Πραγματοποιήθηκαν οι πρώτες ταυτοποιήσεις των θυμάτων των πυρκαγιών της 23ης Ιουλίου.
Την νεκροψία νεκροτομή διενεργεί η ιατροδικαστική υπηρεσία του Πανεπιστημίου Αθηνών και η ιατροδικαστικη υπηρεσία του υπ. Δικαιοσύνης, ώστε να προκύψουν τα αίτια θανάτου των θυμάτων και να ληφθεί DNA για τις ταυτοποιήσεις.
Oι ταυτοποιήσεις γίνονται από τη διεύθυνση εγκληματολογικών ερευνών και το εργαστήριο DNA της ΕΛΑΣ, ενώ στη συνέχεια τα αποτελέσματα διαβιβάζονται στη Διεύθυνση Εγκλημάτων Εμπρησμού του Πυροσβεστικού Σώματος η οποία έχει αναλάβει την προανάκριση και έχει το δυσάρεστο έργο ενημέρωσης των οικογενειών.
Σημειώνεται πως σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας, στα νοσοκομεία παραμένουν για νοσηλεία 60 ενήλικες, από τους οποίους 11 σε κρίσιμη κατάσταση διασωληνωμένοι σε ΜΕΘ.
Ιατροδικαστής: «Είναι μια πρωτόγνωρη κατάσταση -Είναι μαζική καταστροφή»
Ο προϊστάμενος ιατροδικαστικής υπηρεσίας Αθηνών, Νίκος Καρακούκης, περιέγραψε την κατάσταση με τις δεκάδες σορούς από τις φονικές πυρκαγιές στην Αττική.
«Είναι μια κατάσταση πρωτόγνωρη. Είναι μαζική καταστροφή» είπε μεταξύ άλλων αρχικά.
Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι έχουν διενεργηθεί έλεγχοι σε αρκετά θύματα και φαίνεται ότι οι περισσότεροι άνθρωποι απανθρακώθηκαν ή πνίγηκαν στο νερό. «Έχουν προχωρήσει αρκετά οι διαδικασίες της ιατροδικαστικής έρευνας. Οι σοροί είναι γύρω στους 62. Πιστεύουμε ότι μέχρι το Σάββατο θα έχουμε τελειώσει» επισήμανε ο κ. Καρακούκης. Επιπροσθέτως, σημείωσε, γίνεται η διαδικασία αναγνώρισης με μεθόδους μακροσκοπικής αναγνώρισης από τους ιατροδικαστές και μέσω του DNA από τα αρμόδια εργαστήρια και προχωρούν οι διαδικασίες.
«Είναι μια μαζική καταστροφή με πολλές απανθρακώσεις που είναι δύσκολες και η αναγνώριση είναι ακόμη πιο δύσκολη. Αναμένουμε τις ταυτοποιήσεις μέσω DNA. Προσπαθούμε να προσδιορίσουμε τα αίτια θανάτου που τις περισσότερες φορές είναι προφανή» τόνισε ο κ.Καλόγρηας. «Να προχωρήσουμε στις διαδικασίες ταυτοποίησης, όχι μόνο νεκροτομής. Θα είμαστε εδώ όλες τις ημέρες και όλες τις νύχτες μέχρι να τελειώσουμε. Το θέμα είναι να προχωρήσουν οι ταυτοποιήσεις και από τη μεριά της ΔΕΕ γίνεται το καλύτερο. Άμεσα θα έχουμε τις πρώτες αναγνωρίσεις, να μειωθεί κάπως ο πόνος των ανθρώπων» είπε ο κ. Καλόγρηας.
«Λέγεται ότι ήταν πολλά παιδιά. Κάθε φορά λέμε πρώτη φορά συνέβη. Αυτή τη φορά, όντως συνέβη πρώτη φορά σε συναίσθημα. Μεγάλοι άνθρωποι, παιδιά από κατασκηνώσεις, τουρίστες, πραγματικά υπάρχει μεγάλη αντίθεση στην ψυχική διάθεση: από τη χαρά του καλοκαιριού στη λύπη που ζούμε όλοι μας», δήλωσε ο προϊστάμενος της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Πειραιά, Ηλίας Μπογιώκας. «Συλλυπητήρια στους συγγενείς και αμέριστη συμπάθεια. Δεν βάζουμε μέσα να δουν τέτοια εικόνα οι συγγενείς. Δεν αντέχουν. Εδώ δεν αντέχουμε εμείς. Μπαίνουμε και βγαίνουμε. Δεν μπορεί να εξοικειωθεί ένας άνθρωπος ψυχικά με το θάνατο. Και τέτοιου είδους θάνατο, ειδικά όταν έχεις και μικρά παιδιά» ανέφερε ο κ. Μπογιώκας.
Ανυπολόγιστες είναι οι υλικές καταστροφές που ξέσπασαν από τις πυρκαγιές σε Μάτι, Κινέτα, Ραφήνα, Νέο Βουτζά και Αγία Μαρίνα.
Διασώστες και μέλη του Ερυθρού Σταυρού συνεχίζουν τις επίγειες περιπολίες στις πληγείσες περιοχές, ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται η έρευνα που εστιάζει στο Μάτι και την ευρύτερη περιοχή, αναζητώντας αγνοούμενους από σπίτι σε σπίτι.
Διεξάγονται πεζές περιπολίες από 130 μέλη των Ενόπλων Δυνάμεων και του Πυροσβεστικού Σώματος, στις περιοχές Βουτζά, Μάτι και Ραφήνα.
Περίπου 200 μηχανικοί του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών διενεργούν αυτοψίες κι έχουν ήδη καταγράψει τις ζημιές σε κτίρια της πληγείσας περιοχής στην Ανατολική Αττική από τις πυρκαγιές, ενώ περισσότεροι μηχανικοί του Υπουργείου και Εποπτευόμενων Φορέων έχουν μεταβεί για τον ίδιο λόγο σε Δυτική Αττική και Κορινθία.
Ειδικότερα, σε 720 κατοικίες, 5 επαγγελματικούς χώρους, 2 δημόσια κτίρια, 22 αποθήκες, χαρακτηρίστηκαν «κόκκινα»: 211 κατοικίες, 3 επαγγελματικοί χώροι, κι 8 αποθήκες.
«Κίτρινα» χαρακτηρίστηκαν 234 κατοικίες και 12 αποθήκες, ενώ «πράσινα» είναι 275 κατοικίες, 2 επαγγελματικοί χώροι και 2 αποθήκες.
Στην περιοχή Νέας Μάκρης και συγκεκριμένα στις περιοχές Μάτι και Ν. Βουτζάς «κόκκινες» είναι 133 κατοικίες και 5 αποθήκες, «κίτρινες» είναι 133 κατοικίες, 1 δημόσιο κτίριο και 9 αποθήκες, ενώ «πράσινες» είναι 140 κατοικίες, 2 επαγγελματικοί χώροι και 2 αποθήκες σε σύνολο 406 κατοικιών, 2 επαγγελματικών χώρων, 1 δημοσίου κτιρίου και 16 αποθηκών.
Στην περιοχή Ραφήνας- Πικερμίου «κόκκινες» είναι 78 κατοικίες, 3 επαγγελματικοί χώροι και 3 αποθήκες, «κίτρινες» είναι 101 κατοικίες, 1 δημόσιο κτίριο και 3 αποθήκες, ενώ «πράσινες» είναι 135 κατοικίες σε σύνολο 314 κατοικιών, 3 επαγγελματικών χώρων 1 δημοσίου κτιρίου και 6 αποθηκών.
Σε συνεργασία με την Περιφέρεια Αττικής, μεταφέρθηκαν περισσότερα από 125 - κατεστραμμένα από την πυρκαγιά - αυτοκίνητα, για να ελευθερωθούν οι κλεισμένοι δρόμοι στο Μάτι του Δήμου Μαραθώνα.
Παραμένουν στα νοσοκομεία 60 ενήλικες και 4 παιδιά
Σύμφωνα με την πιο πρόσφατη ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας για τους τραυματίες - εγκαυματίες από τις πυρκαγιές της 23ης Ιουλίου, στα νοσοκομεία παραμένουν για νοσηλεία 60 ενήλικες, από τους οποίους 11 σε κρίσιμη κατάσταση διασωληνωμένοι σε ΜΕΘ.
Στο νοσοκομείο Παίδων παραμένουν για νοσηλεία 4 παιδιά, ενώ δόθηκαν αρκετά εξιτήρια σε ενήλικες από τον Ευαγγελισμό και το Σισμανόγλειο.
Η πύρινη λαίλαπα κατέστρεψε τα πάντα στο πέρασμά της στην Ανατολική Αττική και σκόρπισε το θάνατο.
Το πρωί της Τρίτης βρέθηκαν είκοσι έξι σοροί- ενηλίκων και μικρών παιδιών- στην Αργυρή Ακτή στο Μάτι, κοντά στα σύνορα με τη Νέα Μάκρη. Οι άτυχοι άνθρωποι, που εντοπίστηκαν εκεί, προσπαθούσαν προφανώς να γλιτώσουν από τη φωτιά, με τα παιδιά τους στα χέρια, αλλά δεν πρόλαβαν.
Επίσης, σημειώνεται ότι αυξήθηκε ο αριθμός των παιδιών που νοσηλεύονται στα Νοσοκομεία Παίδων, από 16 σε 23, τα οποία παραμένουν υπό παρακολούθηση.
Χωρίς διασωλήνωση εξακολουθεί να νοσηλεύεται ένας από τους 11 σοβαρά εγκαυματίες-τραυματίες που παραμένουν στις ΜΕΘ, καθώς η κατάσταση της υγείας τους παραμένει κρίσιμη.