O υπουργός Παιδείας Κ.Γαβρόγλου υιοθέτησε πλήρως τις θέσεις του Τούρκου προέδρου Ρ.Τ.Ερντογάν για το «ασύμμετρο» της εκλογής του Οικουμενικού Πατριάρχη σε σχέση με τον μουφτή, γεγονός που εγείρει ερωτηματικά για το τι γίνεται τελικά με τα συμφέροντα της Ελλάδας.
Αυτόματα με τις δηλώσεις του υπουργού ανοίγει θέμα εκλογής μουφτή από την μουσουλμανική κοινότητα της Θράκης, υποστηρίζοντας ότι υπάρχει «ασυμμετρία» μεταξύ των διαδικασιών ανάδειξης του Οικουμενικού Πατριάρχη και των μουφτήδων.
Ο κύριος Γιαβρόγλου καταρχήν κάνει το τεράστιο λάθος να συγκρίνει τον οικουμενικό πατριάρχη με έναν απλό μουφτή, τον οποίο ομοιάζει με έναν μητροπολίτη, δηλαδή υποδιαίστερο όργανο της αρχής του εκκλησιαστικού σχήματος. Ας μην ξεχνάμε ότι ο όρος Πατριάρχης και μάλιστα Οικουμενικός, είναι για την εκκλησιαστική διοίκηση ισάξιος με αρχηγό κράτους.
Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Κανάλι της Βουλής και στην δημοσιογράφο Αλεξία Κουλούρη, τάχθηκε υπέρ της εκλογής Μουφτή υπό προϋποθέσεις, τονίζοντας ότι:
«Θα πρέπει να αρχίσει μια πολύ σοβαρή συζήτηση, με την ίδια τη μειονότητα ως προς το θέμα της ορθολογικοποίησης της εκλογής μουφτήδων. Το σοβαρό ζήτημα που πρέπει να συζητηθεί και νομίζω πρέπει να εξαντλήσουμε κάθε δυνατότητα που υπάρχει για συζητήσεις, είναι ο προσδιορισμός του εκλεκτορικού σώματος», επισημαίνοντας ότι «τον Πατριάρχη δεν τον εκλέγει η ρωμαίικη κοινότητα στην πόλη, δεν τον εκλέγουν καν ιερείς, τον εκλέγουν τα μέλη της Ιεράς Συνόδου. Άρα υπάρχει πάντα στην εκλογή των θρησκευτικών ηγετών, ένα ειδικό εκλεκτορικό σώμα».
Ο κ. Γαβρόγλου αναφέρει ότι μετά την ψήφιση του νόμου, που κάνει προαιρετική την εφαρμογή της Σαρίας, με Προεδρικό Διάταγμα, θα οριστούν οι δικονομικές αρμοδιότητες του μουφτή, ενώ θα ακολουθήσει σύσταση επιστημονικής επιτροπής, από νομικούς και ειδικούς, επί του Ισλαμικού δικαίου.»
Η αίσθηση ότι η ελληνική ηγεσία ασχολείται με το πολύ σοβαρό θέμα «επί τη ευκαιρία» της επίσκεψης Ερντογάν στην Ελλάδα, επίσης εγείρει ερωτηματικά, τα οποία κάποια στιγμή θα πρέπει να απαντηθούν.
Διότι δε μπορεί όλα τα δικαιώματα της μουσουλμανικής κοινότητας να βγήκαν τώρα στην επιφάνεια και να μπαίνουν στο πρόγραμμα προς διευθέτηση. Άρα κάτι πήρε ο Ερντογάν τελικά φεύγοντας από την Αθήνα σε αντίθεση με τις κορώνες Τσίπρα που δεν έπιασαν φαίνεται τόπο, πέρα από την πρόσκαιρη ελληνική περηφάνια ! Μήπως τελικά, λέω μήπως όλο αυτό το πανηγύρι ήταν και λίγο συμφωνημένο ; Μήπως είχαν συζητηθεί και συμφωνηθεί τα θέματα με τον Τούρκο πρόεδρο και απλώς παραχωρήθηκε να δωθεί και λίγη χαρά στους Έλληνες που ψηφίζουν Τσίπρα γι αυτό έκανε αυτές τις δηλώσεις ο Έλληνας πρωθυπουργός στο Μέγαρο Μαξίμου;
Για το ίδιο θέμα όμως των μουφτήδων τοποθετήθηκε και χθες ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, αποκαλύπτοντας ουσιαστικά πως "πρόκειται για μια συζήτηση η οποία έχει ξεκινήσει στο εσωτερικό της κυβέρνησης" και ότι αυτή θα πρέπει να γίνει ανοικτά και δημόσια εκφράζοντας την ευχή ότι σε αυτό που θα καταλήξουμε "να το δεχθούν όλοι" και να μην το μποϊκοτάρουν, χωρίς να διευκρινίσει ποιοι είναι αυτοί οι "όλοι" ΄που ελπίζει να την δεχθούν.
Ουσιαστικά όμως έτσι ικανοποιεί το αίτημα Ερντογάν για "επικαιροποίηση" της συνθήκης της Λωζάννης στο θέμα των μουφτήδων . Μελλοντικά βέβαια θα δούμε εάν θα ικανοποιήσει και την επιθμία του Ερντογάν για το τζαμί στο βοτανικό.
Συγκεκριμένα ο πρωθυπουργός είπε μεταξύ άλλων:
«Η συζήτηση έχει ξεκινήσει το εσωτερικό της κυβέρνησης εδώ και καιρό και είναι συζήτηση που πρέπει να γίνει δημόσια και ανοιχτά με τη μουσουλμανική μειονότητα, πέρα από τον κ.Ερντογάν.
Ηδη έχουμε πάρει πρωτοβουλίες που αναβαθμίζουν την ποιότητα ζωής των συμπολιτών μας στη Θράκη που έχουν να κάνουν με την εκπαίδευση, την εργασία. Εχουμε φέρει στη βουλή νόμο- τομή που αφορά τη σαρία.
Η συζήτηση που αφορά πώς θα μπορέσουμε να αμβλύνουμε υπαρκτές αντιθέσεις που ένα τμήμα δεν αναγνωρίζει τον θρησκευτικό ηγέτη που αναγνωρίζει η Πολιτεία, είναι μια συζήτηση που πρέπει να την κάνουμε. Να φτάσουμε στο σημείο να αναγνωρίζουν τα ίδια πρόσωπα και οι δύο πλευρές".
Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς παρόλα αυτά από την δική του πλευρά «άδειασε» τον υπουργό Παιδείας για το θέμα της εκλογής των μουφτήδων. Μιλώντας σε διπλωματικούς συντάκτες στη Βουλή ο υπουργός Εξωτερικών είπε χαρακτηριστικά «Δεν συζητάμε τέτοια θέματα με την Τουρκία».
Και σα να μην έφταναν όλα αυτά μετατέθηκαν τελικά ο Διοικητής Ασφαλείας Κομοτηνής ο οποίος αποσπάστηκε σε αστυνομικό τμήμα και ο Προϊστάμενος του Γραφείου Κρατικής Ασφαλείας στην Τροχαία οι οποιοι χειρίστηκαν την γνωστή υπόθεση διερεύνησης, του αν υπάρχει διδακτικό προσωπικό του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου με επιστημονικό αντικείμενο – πεδίο – ειδικότητα, που σχετίζεται με το ζήτημα της χρήσης του όρου “τουρκική μειονότητα”.
Οι δύο αξιωματικοί τιμωρηθηκαν, επειδή έπραξαν το καθήκον τους για να διερευνήσουν τους εξτρεμιστές της μουσουλμανικής μειονότητας που επιχειρούν να επιβάλλουν τον όρο «τουρκική» Βλέπετε δεν ήξεραν ότι υπήρχε απόφαση του Στρασβούργου που δικαίωνε τους μειονοτικούς της Θράκης και τους έδωσε το δικαίωμα να ονομάζονται τουρκική μειονότητα, όπως αποκαλύψαμε στο iellada.gr
Η απομάκρυνσή τους έγινε κατόπιν απαιτήσεως του υπουργείου Παιδείας, ο οποίος συνεχίζει να ξεπερνά τα όρια στα εθνικά θέματα τα οποία από ότι φαίνεται θα τα βρίσκουμε μπροστά μας πολύ συχνά πια .