Back to top

Ελληνικές αντιδράσεις στο θέμα των Σκοπίων μπλοκάρουν τις ύπουλες διαπραγματεύσεις.

18/01/2018 - 12:02

Όλα δείχνουν ότι μια ακόμα αμερικανική υπόγεια προσπάθεια να επιβάλλουν όπως το 2008 στο Βουκουρέστι την είσοδο των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ με οποιοδήποτε όνομα, απέτυχε παταγωδώς για έναν πολύ απλό λόγο:

Οι Αμερικανοί δεν καταλαβαίνουν ότι ο ελληνικός λαός είναι κάθετα αντίθετος σε οποιαδήποτε λύση που περιέχει το όνομα «Μακεδονία», είτε σύνθετη, είτε σκέτη, είτε με παράγωγα, είτε με οτιδήποτε.

θέμα iellada.gr 

Και ακόμα περισσότερο δεν καταλαβαίνουν ότι στην Ελλάδα οι πολιτικοί έχουν ένστικτο επιβίωσης. Τουτέστιν ξέρουν πότε κινδυνεύουν να «εξαφανιστούν».

Αυτό δεν το καταλαβαίνουν διότι στις ΗΠΑ ον πρόεδρος έχει δικαίωμα για δύο θητείες και τέρμα. Εδώ χτίζονται καριέρες ζωής πάνω στην πολιτική. Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι ο Θ.Πάγκαλος εξέφρασε τις απόψεις που έχει για τον λαό και την διανοητική του επάρκεια τώρα που δεν πολιτεύεται.

Επιβεβαιώνεται το μπλοκάρισμα της συμφωνίας για την ονομασία των Σκοπίων, καθώς η Αθήνα φοβούμενη τις διογκούμενες αντιδράσεις στο εσωτερικό της χώρας (υπάρχουν δημοσκοπήσεις που δίνουν μέχρι και 75% αντίθεση των πολιτών στην χρήση του ονόματος "Μακεδονία" από τα Σκόπια, ποσοστό που στην βόρειο Ελλάδα ανεβαίνει μέχρι και 85%), ενημέρωσε τον διαμεσολαβητή ότι "Δεν μπορούμε να συναινέσουμε σε σύνθετο όνομα, χωρίς να υπάρξει πλήρης αποδοχή των προαπαιτούμενων του Βουκουρεστίου".

Σημειώνεται ότι ακόμα και στους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ ένα 63% ήταν ενάντιο σε μια τέτοια λύση.

Ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς δήλωσε χθες ότι θεωρεί "μη ρεαλιστική τη λύση χωρίς το όνομα «Μακεδονία»" κι έτσι επιβεβάιωσε τ μπλοκάρισμα των διαπραγματεύσεων Ελλάδας και Σκοπίων για το θέμα του ονόματος.

Με τη δήλωσή του αυτή η οποία έρχεται σε απόλυτη αρμονία με τη δήλωση του Σκοπιανού υπουργού Εξωτερικών Ντιμιτρόφ ότι «αφήνουμε το όνομα για κάποια άλλη στιγμή» έδειξε ότι προτιμούν η λύση να βρεθεί ή να ανακοινωθεί σε κάποια άλλη χρονική στιγμή. Θεωρούν σίγουρα ότι η διαπραγμάτευση δεν είναι ώριμη λόγω και αντοδράσεων και από την Ελλάδα σε επίπεδο οργσνώσεων κυρίως και όχι τόσο κυβέρνησης. Η κυβένρηση όμως άρχισε να φοβάται τις αντιδράσεις.
«Θα προσκαλέσουμε την ΠΓΔΜ να ενταχθεί στους κόλπους μας, μόνο εφόσον επιτευχθεί αμοιβαία αποδεκτή λύση στο θέμα του ονόματος» διεμήνυσε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, σε συνέντευξή του, λίγο πριν φτάσει στα Σκόπια, στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της ΠΓΔΜ, "MIA".

Ερωτηθείς εάν τα Σκόπια μπορούν να λάβουν πρόσκληση για ένταξη στο ΝΑΤΟ, στη Σύνοδο Κορυφής της Συμμαχίας που θα διεξαχθεί τον Ιούλιο στις Βρυξέλλες, χωρίς την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας, ο κ. Στόλτενμπεργκ απέκλεισε κατηγορηματικά ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

«Όχι. Η θέση του ΝΑΤΟ παραμένει αμετάβλητη. Όλες οι αποφάσεις στο ΝΑΤΟ λαμβάνονται στη βάση της συναίνεσης μεταξύ των κρατών-μελών του. Η Σύνοδος Κορυφής του Βουκουρεστίου και όλες οι μετέπειτα Σύνοδοι Κορυφής διατύπωσαν τη θέση ότι το ΝΑΤΟ θα προσκαλέσει τη χώρα σας να ενταχθεί στη Συμμαχία, τη στιγμή που θα επιτευχθεί αμοιβαίως αποδεκτή λύση στο ζήτημα της ονομασίας, στο πλαίσιο του ΟΗΕ» ξεκαθάρισε ο γγ του ΝΑΤΟ.
Οι ΗΠΑ πίεζαν για μια λύση, προκειμένου να ικανοποιήσουν τα συμφέροντά τους και να εντάξουν το βαλκανικό κρατίδιο όπως όπως στο ΝΑΤΟ και αργότερα στην ΕΕ. Το σχέδιό τους μάλιστα είναι να απομείνει μόνος σύμμαχος της Ρωσίας στα Βαλκάνια η Σερβία και σε λίγα χρόνια να πέσει και αυτή στα αμερικανικά χέρια, με το γνωστό σύστημα, εσωτερικές εξεγέρσεις κλπ.
Μεγάλο έρωτημα σίγουρα είναι το τι θα γίνει με την εθνικότητα των Σκοπιανών ως «Μακεδόνες» ; για την απελευθέρωση των αδελφών «Μακεδόνων»; με την σλαβοβουλγαρική γλώσσα που θα ονομαστεί «μακεδονική»; Εδώ και τα βιβλία των Σκοπίων που λένε ότι ο Μεγαλέξανδρος ήταν εχθρός των Ελλήνων είναι μεγάλη πρόκληση. Οι χάρτες τους έχουν τη Θεσσαλονίκη ως λιμάνι της σκλαβωμένης από τους Έλληνες, Μακεδονίας του Αιγαίου; Αυτά πότε θα φροντίσει η ελληνική κυβέρνηση να τα λύσει; Οι ΗΠΑ τι θα κάνουν για αυτά ;
Οι Σκοπιανοί προχωρούσαν σε μια άκαμπτη στάση μιας σύνθετης ονομασίας και στα ακόμα πιο σημαντικά ζητήματα της γλώσσας και της εθνικότητας δεν έκαναν βήμα πίσω σε αντίθεση με την Ελλάδα που προχωρά με το χαμόγελο και πέφτει στους λάκκους.