Back to top

Εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας: Στις 22 Ιανουαρίου η πρώτη ψηφοφορία - Πώς τοποθετούνται τα κόμματα

16/01/2020 - 14:39

Στην τελική ευθεία για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας μπαίνουν οι πολιτικές διεργασίες καθώς λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση της υποψηφιότητας της Αικατερίνης Σακελλαροπούλου από τον Κυριάκο Μητσοτάκη ο πρόεδρος της Βουλής επικοινώνησε με τα κόμματα και τους ανακοίνωσε το χρονολόγιο για τις ψηφοφορίες.

Η πρώτη θα πραγματοποιηθεί στις 22 Ιανουαρίου στις 10:30, με το όριο για εκλογή να είναι οι 200 ψήφοι. Αν δεν υπάρξει εκλογή, τότε η δεύτερη διαδικασία θα πραγματοποιηθεί μετά από πέντε ημέρες, στις 28 Ιανουαρίου, οπότε και θα απαιτούνται πάλι 200 ψήφοι. Η τρίτη ψηφοφορία -αν απαιτηθεί- θα πραγματοποιηθεί στις 3 Φεβρουαρίου με το όριο εκλογής να είναι οι 180 ψήφοι.

Η τέταρτη ψηφοφορία με εκλογή με 151 ψήφους θα πραγματοποιηθεί -αν χρειαστεί- στις 9 Φεβρουαρίου και η πέμπτη και τελευταία, όπου Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκλέγεται με σχετική πλειοψηφία θα πραγματοποιηθεί στις 16 Φεβρουαρίου.

Η πρόταση για την υποψηφιότητα Σακελλαροπούλου προκάλεσε αρχικά αμηχανία στον ΣΥΡΙΖΑ τα όργανα του οποίου συνεδρίασαν σήμερα με την αξιωματική αντιπολίτευση να προσανατολίζεται προς το «ναι» το οποίο αναμένεται να ανακοινώσει τις επόμενες ώρες ο Αλέξης Τσίπρας καθώς το κλίμα μεταξύ των στελεχών δείχνει πως δύσκολα θα έβρισκαν επιχειρήματα για μία αρνητική απάντηση σε ένα πρόσωπο που συγκεντρώνει αδιαμφισβήτητα μη κομματικά χαρακτηριστικά, ωστόσο αυτό δε σημαίνει πως ακόμα και αν που «ναι» στην Αικατερίνη Σακελλαροπούλου δεν θα έχουν σκληρή αντιπολιτευτική γραμμή απέναντι στην κυβέρνηση και τη ΝΔ.

Θετικό πρόσημο υπάρχει στο Κίνημα Αλλαγής στο οποίο θα συνεδριάσουν από κοινού στις 3 μετά το μεσημέρι το Πολιτικό Συμβούλιο και η Κοινοβουλευτική Ομάδα. «Είναι μία δικαστής με πολύ άξια πορεία, την τελική απόφαση θα την πάρουμε το μεσημέρι. Οι αποφάσεις και η πορεία της δείχνουν έναν άνθρωπο με θάρρος γνώμης, εγνωσμένης επιστημονικής κατάρτισης» δήλωσε το πρωί στον ΑΝΤ1 ο εκπρόσωπος τύπου του ΚΙΝΑΛ Παύλος Χρηστίδης.

Για ιστορική στιγμή με την πρόταση Σακελλαροπούλου έκανε λόγο στον ΘΕΜΑ 104,6 ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης.

Παράλληλα υποστήριξε ότι «το "παρών" στην εκλογή του ΠτΔ είναι απολύτη πολιτική άρνηση που δεν ευθυγραμμίζεται με την πολιτική ευθυκρισία που πρέπει να έχει η Βουλή. Το παρών αποτελεί άρνηση για μένα».

Διευκρίνισε, πάντως, ότι «εκείνο που μπορώ να πω ότι ουδέποτε απασχόλησε τον πρωθυπουργό ο εγκλωβισμός του πολιτικού αντιπάλου. Είναι πέρα από τη λογική που πολιτεύεται ο πρωθυπουργός. Αυτό που είχε πει ο κ. Μητσοτάκης και θα έπρεπε να του δώσουμε σημασία είναι να εξηγήσουν όσοι καταψηφίσουν γιατί είπαν "όχι"».

Στην ερώτηση δε τι θα γίνει αν δεν ψηφίσει την πρόταση Μητσοτάκη κάποιος βουλευτής της ΝΔ είπε ότι «ο κάθε βουλευτής αναλαμβάνει την πολιτική ευθύνη των πραττομένων του. Επιθυμία του πρωθυπουργού θα ήταν η ομόθυμη στάση των πολιτικών δυνάμεων και της ΚΟ της ΝΔ».

ΚΚΕ: Δεν θα κρίνουμε το πρόσωπο - Ο ΠτΔ είναι θεματοφύλακας της κυρίαρχης πολιτικής

Το ΚΚΕ, σύμφωνα με σχετική ενημέρωση, «ποτέ δεν έχει επικεντρώσει -ούτε τώρα επικεντρώνει- στο πρόσωπο το οποίο κάθε φορά προτείνεται να εκλεγεί ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας».

«Τον θεσμό της Προεδρίας της Δημοκρατίας τον κρίνουμε αποκλειστικά με βάση το ρόλο και τις αρμοδιότητες του θεσμού, που είναι αυτές του θεματοφύλακα της κυρίαρχης πολιτικής και της επικύρωσης των αντιλαϊκών κατευθύνσεων της εκάστοτε κυβέρνησης» τονίζει, επίσης το ΚΚΕ, προσθέτοντας «το ίδιο θα κάνουμε και τώρα, με την πρόταση του πρωθυπουργού για την υποψηφιότητα της κας Αικατερίνης Σακελλαροπούλου, Προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας».

Για το πρόσωπο της κυρίας Σακελλαροπούλου μίλησε στον ΘΕΜΑ 104,6 ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος λίγες ώρες πριν τη συνεδρίαση του πολιτικού συμβουλίου του κόμματός του που έχει προγραμματιστεί για τις 7 το απόγευμα.

Αν και αρχικά είπε ότι «δεν είπα "όχι" για την κυρία Σακελλαροπούλου» στη συνέχεια είπε ότι «για μένα έχει πολλά γκρίζα σημεία».

Ο ίδιος εκτίμησε ότι η ΝΔ εγκλωβίστηκε αν και ήθελε να στριμώξει τον ΣΥΡΙΖΑ καταλογίζοντας στο κυβερνών κόμμα «αριστεροφοβία».

«Φανταστέιτε ένα Νανόπουλο έναν Νεγρεπόντε να έκανε μια δήλωση για τη Μακεδονία πώς θα ακουγόταν μια δήλωση σε σχέση με την κυρία Σακελλαροπούλου» ειπε ακόμα ο κ. Βελόπουλος σχολίαζοντας το διεθνές κύρος της κυρίας Σακελλαροπούλου για την οποία, ωστόσο, ξεκαθάρισε ότι «δεν αμφισβητώ το επιστημονικό της κύρος».

Το απόγευμα θα συνεδριάσει και το ΜέΡΑ 25 του Γιάνη Βαρουφάκη το οποίο για την ώρα δεν έχει τοποθετηθεί δημόσια ως προς την πρόταση Σακελλαροπούλου.