Back to top

Έκτακτο ΚΥΣΕΑ για τα προσφυγικά κύματα από την Τουρκία που φτάνουν στα νησιά μας

31/08/2019 - 09:55

«Στο κόκκινο» ξανά οι ροές ξυπνώντας μνήμες του 2015. Μέσα σε λίγες ώρες στη Λέσβο έφτασαν περισσότεροι από 550 μετανάστες, γεμίζοντας ξανά τη Συκαμνιά πλαστικές βάρκες και εξωλέμβιες μηχανές. Μόνο τον Αύγουστο έφτασαν στα ελληνικά νησιά 6.557 μετανάστες, ενώ τον αντίστοιχο μήνα πέρυσι 2.948.

Συνολικά, δηλαδή, έφτασαν στις ελληνικές ακτές 3.609 μετανάστες περισσότεροι από πέρυσι μόλις σε ένα μήνα. Σήμερα θα συνεδριάσει υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, στο Μέγαρο Μαξίμου, το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εξωτερικών και Αμυνας (ΚΥΣΕΑ), με αντικείμενο την αύξηση των μεταναστευτικών/προσφυγικών ροών. Και μόνο αυτή η εξέλιξη καταδεικνύει την κρισιμότητα της κατάστασης, η οποία επιδεινώνεται μέρα με τη μέρα, με τους καταυλισμούς στα νησιά να έχουν ξεπεράσει κατά πολύ τη δυναμική τους, στη Σάμο ξανά ο αριθμός είναι πενταπλάσιος από την πραγματική χωρητικότητα ενώ πρόσφυγες και μετανάστες καταφτάνουν και πάλι κατά εκατοντάδες, σε καθημερινή βάση.

Η σημερινή συνεδρίαση έρχεται σε συνέχεια των χθεσινών ενεργειών του υπουργείου Δικαιοσύνης. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, κάλεσε χθες εκτάκτως στο υπουργείο Εξωτερικών τον Τούρκο πρέσβη Μπουράκ Οζούγκερτζιν προκειμένου να του εκφράσει την έντονη δυσαρέσκεια της Ελλάδας για την αύξηση των ροών μεταναστών από την Τουρκία, η οποία κορυφώθηκε με τη χθεσινή πρωτόγνωρη μαζική άφιξη άνω των 500 μεταναστών στη Λέσβο. Ειδικότερα, στον Τούρκο πρέσβη ο Ν. Δένδιας υπενθύμισε τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει η Τουρκία στο πλαίσιο της Κοινής Δήλωσης Ε.Ε.-Τουρκίας του 2016 και την ανάγκη να εφαρμόζει αυτά τα οποία έχουν συμφωνηθεί. Από πλευράς του, ο Τούρκος πρέσβης είπε ότι θα ενημερώσει σχετικά τις Αρχές του και διαβεβαίωσε ότι η Τουρκία παραμένει προσηλωμένη στην Κοινή Δήλωση και η πολιτική της εν προκειμένω δεν έχει αλλάξει. Παράλληλα, οι ελληνικές διπλωματικές αρχές ενημέρωσαν σχετικώς την Ε.Ε., καθώς αφορά ένα μείζον ζήτημα πρωτίστως ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος.

Το μεταναστευτικό ήταν εξάλλου και ένα από τα βασικά θέματα συζήτησης του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, με τη Γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ., με την ελληνική πλευρά να ζητάει επίσημα βοήθεια.
Πάντως η Αγκυρα προειδοποιεί την Ε.Ε. πως η ροή των προσφύγων από τη Συρία έχει αυξηθεί λόγω των εξελίξεων στο Ινλίμπ. Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανέφερε πως «θα είναι ψέμα αν πούμε ότι στο Ιντλίμπ τα γεγονότα είναι στο σημείο που επιθυμούμε. Εχουν πεθάνει 60.000 άνθρωποι. Επίσης σχεδόν διπλασιάστηκαν οι προσφυγικές ροές. Ερχονται στα βόρεια της χώρας (Συρίας). Πρέπει να λάβουμε μέτρα».

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και οι δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος ανέφερε πως «οι επιθέσεις στο Ιντλίμπ ίσως προκαλέσουν νέο κύμα προσφύγων προς την Ευρώπη».

Η πιο μαζική άφιξη μεταναστών φυσικά δεν μπορούσε να είναι εύκολα διαχειρίσιμη από τις αρχές, για αυτό ξαναστήθηκε πρόχειρος καταυλισμός κοντά στην περιοχή Σκάλα Λέσβου, όπως συνέβαινε και το 2015. Μόλις οι 90 μετανάστες κατάφεραν να βρουν χώρο στον καταυλισμό των 10.000 μεταναστών στη Μόρια ενώ οι υπόλοιποι έστησαν ξανά τον κλειστό καταυλισμό.

«Η κατάσταση επιδεινώθηκε τον Ιούλιο, ιδιαίτερα στα νησιά που έχουν λάβει πολλές αφίξεις, παρά τις μεταφορές στην ηπειρωτική χώρα που παραμένουν περιορισμένες εξαιτίας της έλλειψης διαμονής εκεί. Συνολικά, ο πληθυσμός στα νησιά έχει φτάσει σχεδόν στους 24.000 πρόσφυγες και μετανάστες, κυρίως στη Λέσβο και τη Σάμο και περιλαμβάνουν τουλάχιστον 810 ασυνόδευτα και χωρισμένα παιδιά», ανέφερε η Υπατη Αμροστεία στο ευρωπαϊκό της δελτίο.

Και τα στοιχεία είναι απογοητευτικά. Την τελευταία εβδομάδα έφτασαν 1.769 άτομα στα νησιά του Αιγαίου, μια αύξηση από τις περσινές αφίξεις (1.021) κατά τη διάρκεια του Αυγούστου, την ίδια περίοδο. Οι μέσες ημερήσιες αφίξεις αυτή την εβδομάδα ισούνται με 253, σε σύγκριση με 276 την προηγούμενη εβδομάδα. Κυρίως οι μετανάστες που μένουν στα νησιά προέρχονται από το Αφγανιστάν (43%), τη Συρία (12%) και τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό (10%). Οι γυναίκες αντιπροσωπεύουν το 22% του πληθυσμού και τα παιδιά το 36%, από τους οποίους σχεδόν 6 στους 10 είναι νεότεροι ηλικίας άνω των 12 ετών. Περίπου το 18% των παιδιών είναι ασυνόδευτα ή χωρισμένα, κυρίως από το Αφγανιστάν.

Με ανακοίνωσή της η UNICEF καλεί τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης να διευκολύνουν τη μετεγκατάσταση και να επισπεύσουν τη διαδικασία της οικογενειακής επανένωσης. Ο αριθμός των ασυνόδευτων και χωρισμένων από τις οικογένειές τους παιδιών-προσφύγων και μεταναστών, που διαμένουν σε επισφαλή και υπερπλήρη Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης στα ελληνικά νησιά και σε αστυνομικά τμήματα σε όλη την επικράτεια υπερβαίνει τα 1.100 παιδιά –ο υψηλότερος αριθμός από τις αρχές του 2016- σύμφωνα με την UNICEF.

«Το περασμένο Σαββατοκύριακο ένα παιδί έχασε τη ζωή του και δυο ακόμα τραυματίστηκαν σε ένα βίαιο συμβάν στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης της Μόριας. Η πρόσφατη αυτή τραγωδία είναι μια ισχυρή υπενθύμιση ότι η κατάσταση στα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης έχει οξυνθεί», δήλωσε η περιφερειακή διευθύντρια της UNICEF για την Ευρώπη και Κεντρική Ασία και ειδική συντονίστρια για την Προσφυγική και Μεταναστευτική Ανταπόκριση στην Ευρώπη, Afshan Khan. «Συνεχίζουμε να παροτρύνουμε τις Ελληνικές Αρχές για τη μεταφορά των παιδιών σε κατάλληλες δομές φιλοξενίας στην ηπειρωτική Ελλάδα. Παράλληλα, η Ελλάδα δεν μπορεί να σταθεί μόνη της στην προσπάθεια να παρέχει υποστηρικτικές υπηρεσίες στα παιδιά πρόσφυγες και μετανάστες. Είναι κρίσιμης σημασίας οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να διαθέσουν θέσεις μετεγκατάστασης για ασυνόδευτα και χωρισμένα από τις οικογένειές τους παιδιά-πρόσφυγες και μετανάστες, όπως επίσης και να επιταχύνουν τη διαδικασία οικογενειακής επανένωσης για εκείνα που έχουν συγγενείς στην Ευρώπη».

 

Πηγή: ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ