συχνό και πολύ καλό πλύσιμο των χεριών: Πλένουμε τα χέρια μας συχνά με σαπούνι και νερό για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα και ειδικά μετά τη χρήση της τουαλέτας ή την αλλαγή της πάνας, πριν την κατανάλωση, την προετοιμασία ή τον χειρισμό τροφίμων, πριν την παροχή φροντίδας σε άλλους. Οι γονείς θα πρέπει να φροντίζουν ώστε και τα παιδιά της οικογένειας να κάνουν το ίδιο. Μπορούμε να χρησιμοποιούμε αντισηπτικά διαλύματα χεριών σε συνδυασμό με το πλύσιμο των χεριών, όμως σε καμία περίπτωση η χρήση τους δεν το υποκαθιστά.
- Σχολαστικός καθαρισμός και απολύμανση των επιφανειών.
Έπειτα από ένα επεισόδιο εμέτου ή διάρροιας: Χρησιμοποιούμε γάντια μιας χρήσης και σκουπίζουμε άμεσα όλη την περιοχή με χαρτί το οποίο απορρίπτουμε σε μια πλαστική σακούλα σκουπιδιών. Απολυμαίνουμε την περιοχή, χρησιμοποιώντας οικιακή χλωρίνη, σύμφωνα με τις οδηγίες στην ετικέτα του προϊόντος.
Για την απολύμανση, χρησιμοποιούμε διάλυμα χλωρίου. Η αναλογία οικιακής χλωρίνης και νερού βρύσης που συστήνεται για την αποτελεσματική απολύμανση των επιφανειών είναι 1:50 όταν οι επιφάνειες είναι μη πορώδεις (δάπεδα από πλακάκι, πάγκοι, νεροχύτες, τουαλέτες) και 1:10 όταν πρόκειται για πορώδεις επιφάνειες (ξύλινα πατώματα). Αφήνουμε το διάλυμα χλωρίνης στην περιοχή για τουλάχιστον 5 λεπτά. Καθαρίζουμε ξανά ολόκληρη την περιοχή με σαπούνι και ζεστό νερό. Πλένουμε πολύ καλά τα χέρια μας με σαπούνι και νερό αφού πρώτα έχουμε απορρίψει τα γάντια μίας χρήσης.
Ασφαλής χειρισμός και προετοιμασία τροφίμων
Πριν την προετοιμασία και την κατανάλωση των τροφίμων: Πλένουμε προσεκτικά τα φρούτα και τα λαχανικά. Ο νοροϊός είναι σχετικά ανθεκτικός στη θερμότητα και μπορεί να επιβιώσει σε θερμοκρασίες έως και 63oC. Τα οστρακοειδή μπορεί να αποτελούν πηγή μετάδοσης του νοροϊού. Για τον λόγο αυτό μαγειρεύουμε τα στρείδια και άλλα οστρακοειδή επαρκώς ώστε η ελάχιστη εσωτερική τους θερμοκρασία είναι μεγαλύτερη από 63oC. Το γρήγορο μαγείρεμα στον ατμό δεν εξουδετερώνει τον νοροϊό
Καθαρίζουμε και απολυμαίνουμε σχολαστικά τα οικιακά σκεύη, τις επιφάνειες κοπής και άλλες επιφάνειες στον χώρο της κουζίνας με σαπούνι και νερό πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την προετοιμασία του φαγητού. Απορρίπτουμε τρόφιμα που πιθανόν είναι επιμολυσμένα με νοροϊό. Τρόφιμα επιμολυσμένα με νοροϊό μπορεί να έχουν φυσιολογική όψη, οσμή ή γεύση.
Διάρκεια συμπτωμάτων
Η περίοδος επώασης του νοροϊού είναι 12-48 ώρες. Οι ασθενείς μεταδίδουν τον ιό κυρίως όσο έχουν συμπτώματα, αλλά πιθανόν και πριν αυτά εκδηλωθούν, ενώ είναι μεταδοτικοί έως και 48 ώρες μετά την αποδρομή τους.
- Να μην συμμετέχει στην προετοιμασία του φαγητού ή στην παροχή φροντίδας υγείας σε άλλα άτομα και να περιορίσει την άμεση επαφή με τους οικείους του
- Να απέχει από τον παιδικό σταθμό ή το σχολείο (είτε είναι μαθητής, είτε εργάζεται εκεί)
- Να απέχει από τα εργασιακά του καθήκοντα και ιδιαίτερα εάν πρόκειται για εργαζόμενο σε χειρισμό τροφίμων και σε χώρους όπως νοσοκομεία, γηροκομεία ή άλλα ιδρύματα, όπου φιλοξενούνται άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς πληθυσμιακές ομάδες. Επίσης, να αποφεύγει την επίσκεψη στους προαναφερθέντες χώρους
- Να μην συμμετέχει σε δραστηριότητες, όπως κολύμβηση σε πισίνα, επίσκεψη σε σπα, ομαδικά αθλήματα.