Στις αρχές της δεκαετίας του 1990 στη Γεωργία ζούσαν 100.000 Έλληνες, μια πολύ δυναμική και εύρωστη κοινότητα, με ισχυρή παρουσία κυρίως στην πρωτεύουσα, την Τιφλίδα. Πλέον η ελληνική κοινότητα αριθμεί περί τα 10.000 άτομα, αλλά συνεχίζει να είναι δυναμική, με αιχμή την Ελληνική Ομοσπονδία που ιδρύθηκε το 1992. «Βασικοί μας στόχοι είναι η διατήρηση της ελληνική ταυτότητας, η διάδοση του ελληνικού πολιτισμού και η βοήθεια στους συμπατριώτες μας», είπε στο pontos-news.gr η Ευγενία Κοτανίδη, αναπληρώτρια προέδρου της Ελληνικής Ομοσπονδίας Γεωργίας.
«Φέτος στη γιορτή έλαβαν μέρος παιδιά, νέοι και νέες του Ελληνικού Πολιτιστικού Κέντρου της Γεωργίας, της Ένωσης της Ελληνικής Νεολαίας Γεωργίας και της Ένωσης Ελλήνων της Τιφλίδας “Αργώ”», σημείωσε η Ευγενία Κοτανίδη, προσθέτοντας ότι στους συλλόγους γίνεται σημαντική δουλειά και εκεί τα παιδιά μαθαίνουν όχι μόνο για τον ελληνικό πολιτισμό, αλλά και την ελληνική γλώσσα. Μάλιστα, οι σύλλογοι έχουν στην κατοχή τους και τις παραδοσιακές φορεσιές.
Στη γιορτή για την 25η Μαρτίου, που φιλοξενήθηκε στην αίθουσα εκδηλώσεων της Ελληνικής Ομοσπονδίας, το βασικό πρόγραμμα που ετοιμάστηκε από το Ελληνικό Πολιτιστικό Κέντρο περιλάμβανε ποιήματα, τραγούδια και ελληνικούς χορούς: οι νέοι και οι νέες από την Ένωση της Ελληνικής Νεολαίας της Γεωργίας παρουσίασαν ποντιακούς χορούς, ενώ τα μεγαλύτερα παιδιά της Ένωσης Ελλήνων Τιφλίδας παρουσίασαν τους ήρωες της Επανάστασης του 1821. «Ο αποσπασμένος εκπαιδευτικός Γιάννης Κωτούλας ήταν ο κεντρικός ομιλητής», ανέφερε η Ευγενία Κοτανίδη, η οποία απηύθυνε χαιρετισμό εκ μέρους του Διοικητικού Συμβουλίου της Ομοσπονδίας, ενώ το λόγο πήρε και ο πρέσβης Δημήτρης Καράμπαλης.
Έκθεση στο δημαρχείο για τους Πόντιους της Ατζαρίας
Μία ημέρα μετά την εκδήλωση στην αίθουσα της Ελληνικής Ομοσπονδίας Γεωργίας, στις 26 Μαρτίου, η ελληνική πρεσβεία τίμησε με τη σειρά της την 198η επέτειο από την έναρξη της ελληνικής Επανάστασης με μια μεγάλη εκδήλωση στο κτήριο της Δημοτικής Συνέλευσης της Τιφλίδας.
Στο επίκεντρο ήταν η φωτογραφική έκθεση με τίτλο: «Πόντιοι Έλληνες στην Ατζαρία: Το παρελθόν και το μέλλον».
Η έκθεση περιλάμβανε 50 φωτογραφίες από τον 19ο αιώνα μέχρι σήμερα, καθώς και αντικείμενα που μαρτυρούν στην ελληνική παρουσία στην περιοχή της Ατζαρίας, ήδη από την αρχαιότητα. Τέσσερις νέοι και νέες από την «Αργώ» με ποντιακές έδωσαν το παρών, ενώ τα παιδιά του Ελληνικού Πολιτιστικού Κέντρου, που επίσης φορούσαν παραδοσιακές φορεσιές, είπαν τους Εθνικούς Ύμνους της Ελλάδας και της Γεωργίας. Τη γεωργιανή κυβέρνηση εκπροσώπησε ο υφυπουργός Εξωτερικών Βάχτανγκ Μακχαραβλίσιγιε.