Back to top

Εκλογές 2023 : Ορκίστηκε η νέα υπηρεσιακή κυβέρνηση

26/05/2023 - 12:26

Ξεκίνησε δύο λεπτά πριν από τις 12:00 η ορκωμοσία των μελών της υπηρεσιακής κυβέρνησης του Ιωάννη Σαρμά, χοροστατούντος του Μητροπολίτη Νέας Ιωνίας, Γαβριήλ, ενώπιον της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

Πολιτικό όρκο έδωσαν ενώπιον της Προέδρου της Δημοκρατίας η υπουργός Εσωτερικών Καλλιόπη Σπανού και ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου. Τον όρκο εκφώνησε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Είχε προηγηθεί ο θρησκευτικός όρκος των υπόλοιπων 18 υπουργών.

Οι πρώτες δηλώσεις των νέων υπουργών

«Είμαι δάσκαλος 50 χρόνια, το μυαλό μου είναι στα παιδιά που ετοιμάζονται να δώσουν πανελλήνιες. Μου τηλεφώνησε ο πρωθυπουργός να αναλάβω, αιφνιδιάστηκα», είπε ο υπηρεσιακός υπουργός Παιδείας κ. Κίττας προσερχόμενος στο Προεδρικό Μέγαρο.

Νωρίτερα είχαν προσέλθει ο υπηρεσιακός υπουργός Εθνικής Αμυνας Αλκιβιάδης Στεφανής και η υπηρεσιακή υπουργός Υγείας Αναστασία Κοττανίδου η οποία δήλωσε ότι γνωρίζει πολύ καλά τα θέματα της αρμοδιότητάς της. «Χρέος μου είναι να πάω, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία. Έχω άριστη συνεργασία με όλη την ηγεσία του υπ. Υγείας. Γι αυτό το σύντομο χρονικό διάστημα θα προσπαθήσω να φανώ αντάξια», είπε.

«Μεγάλη τιμή που μας αναθέτουν αυτό το καθήκον προς την πολιτεία, Θα το ασκήσουμε όπως πρέπει ώστε να μην υπάρχει κανένα κενό στη λειτουργία του κράτους χωρίς κανένα κενό» είπε ο υπουργός Εξωτερικών, Βασίλης Κασκαρέλης.

«Θα κλείσουμε τις εκκρεμότητες, με πήρε ο πρωθυπουργός και μου είπε να αναλάβω υπουργός Δικαιοσύνης», είπε προσερχόμενος ο υπουργός Δικαιοσύνης Φίλιππος Σπυρόπουλος.

Πρώτο Υπουργικό

Ο πρωθυπουργός Ιωάννης Σαρμάς, αμέσως μετά την ορκωμοσία της κυβέρνησης στις 12:00, θα προεδρεύσει σε υπουργικό συμβούλιο στο Μέγαρο Μαξίμου.

Στη συνέχεια οι υπουργοί θα μεταβούν στα υπουργεία τους για τις τελετές παράδοσης και παραλαβής.

Η τελευταία πράξη πριν από την προκήρυξη των εκλογών θα εκτυλιχθεί την Κυριακή και τη Δευτέρα, με την ορκωμοσία και τη διάλυση της Βουλής. Η ορκωμοσία των εκλεγμένων βουλευτών όπως έχουν προκύψει από τις εκλογές της 21ης Μαΐου θα πραγματοποιηθεί στις 6 μμ της Κυριακής 28 Μαΐου, θα διεξαχθεί η ορκωμοσία των βουλευτών, ενώ την επόμενη, Δευτέρα 29 Μαΐου, στις 10:30 πμ, οι βουλευτές θα εκλέξουν τον Πρόεδρο του σώματος.

Σημειώνεται ότι ο Πρόεδρος της Βουλής εκλέγεται με ονομαστική ψηφοφορία και με την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών. Αν κανείς δεν συγκεντρώσει την απόλυτη πλειοψηφία, η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται μεταξύ των δύο πρώτων σε ψήφους και εκλέγεται αυτός που έλαβε τις περισσότερες ψήφους.

Μετά τη διάλυση της Βουλής θα ξεκινήσει επίσημα η προεκλογική περίοδος των επαναληπτικών εκλογών της 25ης Ιουνίου.

Ήδη, οι μηχανές στα στρατηγεία των κομμάτων έχουν ανάψει, με την κατάρτιση της επικοινωνιακής στρατηγικής και τον κύκλο των περιοδειών.

Αυτός είναι ο 66χρονος δικαστικός που ορκίστηκε υπηρεσιακός πρωθυπουργός

Τελέστηκε το μεσημέρι της Πέμπτης (25/5) η ορκωμοσία του νέου υπηρεσιακού πρωθυπουργού, του προέδρου του Ελεγκτικού Συνεδρίου, Ιωάννη Σαρμά, ενώπιον της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

Ο Ιωάννης Σαρμάς, πήρε εντολή σχηματισμού υπηρεσιακής κυβέρνησης και ετοιμάζεται να γράψει ακόμα ένα κεφάλαιο στη ζωή του.

Ο ίδιος αποτελεί πρότυπο οικογενειάρχη, για τα δύο του παιδιά και τη γυναίκα του, ενώ για τους στενούς συνεργάτες και συναδέλφους του αποτελεί έναν άρτια καταρτισμένο δικαστικό λειτουργό που έχτισε μόνος μια ξεχωριστή πορεία στο πέρασμα των χρόνων.

Ως πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου δήλωνε σίγουρος για την αποτελεσματικότητα. Εξηγούσε τι σήμαινε για τον ίδιο μια καλύτερη δικαιοσύνη στο μέλλον.

Μάλστα στο παρελθόν, είχε κληθεί να σχολιάσει μια σειρά από δημοσιεύματα για καθυστερήσεις στη λήψη αποφάσεων.

Και είχε κάνει τον απολογισμό της τετραετίας που βρισκόταν στο τιμόνι του ανώτατου δικαστηρίου.

Οι σπουδές και πορεία του

Γεννημένος στην Κω το 1957, σπουδάζει νομικά σε Αθήνα και Παρίσι από το 1975 μέχρι το 1984. Υπηρετεί ως έφεδρος αξιωματικός στην Πολεμική Αεροπορία τη διετία 1984-1986 και από τον Ιανουάριο του 1987 εργάζεται ως δικαστικός λειτουργός.

Αρχικά στο Συμβούλιο της Επικρατείας και στη συνέχεια με μετάταξη στο Ελεγκτικό Συνέδριο μέχρι και σήμερα.

Τον Νοέμβριο του 2019 ορίστηκε πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου με τετραετή μη ανανεώσιμη θητεία, όπως ορίζεται στο Σύνταγμα.

Παντρεμένος από το 1987 με την επίσης δικαστικό Στέλλα Τσαγκαράκη, απέκτησαν δύο παιδιά που σήμερα είναι 36 και 34 ετών αντίστοιχα.

Μετά την άσκηση των υπηρεσιακών πρωθυπουργικών του καθηκόντων θα επανέλθει στα καθήκοντα του προέδρου του Ελεγκτικού Συνεδρίου και τον Νοέμβριο του 2023, θα αποχωρήσει από το δικαστικό σώμα, λόγω συμπλήρωσης της τετραετίας και όχι λόγω ορίου ηλικίας.