Αντίστροφα μετά ο χρόνος για την έξοδο της Ελλάδας από το καθεστώς της ενισχυμένης εποπτείας. Στις 20 Αυγούστου θα πραγματοποιηθεί αυτή η «έξοδος». Κι αυτό γιατί τότε ολοκληρώνονται τα τέσσερα χρόνια σε ενισχυμένη εποπτεία.
Παράλληλα, θα υπάρχει και εσωτερική αξιολόγηση που θα διεξαχθεί από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) μέσω της διαδικασίας Early Warning. Αυτή η αξιολόγηση καταγράφει κάθε τρίμηνο την πορεία υλοποίησης των δεσμεύσεων και την ευστάθεια των οικονομιών των χωρών-μελών και δεν δημοσιοποιείται.
Επίσης, οι ληξιπρόθεσμές οφειλές, τα κόκκινα δάνεια, αλλά και το Κτηματολόγιο, η εργατική νομοθεσία και η υγεία είναι οι βασικές εκκρεμότητες που αναμένεται να βρεθούν που μαζί με τον νέο προϋπολογισμό θα βρεθούν στο βασικό «μενού» της πρώτης μεταπρογραμματικής παρακολούθησης της χώρας που θα ξεκινήσει λίγο μετά την έξοδό της από την ενισχυμένη εποπτεία.
Αξίζει να σημειωθεί πως η Ελλάδα θα τελεί υπό το νέο καθεστώς έως ότου εξοφλήσει το 75% των δανείων που έλαβε. Η ελληνική οικονομία θα αξιολογείται πλέον κάθε εξάμηνο από τους θεσμούς και όχι κάθε τρίμηνο, ενώ η κυβέρνηση καλείται να συνεχίσει τη συνετή δημοσιονομική πολιτική χωρίς να θέσει σε κίνδυνο τόσο τη μείωση του χρέους όσο και την επίτευξη του στόχου για επιστροφή σε πρωτογενές πλεόνασμα 1,1% του ΑΕΠ το 2023.
Τι αλλάζει και τι περιμένουμε μετά τον Αύγουστο
Το τέλος της ενισχυμένης εποπτείας αποτελεί ένα ακόμα ορόσημο για την Ελλάδα ώστε να ολοκληρώσει την πορεία της στην ευρωπαϊκή κανονικότητα και αυτό διότι η διαδρομή έχει ακόμα αρκετούς σταθμούς, όπως για παράδειγμα η επανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας από τους οίκους αξιολόγησης το 2023. Το ελληνικό αξιόχρεο είχε υποβαθμιστεί από τους οίκους αξιολόγησης το 2010 με αποτέλεσμα να χαρακτηριστεί «σκουπίδι». Από τότε έως σήμερα οι οίκοι έχουν μεν αναβαθμίσει την ελληνική οικονομία όμως δεν έχει φτάσει ακόμα στο πολυπόθητο, πρώτο σκαλοπάτι.
Η Ελλάδα παράλληλα έχει δεσμευθεί ότι θα συνεχίσει να ακολουθεί μια σταθερή και συνετή δημοσιονομική πολιτική, θα συνεχιστούν οι μεταρρυθμιστικές προσπάθειες, ενώ επίσης δεσμεύεται να εφαρμόσει τις εναπομείνασες εκκρεμότητες στο δεύτερο εξάμηνο του έτους. Πλέον οι πολιτικές δεσμεύσεις θα επιτηρούνται στο πλαίσιο της τακτικής μετα-προγραμματικής παρακολούθησης και στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού εξαμήνου, ενώ όσον αφορά στην τελική δόση από τα μέτρα για το χρέος, αυτό θα αξιολογηθεί στην πρώτη μετα-προγραμματική έκθεση τον Νοέμβριο.
Το 2022 το ελληνικό δημόσιο «χαιρέτισε» το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο από δανειστή, καθώς αποπλήρωσε πρόωρα το δάνειο που έχει λάβει στο πρώτο Μνημόνιο. Μαζί με την έξοδο από την ενισχυμένη εποπτεία μπαίνει τέλος σε ένα δύσκολο κεφάλαιο και δίνει θετικό σήμα παράλληλα στις αγορές και στους επενδυτές για προσέλκυση κεφαλαίων στη χώρα, καθώς έχει μεγάλη σημασία για το οικονομικό κλίμα.
Η “ειδική” παρακολούθηση δεν σταματά πάραυτα αφού θα συνεχιστεί μέχρι η Ελλάδα να εξοφλήσει το 75% της χρηματοδοτικής συνδρομής εως περίπου το 2059. Θα πραγματοποιείται μία αξιολόγηση ανά εξάμηνο, αντί ανά τρίμηνο που ίσχυε σήμερα, και εντασσεται στο καθεστώς των χωρών με προγράμματα στήριξης, όπως η Ισπανία, η Πορτογαλία, η Κύπρος και η Ιρλανδία.