Ο Ερντογάν λέει ευθέως πλέον ότι θα χρησιμοποιήσει του δύο Έλληνες στρατιωτικούς για να κερδίσει την έκδοση των 8 στρατιωτικών που θεωρεί πραξικοπηματίες και έχουν ζητήσει άσυλο στην Ελλάδα!
Η συζήτηση με τους δημοσιογράφους έγινε κατά την επιστροφή του Ερντογάν από τη Βάρνα της Βουλγαρίας μετά τη σύνοδο με τους Ευρωπαίους. Ο Τούρκος πρόεδρος, σύμφωνα με το πρωτοσέλιδο της εφημερίδας “Χουριέτ” συνέδεσε έμμεσα τους δυο Έλληνες στρατιωτικούς με το ζήτημα των οκτώ Τούρκων αξιωματικών που διέφυγαν στην Ελλάδα μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα.
«Μιλήσαμε και για το ζήτημα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών», είπε ο Ερντογάν. «Τους εξήγησα πως το θέμα είναι στα χέρια της δικαιοσύνης. Μου είπαν να φροντίσω να αποφυλακιστούν και τους απάντησα ότι δεν είμαι πιο μεγάλος από τη δικαιοσύνη. Τους εξήγησα πως δεν είναι δίκαιο αυτοί που ασχολούνται τόσο με τους δυο Έλληνες στρατιώτες να μην ασχολούνται το ίδιο και με εκείνους που διέφυγαν στην Ελλάδα αφού έκαναν πραξικόπημα», τόνισε ο Τούρκος πρόεδρος όπως μετέδωσε ο Μανώλης Κωστίδης στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ.
Ο Ερντογάν φρόντισε να… διευκρινίσει ότι «δεν συσχετίζονται τα δύο θέματα», αλλά εμμέσως πλην σαφώς φαίνεται ότι το κάνει ξεκάθαρα…
Οι έρευνες στην Κυπριακή ΑΟΖ
Ο Ερντογάν μίλησε, φυσικά, και για το θέμα των υδρογονανθράκων και των γεωτρήσεων στην Κυπριακή ΑΟΖ. Και επανέλαβε ότι η Τουρκία δεν θα κάνει ούτε βήμα πίσω από τη θέση της. Και επικαλέστηκε ακόμα και το διεθνές δίκαιο. Το οποίο η χώρα του παραβιάζει συνεχώς…
«Εμείς λέμε ότι τα δικαιώματα των Τουρκοκύπριων, που είναι ισότιμοι «ιδιοκτήτες» της Κύπρου, δεν μπορούν να θεωρηθούν ανύπαρκτα. Λέμε ότι οι Τουρκοκύπριοι έχουν δικαιώματα στο φυσικό αέριο και το πετρέλαιο που θα βρεθούν εκεί με βάση το διεθνές δίκαιο», είπε ο Ερντογάν.
Κατηγόρησε ακόμα την ελληνικοκυπριακή πλευρά πως ευθύνεται για την κλιμάκωση της έντασης, το τελευταίο διάστημα, στην ανατολική Μεσόγειο. Πως προκάλεσε με την πρόσκληση σε δυτικές εταιρίες να κάνουν έρευνες για πηγές υδρογονανθράκων στην κυπριακή ΑΟΖ. Η Άγκυρα θεωρεί ότι με τις ενέργειές της σταμάτησε τις ενέργειες αυτές γιατί τις θεωρεί παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων των Τουρκοκυπρίων!
Ο Εντογάν επανέλαβε ότι οι υδρογονάνθρακες στην περιοχή (της κυπριακής ΑΟΖ!) θα πρέπει να μοιραστούν ισότιμα ανάμεσα στους Ελληνοκύπριους και τους Τουρκοκύπριους.
Κατηγόρησε και την Ε.Ε. ότι δεν είναι αμερόληπτη στη διαμάχη για τον φυσικό πλούτο στην περιοχή.