Ο υποψήφιος πρόεδρος του ΑΚΕΛ Σταύρος Μαλλάς, δια στόματος της εκπροσώπου του, αναρωτήθηκε «πως είναι δυνατόν έστω και απερχόμενος, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να παρεμβαίνει, και μάλιστα με ατυχή τρόπο, σε ένα ζήτημα ο χειρισμός του οποίου ανήκει αποκλειστικά και μόνο στην ελληνική κυβέρνηση».
«Όλοι μας παρακολουθούμε με ζωηρό και δικαιολογημένο ενδιαφέρον τις εξελίξεις που αφορούν στο λεγόμενο Μακεδονικό» τόνισε η εκπρόσωπος Ειρήνη Χαραλαμπίδου.
Παπαδόπουλος: Απαράδεκτες δηλώσεις
Από τη μεριά του ο Νίκος Παπαδόπουλος, επίσης υποψήφιος, τόνισε πως «οι δηλώσεις του κ. Αναστασιάδη για το Σκοπιανό, στην ραδιοφωνική εκπομπή του Ράδιο Πρώτο, είναι επιεικώς απαράδεκτες και εθνικά επικίνδυνες».
«Ο κ. Αναστασιάδης», είπε ο κ. Παπαδόπουλος, «ακυρώνει ουσιαστικά τη διαχρονική θέση όλων των ελληνικών κυβερνήσεων εδώ και 30 χρόνια και δυναμιτίζει προκλητικά τη διαπραγματευτική θέση της Ελλάδας και μάλιστα ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη η διαπραγματευτική μάχη για το συγκεκριμένο θέμα», κατέληξε.
Λιλλήκας: Ανεπίτρεπτα τα όσα είπε
«Επίθεση» όμως εξαπέλυσε και ο άλλος υποψήφιος Γιώργος Λιλλήκας. «Οι δηλώσεις του κ. Αναστασιάδη για τη Μακεδονία είναι απαράδεκτες και θεσμικά ανεπίτρεπτες» τόνισε.
«Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας», συνέχισε ο κ. Λιλλήκας, «ο οποίος δεν δέχεται να έχει λόγο η Ελλάδα στις εσωτερικές πτυχές του Κυπριακού, παρά μόνο στις εξωτερικές, όχι μόνο σχολιάζει ένα θέμα που χειρίζεται η Ελληνική κυβέρνηση για την ονοματολογία, αλλά παρεμβαίνει με τρόπο αντιθεσμικό και στην ουσία των διαπραγματεύσεων προτείνοντας όνομα».
«Εμείς»,πρόσθεσε, «στηρίζουμε την Ελλάδα η οποία προσπαθεί να υπερασπιστεί σθεναρά και την ιστορία και τον πολιτισμό της και δεν αποδέχεται αποδεχθεί οποιαδήποτε αλυτρωτική βλέψη από τους γείτονες της».
Προσπαθεί να τα μαζέψει ο Αναστασιάδης
Μετά το σάλο, ο Νίκος Αναστασιάδης προσπάθησε με συμπληρωματικές του δηλώσεις να μαζέψει τα πράγματα. «Έχω πει ότι το θέμα το χειρίζεται η Ελλάδα, και η Κυπριακή Δημοκρατία θα συμπαρασταθεί στην όποια απόφαση της Ελλάδας», τονίζει σε δήλωσή του στο ΑΠΕ.
«Εξέφρασα μια εκτίμηση που αποσκοπούσε να αναδείξει τις προοπτικές που θα δημιουργηθούν από την επίλυση του εν λόγω θέματος» εξήγησε.
Επίσης, ανέφερε ότι «θα πρέπει να διασφαλιστούν πλήρως τα συμφέροντα της Ελλάδας και του ελληνισμού ευρύτερα, και να απαλειφθούν οι όποιες πρόνοιες στο Σύνταγμα των Σκοπίων που μιλούν για αλυτρωτισμό ή και υποδεικνύουν τις όποιες εδαφικές διεκδικήσεις κατά της Ελλάδας».
«Επαναλαμβάνω», κατέληξε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης στη δήλωσή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, «τα υπόλοιπα είναι θέμα της Ελλάδας για να αποφασίσει».
Λεβέντης: Ασέβεια προς τον ελληνικό λαό
«Μας λύπησε ιδιαίτερα, η επιπόλαιη φράση του Κύπριου προέδρου κ. Ν. Αναστασιάδη, ότι και «Βόρεια Ελλάδα να ονομαστούν τα Σκόπια» του είναι αδιάφορο και ότι το μόνο που τον ενδιαφέρει είναι να εξαλειφθεί ο αλυτρωτισμός.
Ο τρόπος συμπεριφοράς του κ. Αναστασιάδη αποτελεί ασέβεια προς τον ελληνικό λαό. Θα του άρεσε η Ελλάδα να είναι το ίδιο αδιάφορη για την τύχη της Κύπρου; Όχι Βέβαια. Ιδιαίτερα σε προεκλογική περίοδο στη Κύπρο, τέτοιες δηλώσεις θα του κοστίσουν».